Natuurlijk los ik het liefst in circa twee uren een bestaand trailerlaadprobleem op. Ik maak dan helemaal waar wat ik op mijn website beloof. Iedereen blij! Maar ik kan niet toveren. Helaas zijn de problemen grotendeels problemen die al langere tijd bestaan.

Eerder maanden dan dagen. Natuurlijk is de hoop en de verwachting van de mensen groot en hoog als ze mij uiteindelijk bellen. Want die actie moet van ver en diep komen. Want waarom zou ik hun paard, dat zij al lange tijd proberen te laden, wél in de trailer krijgen? Met de beste bedoelingen zijn er vele uren ‘training’ en ‘oefenen’ in gaan zitten, zonder dat het paard de trailer inging of vervoerd kon worden. Uiteindelijk is dat frustrerend, geeft het stress en zorgt het voor meningsverschillen en zelfs ruzies. En dat terwijl het een hobby is en het eigenlijk alleen maar leuk en gezellig moet zijn en voldoening moet geven.

‘Hoe langer je oefent, hoe erger het probleem wordt’, zeg ik altijd. Als je al jaren aan het oefenen bent zonder succesvol eindresultaat, dan is dat zo. Wat gebeurd is, is gebeurd. Het enige wat waarschijnlijk bevestigd is, is slecht gedrag of angst. Denk aan steigeren, wegrennen, hard achteruit komen, de stang niet dicht kunnen krijgen en paniek in de trailer. Ander punt van belang is dat jíj door al dat oefenen en proberen een nog groter trauma hebt gekregen ten opzichte van de trailer dan je paard. Zere handen, ruzie met je partner, buikpijn omdat je de volgende dag met de trailer weg wilt, jezelf voor schut voelen staan als je weer ergens met je paard voor de trailer staat te worstelen, onzekerheid, machteloosheid, wanhoop en verdriet. Je overweegt zelfs je paard te verkopen! Eén groot trauma dus.

In circa 7 van de 10 gevallen los ik jullie probleem in één training op. In geval 8 is het slechte gedrag van je paard dusdanig bevestigd dat ik dat niet in één training op kan lossen. Maar dit kan nog steeds betekenen dat de totale trainingsduur uiteindelijk niet meer dan circa 3 uren zal zijn. In geval 9 blijkt vooral dat jíj degene bent die meerdere trainingen nodig hebt om alle trailerlaadellende van de afgelopen jaren te doen vergeten. Om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en in je paard. Om ervan overtuigd te raken dat jij je paard overal en altijd zonder stress en gedoe kan laden. En uiteindelijk geval 10 brengt de gemiddelde trainingstijd van circa 2 uren omhoog… Dit zijn de paarden waar al meerdere jaren alle mogelijke trainingsmanieren op zijn toegepast zonder het eindresultaat dat je voor ogen had: je paard zonder stress en gedoe vervoeren van A naar B en weer naar A.

Het enige eindresultaat dat voor mij telt is veiligheid en duurzaamheid zodat jíj je paard overal in de nabije toekomst zonder stress en gedoe kan laden. Dat iedereen er vertrouwen in heeft, dat je er weer in gelooft en dat het weer leuk is. Het kan een uurtje langer duren, maar dan is ieders trauma als sneeuw onder de zon verdwenen.

Esther de Vries weet als geen ander paarden en mensen te leren trailerladen. Lees hier haar levensverhaal. Esther schrijft onregelmatig regelmatig over haar belevenissen in Nieuws.horse.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz