Het is voor de buitenstaander misschien een beetje raar…..maar ik laat een opdrachtgever altijd verklaren te beseffen dat ik niet kan toveren.

Nee, ik kan niet toveren. Het enige wat ik doe, is een serieus probleem oplossen. De ergste gevallen zijn hard achteruit komen waardoor de stang niet gesloten kan worden, steigeren en wegrennen. Dit zijn levensgevaarlijke situaties voor degene die het paard vasthoudt, voor degene die de stang moet sluiten, maar ook voor het paard zelf. Denk aan het touw dat keihard door je handen wordt getrokken waardoor de blaren erop zitten of erger…, het moment dat je kind of partner de stang dicht wil doen en je paard knalt met volle snelheid en gewicht naar achteren, of dat je paard loskomt en het op een rennen zet met alle gevolgen van dien. Bij het oplossen van deze problemen kom ik dus ook wel eens in gevaarlijke situaties terecht. Waarom? Omdat ik niet kan toveren.

Hoe ernstig een probleem werkelijk is, daar kom ik pas achter op het moment dat ik met het paard aan het werk ga. In 99 van de 100 gevallen los ik een probleem in gemiddeld 2 uren op, inclusief stang sluiten, klep dicht en naar andere locaties rijden om aldaar uit en in te laden. Door middel van constante coaching leer ik de eigenaar wat wél en wat niet te doen om het paard altijd en overal fijn te kunnen laden. Is dit toveren omdat de eigenaar na maanden oefenen het paard nog niet in alle veiligheid en rust in de trailer opgesloten en vervoerd heeft gekregen? Nee, dit is 15 jaar ervaring. En zoals ik al zei: gemiddeld…, het kan dus korter maar óók langer zijn.

Op de 100 kan er 1 probleemgeval zijn waarbij dat niet lukt en vaak is hier dan serieus meer aan de hand. Wat precies, dat kan ik nooit met 100% zekerheid zeggen. Ik heb mijn vermoedens maar kan door het uiten hiervan mensen beledigen en op de tenen trappen, vooral omdat alles wat gedaan en gebeurd is vanuit de beste intenties en zelfs liefde is voortgekomen. Uit ervaring blijkt dat het helaas vaak aangeleerd gedrag is.

Bijvoorbeeld door online trainingen te volgen en deze thuis in de praktijk te brengen… Ho! Begrijp mij goed! Ik zeg niet dat er iets mis is met online trainingen. Ik zeg alleen dat de kans erg groot is dat er toch belangrijke dingen mis kúnnen gaan. Persoonlijk kan ik mij voorstellen dat als ik een online breicursus zou volgen om een trui te leren breien, dat dit heel waarschijnlijk een sjaal of een trui voor een inktvis zou kunnen worden. En nu heb ik het over breien…  

Kun je je voorstellen wat de invloed en het resultaat van goedbedoelde maar verkeerd uitgevoerde of geïnterpreteerde trainingen voor je paard zullen zijn? Bij jóuw paard: intelligent, slim, leergierig, meewerkend én werkwillig! Een levend wezen dat vertrouwt op zijn instincten…

Esther de Vries weet als geen ander paarden en mensen te leren trailerladen. Lees hier haar levensverhaal. Esther schrijft onregelmatig regelmatig over haar belevenissen in Nieuws.horse.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz