Roel Boersma, eerder in Nederland voor een aantal bedrijven al commercieel verantwoordelijk, heeft sinds oktober zijn tanden gezet in het nieuwe Doderm. Daarbij gaat het over de behandeling van huidinfecties zoals mok en eczeem met antistoffen uit biest. Wellicht wordt het in de toekomst wel een nieuw verdienmodel voor boeren. In elk geval kan het sterk gaan bijdragen aan het terugdringen van het antibioticagebruik.

Colostrum is de moeilijke naam voor biest, de eerste melk, in dit geval van een koe. ‘In Nederland is de biest van de eerste twee melkingen na de geboorte voor het kalf, de eerste vijf dagen mag het niet aan de melkfabriek geleverd worden. In Duitsland zelfs de eerste zeven dagen. Maar de derde of vierde melking daarna, daar zitten nog zoveel antistoffen in dat we dat goed kunnen gebruiken voor Doderm,’ zegt Boersma.

Bij het nieuwe Doderm gaat het namelijk om het herstel van het natuurlijk evenwicht via bacteriën die van nature op de huid aanwezig zijn, het microbioom. De antistoffen uit biest zijn daarvoor belangrijk. Doderm produceert in feite met natuurlijke grondstoffen ontstekingsremmers die antibiotica op veel plaatsen overbodig maken. Antibiotica werken immers anders: ze doden bacteriën in hun hele gamma en verstoren zo massaal de samenstelling van het microbioom op de huid. Ongeneeslijke infecties ontstaan dan bij ziektes met resistente bacteriën.

‘Ik hoor van dierenartsen dat ze tot nu toe weinig tot geen middelen hebben om geïnfecteerde huid te behandelen, anders dan met antibiotica of corticosteroïden. Daarom is dit een fantastisch product dat de afgelopen 10 jaar is ontwikkeld door de Duitse wetenschapper Beatrix Förster. Er wordt nu een toepassing ontwikkeld voor dierenartsen. Binnenkort gaan we de markt op met Doderm Hydro RepairGel Pet en Doderm Hydro RepairGel Horse.’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz