Manegehouder en AES-directeur Joris van den Oetelaar uit Schijndel is kandidaat voor de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie. Op 2 staat hij, wat betekent dat er een reële kans is dat hij in het chique gezelschap aan gaat schuiven. ‘Ik ga een oogje in het zeil houden om te zien waar ze allemaal mee aankomen, en dat proberen te verbeteren of te tackelen. Ik wil me vooral hard maken voor de boeren, de paardensector en het MKB,’ zegt hij een dag voor de verkiezingen.

‘In elk geval wil ik nooit dat de paardensport verboden wordt of ook maar een klein beetje wordt aangetast. Als het gaat over dierenwelzijn, is het toch zo dat onze paarden al enorm goed behandeld worden. Als het gaat om de paardensport moet je geen millimeter concessies doen. Voordat je het weet moet iedereen bitloos rijden, moet een stal 5×5 meter zijn of mag je niet meer buiten rijden in het bos.’

‘Als je altijd maar dierenactivisten en milieuclubs tegemoetkomt, dan hebben ze weer iets bereikt en gaan ze op zoek naar het volgende. Op sommige punten kun je natuurlijk met elkaar in gesprek, maar niet op punten als dierenwelzijn, stikstof of de eiwittransitie. Als genoeg partijen hun rug recht houden en geen concessies doen, dan kunnen milieuclubs en dierenactivisten niet winnen. Als je maar blijft polderen, dan houdt het nooit op. Dan hebben ze weer iets bereikt, en komen ze weer met wat nieuws. Zij hebben namelijk geen bestaansrecht als ze niet wat te zeuren hebben. Het kabinet heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en dus heeft de oppositie ook een sleutelrol.’

‘Stikstof is nog niet echt een groot item in de paardenwereld wat betreft het paardenhouden, nu vooral nog wat betreft de bouw of uitbreiding van je bedrijf. Eerst is nu vooral de veehouderij aan de beurt, maar als daar straks niks meer te halen valt, dan zouden ze wel eens naar de paardensector kunnen gaan kijken, want daar zit ook veel grond. Uiteindelijk is dat namelijk waar het hen echt om te doen is. FVD is de enige partij die vindt dat stikstof geen probleem is. Het is verzonnen om van zoveel mogelijk boeren af te komen.’

‘Stikstof is juist heel erg goed voor de natuur, zonder stikstof groeit er namelijk helemaal niets. Maar zelfs al zou je geloven dat het wel een bedreiging voor de natuur vormt, dan liggen de normen in België liggen 20 keer hoger dan in Nederland en in Duitsland zelfs 140 keer.  Dit is totaal krankzinnig en heeft niets te maken met EU-beleid, Nederland heeft deze extreem lage en vaak onhaalbare normen zelf vastgesteld. De normen zijn nationaal eenvoudig aan te passen maar dat wil men in Den Haag gewoon niet. Bovendien, kippen, koeien en varkens hebben het hier in Nederland veel beter dan in welk ander land dan ook. En dan moeten we dat weer importeren.’

‘Het MKB vind ik ook een belangrijke groep. Kleine winkeliers moeten kunnen blijven bestaan, die moeten niet opgeslokt worden door supermarktconcerns, multinationals of megastores. Daarom zijn wij voor belastingverlaging en minder regels, want die verstikken de ondernemer. Ook als het gaat om bijvoorbeeld voedsel vinden wij de overheidsbemoeienis helemaal fout. Als iemand per se insecten, meelwormen of algen wil eten, ga vooral je gang. Maar als iemand graag elke dag biefstuk eet, en hij kan dat betalen, dan moet dat ook kunnen, daar hoeft de overheid zich niet mee te bemoeien. Je ziet toch dat vegetarisch blijft liggen als de schappen leeg zijn? Mensen willen gewoon vlees kunnen eten.’

Woensdagavond 15 maart wordt bekend of Joris van den Oetelaar in de Eerste Kamer komt.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz