Waar praatclubjes in de paardenwereld het vooral onderling bespreken, heeft Lonneke Engel het anders aangepakt. Ze heeft haar dossier rond het conflict met de familie Bartels over haar paard U2 in handen gegeven van Dion Graus, lid van de Tweede Kamer èn voorzitter van de commissievergadering ‘dierenwelzijn (buiten de veehouderij)’ van de Tweede Kamer. Minister Adema zegde een onderzoek toe.

Dat had ze goed gezien want Dion Graus (PVV) pakte als voorzitter de kans om het dossier te agenderen: ‘De rechter zegt dus dat er geen norm is voor excessief rijden met een bit en dat daarom de schade niet toegewezen kan worden. Dat de rechter zegt dat een ruiter de mond van een paard niet hoeft te checken, kan niet. Hier is extreem veel dierenleed geweest en ik heb zelfs het veterinair forensisch team van de dierenpolitie bij ingeschakeld.’

Minister Adema antwoordde: ‘Ruiters hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het welzijn van het paard. De manier waarop een hulp- of traningsmiddel wordt gebruikt, bepaalt veelal of het welzijn wordt aangetast. Daarom neem ik de kennis en kunde van trainers ook mee in mijn onderzoek naar dieronvriendelijke hulp- en trainingsmiddelen. Dat onderzoek is gereed voor de zomer.’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz