Bondscoach Jarmila Lakeman heeft drie combinaties geselecteerd die op 25 februari op het Wereldkampioenschap Endurance in Butheeb (Verenigde Arabische Emiraten) voor een goed teamresultaat gaan rijden: Iris van der Horst met- Kazan d’Havenne, Michelle Nooijen met Czartowczyk en Janneke Schreuder met Regies Rebel. Marijke Visser gaat niet mee, zij onentrert zich op het EK dat in september in Ermelo wordt verreden.

Het Wereldkampioen Endurance zou oorspronkelijk eind oktober in het Italiaanse Verona plaatsvinden, maar werd een maand ervoor om organisatorische redenen afgelast. De paarden vliegen een week voor het kampioenschap naar de Verenigde Arabische Emiraten en worden begeleid door de ervaren paardendierenarts Waling Haytema. “In het verleden vlogen we drie weken van tevoren naar een locatie met andere  klimaatomstandigheden, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het beter is om korter dan tien dagen van te voren te gaan, of heel lang van te voren. Wij kiezen tegenwoordig voor die korte periode, en de praktijk wijst uit dat dat prima werkt”, aldus de bondscoach.

“Feit blijft dat we nu in winterse omstandigheden trainen en daar naar een ander klimaat gaan.  Het blijven moeilijke omstandigheden om op het allerhoogste niveau te presteren. De geselecteerde paarden hebben al de nodige ervaring en zijn volwassen, dat maakt ze geschikt voor dit kampioenschap. De voorbereidingen met de paarden gaan goed en eind van deze maand hebben we de laatste training, dat is een belangrijk meetmoment.”

Ervaring en debutanten

De bondscoach stelde een team samen dat bestaat uit ervaren en minder ervaren ruiters, “Omdat het kampioenschap verschoven is, is de kwalificatietermijn ook verschoven. Daardoor kan Iris van der Horst nu ook mee, want zij kwalificeerde zich in oktober in een wedstrijd over 160 km”, duidt Lakeman. De 58-jarige Iris van der Horst (Smilde) is met haar 11-jarige Kazan d’Havenne een mooie aanvulling op het team, want zij maakte in het verleden al tweemaal deel uit van het team dat brons won op het EK en op het WK in Samorin.

De 29-jarige Michelle Nooijen (Wanroij) is geselecteerd met de 14-jarige Czartowczyk. “Michelle Nooijen reed al één keer eerder een EK mee, zij weet dus wat het rijden van een kampioenschap betekent.”

Voor 37-jarige Janneke Schreuder (Zeist) wordt dit het eerste kampioenschap met haar 12-jarige Regies Rebel . “Zij mist kampioenschapservaring maar brengt wel andere ervaring. Ze zit al lang in de paarden en is zelf dierenarts.”, aldus de bondscoach.

Kijk hier voor de website

foto Jamilla Lakeman

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz