Hè, nu al deze info? Het lijkt nog héél ver weg dat je je daar druk over moet maken. Toch vliegt de tijd en zien vele fokkers al uit naar de geboorte van de veulens in het voorjaar. De website Paardencolumns.com zette de regels voor veulennamen 2023 alvast op een rijtje.

Voor een fokker is de geboorte van het veulen of de veulens het absolute hoogtepunt van het jaar. Aan jou als fokker de eer om dit lieve, nieuwe wezentje een naam te geven. Die naam zal worden vastgelegd en daar zal hij of zij het lang mee moeten doen. Het is dus een zaak van groot belang! Sommige mensen veranderen wel paardennamen of geven een andere roepnaam, maar de naam zoals die op de papieren wordt vastgelegd, zal altijd de officiële naam blijven.

Regels per stamboek
Elk stamboek heeft eigen regels ten aanzien van de naam van het veulen. Sommige stamboeken houden per jaar een bepaalde letter aan, andere stamboeken hebben de eis dat het veulen een naam heeft die in lijn ligt met de naam van de ouders. Of de eerste letter van de moeder-merrie-naam. Steeds meer fokkers voegen vaak de stalnaam als voor- of achtervoegsel toe.

Per land zijn er ook verschillen. Amerikaanse Quarters en Appaloosa’s hebben bijvoorbeeld graag een combinatie van namen van de hengst en merrie. Heet de Merrie Super Star Jumper en de hengst Beautiful Sunshine? Dan kan het veulen Super Star Sunshine heten.

We hebben de regels per stamboek voor 2023 eens op een rijtje gezet. Wil je als paardenfokker gewoon een originele naam wilt vinden voor een prachtig niet-gebonden veulen, dan zijn onderstaande gegevens ook leuk als inspiratiebron.

Fjordenpaarden Stamboek
Het Fjordenpaarden Stamboek hanteert de regel dat iedere fjord die daar wordt ingeschreven een naam heeft die begint met de letter van de jaargang.
Voor 2023 is dit de letter: U
Als Fjordenkenner of -eigenaar is het dus heel gemakkelijk om de leeftijd meteen in te schatten. Merrie Vesta is dus uit het jaar 2000 en dit jaar 21 jaar oud.

Buitenlandse stamboeken zoals Duitsland hanteren deze regel niet. Soms kan een fjord die Viola heet, dus 3 jaar oud zijn. Als een naam tè vaak voorkomt, laat het stamboek dit even weten en komt het met alternatieven voor de fokker. Het is niet erg handig als er tien Nordans zouden rondlopen of zeven Ulriekes. Het Fjordenpaarden Stamboek ziet graag Scandinavische namen of een naam passend bij een Fjord. ‘Chambray de Bordeaux’ klinkt niet erg Fjord-achtig, bovendien worden dubbele namen niet gewaardeerd. Topas, Sverre, Sven, Ulrieke, Hanneke, Nordal, Fjelljon, Fjordgard etc. klinken toch een stuk beter. 

Sinds kort kunnen ook stalnamen worden geregistreerd. Neem hiervoor contact op met het stamboek.

Voor België gelden andere regels: zie fjordstudbook.be PDF file. Een Belgisch gefokt fjordenveulen mag dit jaar beginnen met de letter Y. Digitaal kun je het veulen aangeven via deze link: HORSEID. In België mag de stalnaam erachter. Eigenlijk mag er veel. Als het maar een mooie Belg is… uhhh sorry, ik bedoel een Fjord…

En dan nu Duitsland.  Dat is een ander verhaal. Een ingewikkeld verhaal.  Het stamboek van het fjordenpaard is namelijk een Interessengemeinschaft Fjordpferd IGF e.V. en dient zich te houden aan de regels die van bovenaf worden opgelegd. Orde moet zijn…. Bovendien zijn er verschillende Interessengemeinschaften die per regio ook nog eens verschillende regels hebben. Rheinland en Nordrhein Westfalen hanteren bijvoorbeeld de regel dat een veulennaam moet beginnen met de letter van de vader-hengst.

In andere regio’s zoals Niedersachsen geldt dat de merrieveulennaam moet beginnen met de letter van de moeder-merrie en het hengstveulen krijgt een naam beginnend met de eerste letter van de vader-hengst. Iedere regio dus een ander verhaal. Vergis je dus nooit met de regels van het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek want de eerste letter van de naam zegt dus niets over het jaar waarin het veulen is geboren. 

Een stalnaam achter de eigennaam van het veulen mag, maar dan moet de fokkerij wel zijn geregistreerd en aan een hoop eisen voldoen.  Dus mocht u een Duitse fjord kopen compleet met stalnaam: dan is het echt wel Duitse degelijke kwaliteit.

Het Friese stamboek KFPS
Bij de Friese paarden zie je heel veel traditionele Friese voornamen. Het is geen verplichting maar het wordt wel erg gewaardeerd. Zelfs de in het buitenland gefokte Friezen krijgen van hun fokkers Friese namen. Vaak wordt ook een bij het KFPS geregistreerde stalnaam ter onderscheiding achter de gekozen naam gezet (bijvoorbeeld Jelle ‘vom Friesenhof Altmark’). Nog een alternatief bestaat in de samenstelling Friese voornaam en de beginletter van de achternaam van de fokker.
Tevens hanteert het Friese Stamboek een letter per jaar:
2023: W, X, Y en Z

Nederlands warmbloed

KWPN
Om te beginnen het KWPN: dat heeft weinig tot geen eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen letter heeft.
Voor 2023 is dat de letter: T
Er mogen voor de naam ​maximaal 20 letterposities worden gebruikt.

Bij de Gelderse en Tuigpaarden zijn de oer-Hollandse namen nog steeds erg geliefd. Bij de Dressuur- en Springpaarden zijn er ook veel moderne uitingen. Een naam als Gezegd komt zelfs voor. Of merkwaardige constructies om een lijn door te geven, zoals grootmoeder Marieke, dochter Quarieke en kleindochter Warieke. Maximaal vijfentwintig leestekens zou wel prettig zijn, maar als de eigenaar een merrieveulen per se: ‘Nothing But Trouble I Said’, wil noemen, dan is daar op zich niets op tegen. Het KWPN registreert zo’n 10.000 veulens per jaar, zelfs namen die vaker voorkomen zijn niet bezwaarlijk.

Persoonlijk vind ik de plaatsnamen-trend het leukst. ‘Amsterdam’, ‘Hamburg’ of ‘Wellington’ klinken toch imposant. Zouden ‘Rotterdam’ of ‘Rome’ of ‘Rio de Janeiro’ al zijn geboren?
NRPS
Het NRPS is gericht op prestaties in zowel de sport als de fokkerij. De naam van een hengstveulen dient te beginnen met de eerste letter van de naam van de vader, ook als dit een stalnaam is. De keuze van een naam voor een merrieveulen is vrij. Ik vind wel dat de merrie overigens ook een hele prestatie levert door een veulentje te baren en op te voeden en best vernoemd zou mogen worden. 

AES
Het AES, het Anglo European Studbook, is ook in Nederland gevestigd. Het stamboek richt zich vooral op sportpaarden, lage kosten voor een paspoort en weinig regeltjes. Dat laatste zie je terug in de veulennamen: alles mag! Bij het AES geen verplichte eerste letter volgens alfabet of naam van de vader: je mag het helemaal zelf bepalen.

Nederlands Stamboek voor IJslandse paarden
Het IJslandse Paardenstamboek werkt met een systeem waarbij de naam van het veulen moet voorkomen in het WorldFengur data-systeem. Als daar geen leuke naam uit gekozen kan worden, kan men een eigen naam verzinnen maar deze zal eerst worden voorgelegd aan een namen-commissie. Dit doet het stamboek om zijn identiteit te behouden en te voorkomen dat er ineens IJslanders rondlopen met Engelstalige namen of moderne uitingen (zoals bij stamboeken als het KWPN dus geen enkel probleem is).

Daarnaast wordt de stalnaam van de fokker als tweede naam benoemd. Alles over de stalnamen-registratie (die vaak is gekoppeld aan de plaatsnaam waar de stal zich bevindt) vind je op de website onder stalnamen-registratie). Voorbeeld: Sleipnir van Beek en Donk. Voor buitenstaanders zijn de namen zoals: ‘Hrafntinna frá Oddsstöðum I’ of ‘Kolbrún frá Seljabrekku’ moeilijk uit te spreken. Maar het went snel en het is weer eens wat anders dan Beauty, Lady of de Grote Bruine.

Amerikaanse Quarter Horse Association
The Perfect Horse Name. Hoe kan het ook anders. Om het jou als fokker handig te maken komt het AQHA met de volgende link: AQHA Je kan zelfs een veulennaam al vooruit vastleggen (tegen betaling uiteraard), je kan namen veranderen en rijk worden door een affiliatie-programma. Download het handboek en geef je veulen de perfecte naam.  Zoals gezegd hebben de veulens vaak een combinatie van de naam van paps en mams. Chique Smart Beauty x The Big Brown One zal toch al gauw The Chique Smart One heten….Persoonlijk zou ik een Quarterhorse-veulen: ‘It’s All About The Money’ noemen, maar dat terzijde. Of ‘Don’ t shoot me’, oeps…

Nederlands Shetland Pony Stamboek
De naam van het veulen bij Shetlanders bestaat altijd uit naam plus stalnaam. Hierdoor komen dubbele namen binnen het stamboek niet vaak voor.

Voor het jaar 2023 geldt de letter: S

Makkie dus. Even spieken bij je buurman die een lading KWPN-jaarlingen heeft lopen. Dat zijn allemaal S’ jes !

Nederlands Fell Pony Stamboek
Hier is het kort maar krachtig: de veulennamen van 2023 moeten beginnen met de letter: I


Vereniging Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland
Bij de Arabieren mag je het zo mooi maken als de Arabische volbloedpaarden zelf zijn!  Bij die hete beauty’s horen natuurlijk ook namen die vurigheid, elegantie en glamour uitstralen.

Er zijn echter wel regels:

  • paarden mogen in het stamboek niet worden ingeschreven onder namen die aanleiding tot verwarring kunnen geven. Zo mogelijk moet vermeden worden dat eenzelfde naam meermaals in het stamboek zal worden gebruikt. Zo nodig zullen namen in overleg met de eigenaar worden gewijzigd.
  • Een naam van een te registreren paard is gebonden een maximum van 32 karakters inclusief spaties en die karakters dienen voor te komen in het Nederlandse alfabet. Het gebruik van cijfers voor, in of achter een naam is niet (meer) toegestaan. 

Arabisch klinkende namen zijn favoriet. Of mooie namen zoals: Charmy, Zarha, Destiny,  Basil, Cedar, Comet, Moonshine, Khan. Vaak wordt de naam ook gelinkt aan de kleur van het paard zoals bijvoorbeeld Moonshine, Lightning, Twilight, Shagya, Marengo en Muscat. Ideeën voor Arabische (paarden-)namen zijn er genoeg te vinden op Internet.


Vereniging het Nederlandse Appaloosa Stamboek
Het Appaloosa stamboek kent vele indelingen qua stokmaat en kleurschakering.  Het is een studie an sich. Wil je je erin verdiepen download dan hier het fokregelement.
Regels naamgeving veulens: onbekend.
Mocht deze informatie NIET kloppen, dan horen wij het alsnog graag.


Het Connemara Stamboek
Bij de Connemara mag je het helemaal zelf weten. Veel fokkers gebruiken een stalnaam, waarvan sommige heel bekend zijn geworden. Zowel persoonsnamen, (Ashley, Mickey) als ‘ding’-namen (Spetter, Rainy) komen voor. Sommigen gebruiken Ierse namen, maar lang niet allemaal.

Er bestaat een traditie van vernoeming in de merrie- of hengstenlijn, die vaak een tikje poëtisch is, vooral bij importpony’s. Zo ontstond de Laughing-merrie lijn uit de merrie Rushing Water en dochter Laughing Water; hierna kwamen merries met ‘Laughing’ als voorvoegsel, zoals Laughing Grainne en Laughing Serina. De hengstenlijn Thunder – Thunderbolt – Thunder Bay en diverse ‘Thunder’variaties is een herkenbare en succesvolle lijn. ​Maar niets is verplicht. Je mag je veulen ook best Heike of Carmen de la Rossa noemen als je dat wilt.

Pura Raza Espanola – PRE
Het stamboek kent geen regels. Doordat er over de hele wereld PRE’s worden gefokt, geven fokkers vaak de veulens namen die voor hen het beste klinken. Soms ook persoonsnamen en namen die emoties uitbeelden. Als je een Estrella fokt en er zijn er al 31 geregistreerd, wordt jouw topper automatisch Estrella 32. Een unieke naam vinden is dus vaak leuker. Sommige fokkers zetten de hoofdletters van hun stalnaam achter de naam. De Woeste Hoeve zet bijvoorbeeld WH achter de naam van het veulen. Mannelijk en vrouwelijk wordt vaak subtiel in de naam verwerkt: Is het een ‘Ambrosso’ of ‘Ambrossa’? Maar een (veulen)-ruintje dan?’, zou mijn buurvrouw vragen….


Nederlands Haflinger Paarden Stamboek
Een haflingerveulentje mag genoemd worden zoals de fokker zelf wenst, mits het hengstveulen maar een naam heeft waarvan de eerste letter begint zoals zijn vader en een merrieveulen een naam waarvan de eerste letter die van haar moeder. De bloedlijnen zijn dus makkelijk terug te vinden. De S-, W- en de A-lijnen zijn bijvoorbeeld beroemd. Voor de rest zijn er geen regels en hebben de Haflingers alles van supermoderne namen tot mooie, oude Duitse namen. ‘Nordstern van het Leestenschhof’ bij voorbeeld, dat is nog eens een naam voor een hengst ! Alhoewel ‘Sternkönig’ toch ook wel een topper is. De stalnamen mogen achter de naam van het veulen staan, het is echter geen verplichting.

Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek NWPCS
Bij het NWPCS is de fokker vrij in de keuze van de naam van het veulen. Er zijn geen verplichte beginletters. De fokker mag alleen geen stalnamen van een ander gebruiken daar dit het visitekaartje is van fokkers. Ook is het niet toegestaan een niet-geregistreerde stalnaam te gebruiken. In de Welsh-wereld lijkt de stalnaam soms belangrijker dan de eigennaam van de pony. De stalnaam staat dan ook voorop.  Prachtige Welsh namen worden gewaardeerd. Je moet ze natuurlijk wel kunnen uitspreken: Cwrtymynys, Penllwynuchel Sioned, Ffrwdlwyd Flying Childers ….. ik bedoel maar.

Belgian Warmblood BWP
Bij het  BWP is er een splitsing in de paarden en de pony’s.
Voor 2023 geldt voor de paarden de letter: Y
Voor de pony’s de letter: E


Dravers en Volbloeden
Voor de dravers en volbloede ngeldt dat de regels voor de naamgeving van een veulen worden bepaald door het land waar zij gefokt worden.  Meer info vind je hier.  Bij de namen van de dravers en volbloeden speelt niet alleen de afstamming een rol maar ook de tak van de sport. Wedden dat het allemaal niet zo eenvoudig is om een veulentje een naam te geven? 

Groningers
Zijn er nog Groningers onder de warmbloedpaarden ? Die prachtige, goedgemutste paarden vallen tegenwoordig onder de zeldzame rassen. Maar gelukkig is er nog een handjevol fokkers die dit paardenras in stand houden. Voor meer info: Het Groninger Paard. Het stamboek is gelukkig duidelijk qua regels voor de namen van de veulens:
” Bij Het Groninger Paard geldt dat hengstennamen moeten beginnen met de eerste letter van de vader, merrienamen naar eigen keuze. Is de vader bijvoorbeeld stamboekhengst Herbert en betreft het een hengstveulen? Dan moet de naam van het veulen met de letter ‘H’ beginnen. Is het een merrieveulen, dan mag u elke beginletter en naam kiezen die u mooi vindt.” 

Schwarzwalder Fuchs
Op dit moment is het niet mogelijk een Schwarzwӓlder Fuchs te registreren in een Nederlands stamboek, maar wel in Duitsland! Dit kan alleen als zowel de dekhengst als fokmerrie geregistreerd zijn in het Duitse Stamboek. Het SFVN, de Schwarzwӓlder Fuchs Vereniging Nederland, houdt zich bezig met het informeren van leden en liefhebbers van dit zeldzame ras. Doordat er nog maar zo weinig paarden van dit ras zijn, moet goed worden gekeken dat er met een passende bloedlijn gefokt wordt om zo de raszuiverheid te behouden. Zo is het mogelijk om via het Zoo-Easy programma het inteeltpercentage van de combinatie merrie/hengst te bekijken. Hiermee kan worden gekeken of de hengst waarmee je wilt fokken niet te nauw verwant is met de merrie.

Regel is dat de naam van een hengstveulen begint met de eerste letter van de vader en een merrie met de eerste letter van Moeder.

Conclusie:
Nou, ik geloof dat we de meeste stamboeken wel heb gehad. Als er twijfels, fouten of vragen zijn kun je altijd even het betreffende stamboek bellen of naar ons e-mailen: paardencolumns@gmail.com

Een veulen heeft de naam natuurlijk de rest van zijn leven en een mooie naam is toch te verkiezen boven een grapje. Ook met emotionele namen is het oppassen geblazen. Wij hebben hier ooit een Diesel op stal gehad die een hete donder was. En zijn broertje Fire bleek een sloompie te zijn. Het is dus raadzaam om een beetje uit te kijken met namen waarin een metafoor schuilt of een naam die vraagtekens oproept. Onze nachtmerrie had een andere officiële naam. En Silver had net zo goed Goud kunnen heten…  

Hoe logisch en overbodig het ook klinkt; is het toch raadzaam om voorzichtig te zijn als je een naam voor een veulen bedenkt. Mevrouw Rotjeknol is echt niet grappig voor die lieve ruin op stal. En een Russische naam is nu ook niet meer grappig…

Klik hier voor paardencolumns.com

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz