In 2020 is Eigenaar Zoekt Ruiter opgericht om eigenaren/fokkers gemakkelijker in contact te brengen met ambitieuze, jonge ruiters. In Nederland zijn immers zo’n 450.000 paarden en circa 500.000 ruiters, waarvan er bijna 50.000 actief zijn in de wedstrijdsport. Keuze genoeg zou je zeggen. Maar toch….. Nieuws.horse besteedt aandacht aan succesvolle matches. Deze keer: Jos Keulers en Marcella Krijgh.

Voomalig huisarts in Ravenstein Jos Keulers heeft zijn paarden als hobby, al zo’n 40 jaar. Een beetje uit de hand gelopen, dat wel, vindt hij. De geboren Limburger kwam als kind nogal eens op de boerderij bij familie, er kwam een pony’tje en als snel een volgende. Na zijn verhuizing naar Ravenstein begin hij op latere leeftijd te rijden: ‘Ik heb nooit wedstrijden gereden, ben ook pas op m’n 35e begonnen. Ach, ik ben geen ruitertalent maar ik vind het wel heel leuk. Met mijn vrouw ga ik wel vier dagen naar Indoor Brabant of naar de finale van het wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden in Ermelo.’

Bij de paardenliefhebberij hoort ook de fokkerij: ‘In totaal heb ik 14 veulentjes gefokt, dat vind ik ook wel leuk. Niet voor de verkoop hoor, gewoon voor mezelf. De meeste zijn dressuurgericht, bijvoorbeeld een Negro uit een United-moeder, en daarvoor zitten Gribaldi, Doruto en Heidelberg. Nu heb ik gekozen voor Kjento, die is net iets moderner dan Negro. Maar pony’s heb ik ook, en twee Friezen. Een beetje allround, zeg maar. Een veulentje fokken, een beetje half boeren, verzorgen. Een hond en twee katten lopen bij ons ook rond, altijd hebben we wel beesten rond het huis.’

Jos Keulers is voorstander van een heel natuurlijke manier van paarden houden

‘Vroeger reden de kinderen maar die zijn gaan studeren en toen stopte dat. Aanvankelijk kwamen er wel buurmeisjes en zo die graag wilden rijden. En de meesten die komen, blijven best een tijdje. Ron bij voorbeeld is er al 20 jaar. Ik had eerder een student maar die ging stagelopen in Wenen driekwart jaar. Ze reed op een vierjarige, daar moet je wel iets voor kunnen. Dat doe ik zelf niet meer, ik ben nu 71 en je merkt toch dat je de techniek wel een beetje kwijtraakt. Zeker met het jonge spul, dan ben je vaak net een fractie te laat. Er hebben hier altijd wel mensen geholpen om de paarden te rijden en te verzorgen.’

Hoe los ik dat nou op?
‘Even geleden zijn twee ruiters om allerlei redenen gestopt. En toen zat ik even met een jong paard en een meer ervaren merrie. Ik denk: hoe los ik dat nou op? In die situatie was ik nooit geweest, omdat ze altijd wel aan kwamen waaien. Toen heb ik met Eigenaar Zoekt Ruiter contact opgenomen. En dat ging goed. Het zijn gedreven mensen die dat organiseren, maar het vergt wel nogal wat tijd. Vanaf het eerste contact ben je snel een maand of twee verder voor je mensen krijgt. Maar het gebeurt zeer zorgvuldig, ze willen natuurlijk een goede match regelen!’

Gezelligheid en samen genieten van het paardenleven

Betrokkenheid
‘Bij de eerste ontmoeting vragen ze natuurlijk wat je wilt, dan komen er foto’s en filmpjes, dan de publicatie en dan de reacties. Je vergadert een keer om alles door te spreken. En de eerste keer zijn ze meegekomen, er waren er twee die interesse hadden. Voor mij is het belangrijk dat ze kunnen zien hoe het er hier aan toegaat. Ik heb geen wedstrijdstal, we doen het voor de hobby thuis, alleen voor de lol. Belangrijk vind ik commitment, betrokkenheid, elkaar helpen ook. Als ze de kwaliteiten hebben en dat willen, mogen ze gerust op wedstrijd, de vierjarige gaat binnenkort. Ik verzorg de paarden ’s morgens, hier bij huis of op een stuk land dat ik heb in Berghem, bij toerbeurt doen zij dat ’s avonds. Voor mij is het hobby en ik vind het prima dat ze meegenieten.’

Jos Keulers zag via Eigenaar Zoekt Ruiter Marcella Krijgh komen als amazone: ‘Lerares is ze, ze rijdt op een van de merries. Ja, die is wel fanatiek, ze komt heel consequent rijden. En ze heeft betrokkenheid bij de groep en het hele gebeuren, dat vind ik belangrijk. We rijden ook vaak in de groep, op twee plaatsen heb ik een buitenbak waar we terecht kunnen.’

Marcella Krijgh
Lerares basisschool Marcella Krijgh onderschrijft de woorden van Jos Keulers: ‘Via doorlinken kwam ik uit bij Eigenaar Zoekt Ruiter, en zo bij deze advertentie. Verschillende paarden, veel mogelijkheden, recreatief of wedstrijden: het voelde goed, het klonk alsof het heel gemoedelijk was. Ik heb gereageerd dat ik interesse had en via Marloes van Eigenaar Zoekt Ruiter heb ik contact gekregen. Op een gegeven moment hebben we een zaterdag gevonden om naar Ravenstein te gaan en het voelde meteen goed. Het was een plek waar je jezelf kon zijn, gewoon gemoedelijk. Je merkte meteen dat het goed was. Zullen we eens kijken of die past, of die? Als het plezier er maar is, dat is het belangrijkste, zei Jos.’

“Er liep een aantal andere meiden rond en ik dacht: volgens mij is het ook nog hartstikke gezellig hier. Jos zag het ook zitten en vanaf die tijd ga ik twee of drie keer per week lekker rijden. De paarden hebben hier alle ruimte, in Berghem tegen het bos aan heb je een mooi gebied om te rijden. En onderling gaat het goed, zo goed als het gaat ondersteunen we Jos ook. Hij geeft altijd tips, ook als je het even niet ziet zitten: hij heeft alle begrip, legt er geen druk op, nee, plezier is het belangrijkste!’

Paardenmeisje
Marcella is al haar leven lang paardenmeisje, zoals ze het noemt: ’Dat begon al heel ver terug. Heel vaak bij mijn oom en tante in Rosmalen die paarden hadden. Op een gegeven moment heb je de zwemlessen achter de rug en dan ga je een sport kiezen, dat werd bij mij paardrijden. Ik ben begonnen in Haarsteeg en in de Vughtse Hoeve, tussendoor wat verzorgpaarden gehad. Jarenlang ben ik bij een carrouselvereniging geweest, eerst vanuit Vught en toen vanuit Ars Longa in Haarsteeg, elke dinsdagavond training. Langzamerhand kwam het thuis niet meer zo goed uit met de planning en mede door corona ben ik gestopt.’

Marcella met haar voormalige carrouselpaard

‘Maar ja, eens paardenmeisje, altijd paardenmeisje. Het bleef kriebelen. We hebben een jongetje van 4, die is deze week begonnen op de basisschool, dat geeft ook weer mogelijkheden. Ik wilde echt wel weer rijden, maar niet zomaar op een manege. We wonen nu in Nuland, dat is toch wat landelijker, in een gebied waar je veel paarden ziet, dat stimuleert wel. Het is nu ruim een kwartier rijden naar Ravenstein maar dat heb ik er graag voor over. Sinds november doe ik dat. Ik rij op Boeddha, een 16-jarige merrie met Trakehner bloed erin. Het leuke is dat de moeder en haar zoon er ook zijn. Dat is ook typisch Jos, hij fokt niet voor anderen, heeft geen paarden voor de verkoop.’

Marcella met Boeddha

Hartstikke gezelllig
‘Met mijn vorige paard kon ik in de springles wel 1m20 springen, maar ja, je hebt wel een gezin en werk, dat zit toch steeds meer in je achterhoofd, je wordt toch voorzichtiger als je wat ouder wordt. Het is leuk om af en toe een sprongetje te maken, eigenlijk vind ik het wel de meest eerlijke vorm van paardensport. Misschien dat wedstrijd rijden er nog wel van komt, ik wil eerst het paard goed leren kennen. En in de tussentijd is het hartstikke gezellig. Laatst hebben we met ons allen een barbecue gehad, onze partners komen ook wel eens mee, dat kletst ook heel goed met elkaar, dat is ook prettig.’

Klik hier voor de link naar Eigenaar Zoekt Ruiter Brabant

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz