[responsive_menu_pro]

Internationaal rijden onbereikbaar? De 15-jarige Lara Smeets rolde erin, zoals ze zelf zegt. Met de nodige tegenslagen inmiddels, maar wat wil je ook als je pas twee jaar bezig bent met je pony, en dat ook nog in corona-tijd! Het verhaal van Lara kan een inspiratie zijn voor al die jonge mensen die dromen hebben! En voor hun ouders….

Je moet wel wat lef hebben om in twee jaar van niks naar internationaal te gaan, en dat in de eventing! Lara Smeets doet er niet zo moeilijk over: ‘Mijn pony is Sulaatik’s Spotlight, een 11-jarige New Forest ruin, we zijn samen ongeveer twee jaar bezig. Daarvoor hadden we allebei eigenlijk nog geen enkele ervaring en het was ook nooit de bedoeling om zo hoog te komen, eigenlijk zijn we er samen ingerold.’

Lara begon zoals zovelen als klein meisje op de manege: ‘Mijn moeder had een paard waarmee ze recreatie reed, bij manege Blauwe Steen in Wijnandsrade. Toen ik vijf was, ben ik daar ook begonnen met lessen. Spotlight kwam een paar jaar geleden, eigenlijk voor m’n zusje Nina die nu 12 is. Afgepakt? Ja, haha, maar ze krijgt ‘m wel weer terug hoor want ik ben bijna 16 en dan ga ik door met de paarden.’

Lara met Spotlight tijdens de allereerste crosstraining

Dat wil ik ook!
Bij een bezoekje aan een eventingwedstrijd in Kronenberg twee jaar geleden begon de weg waarvan de familie Smeets-Vermeer toen niet kon vermoeden hoe die zou lopen: ‘Ik dacht: dat wil ik ook! Maar we hadden allebei geen ervaring: ik reed op de manege en thuis in de buitenbak, Spotlight had alleen wat dressuur gelopen toen hij bij ons kwam, en nauwelijks gesprongen, laat staan eventing. En toch ben ik er helemaal voor gegaan. Dat betekende veel trainen, veel wedstrijden rijden en zoeken naar wat het beste voor je is. Dat is niet zo gemakkelijk als je in het wereldje komt, want wanneer weet je dat nou?’

Hoe kun je dat nou zien!
‘Ik weet nog wel toen ik voor het eerst ging trainen bij Gerald Arts in Ysselsteyn, dat hij zei: wauw: dat is een echte EK-pony! Dat geloofde ik niet, ik dacht echt: hoe kun je dat nou zien! Ik heb nou crossles gehad van Gerald Arts, van Suzanne Bouten, van Margo van Nijnatten, en nu van Mans Buurman. En in het springen van Nico Nelissen en Iris Lambrichs, in de dressuur van Vivian de la Roy. In Leende heb ik in 2020 mijn eerste oefencross gereden, meteen foutloos, een heel fijn rondje, en ook in het springen foutloos. Toen nog een in Kronenberg en een in Schaijk, ook foutloos, allemaal in de klasse B. Aan het eind van het seizoen heb ik meegedaan aan de Limburgse kampioenschappen in Ysselsteyn, werd ik reserve-kampioen, in de B.’

Links Lara, rechts Nina in Oudkarspel, in de crossoutfit van Claus Close Up, de fotografe die ook de foto maakte.

Ups en downs
‘Door corona kon ik in het winterseizoen natuurlijk maar weinig spring- of dressuurwedstrijdjes rijden om ervaring op te doen. In het voorjaar 2021 ben ik toch L eventing gestart omdat ik door het seizoen heen wat puntjes had kunnen halen. Ik had me ingeschreven voor de talentendag van het beloftenteam, daarvoor moest ik M+1 zijn. Maar zoveel wedstrijden waren er niet. Plus dat je dan ook ups en downs hebt: in Leende sprong ik een heel smalle waterbak in maar meteen over een heggetje er weer uit: foutief parcours, eruit gehaald. In Ede ben ik geweest voor een M-rondje, kreeg ik in het springen vier balkjes in het springen. In België, in Maarkedal, lukte het gelukkig wel.’

Totaal verkeerd ingeschat
Net na de zomer 2021 volgde de beloftendag: ‘Dat ging heel goed. Mans Buurman en Marcelle de Kam beoordeelden de cross, De volgende dag beoordeelden Hélène en Elaine Pen de dressuur en Mans Buurman, Raf Kooremans en Merel Blom het springen. En toen werd ik geselecteerd.’ Dat betekende trainingen in heel Nederland, vanuit Zuid-Limburg een hele inspanning. En de ervaring dat het niet altijd even goed kan gaan, zeker niet in het begin: ‘De eerste 1* in Varsseveld half september ging heel goed, met 68% in de dressuur en een heel goede cross, tot de allerlaatste hindernis. Totaal verkeerd ingeschat op een soort boog met een boom eronder, Spotlight struikelde en toen lagen we samen op de grond. Fysiek hebben we er niks aan overgehouden, maar mentaal toch wel: het vertrouwen was ineens een stuk minder.’

Geen ervaring
Lara pakte de draad weer op, bleef aan het trainen en sprak met bondscoach Mans Buurman: ze mocht naar Polen! ‘Een heel lange reis, met heel veel geregel. De dressuur ging super netjes, ook 68%, met daarna een heel pittige cross omdat het ook een Nations Cup was. In de cross moest ik een bergje op, dan een hindernis en daarna weer omlaag naar een smalletje. Maar ja, ik ging te langzaam de berg op, kroop er een soort van overheen en toen kreeg ik het niet voor elkaar om het smalletje goed te springen. Dat was een weigering, heel jammer, want ik heb de cross mooi uitgereden. En toen het springen, dat stond op 1m10/1m15, terwijl ik totaal geen ervaring had op die hoogte. Ik kwam aan het eind maar wel met drie balken.’

Lara in actie met Spotlight tijdens de CCIP2* in Strzegom

Vertrouwen kwijt
‘Weet je, door Corona hebben we gewoon heel weinig tijd gehad om dat soort dingen te oefenen. Deze winter zijn we verder gaan trainen met Mans, het afgelopen weekend hadden we voor het eerst weer een oefencross in Schaijk. Ik merkte wel dat ik mijn vertrouwen een beetje kwijt was, ook omdat ik er in Ermelo flink vanaf was gevallen in een training. Dan word je in de cross toch iets onzeker, dan ga je iets terugrijden en dat is natuurlijk niet heel handig.’

Ervaring kon Lara in de tussentijd gelukkig ook opdoen met de pony Poseidon B: “Een pony die ik kan rijden via Vivan de la Roy, 17 jaar, hij heeft hiervoor met een andere ruiter Z2-internationaal dressuur gereden en ik rij er nu Z1 mee, werden we derde in Ermelo bij de KNHS-kampioenschappen. Daarnaast heb ik hem meegenomen naar eventingwedstrijden, gewoon om te kijken hoe hij dat zou vinden. Eigenlijk hebben we tot nu toe alles gewonnen.‘

Een heel geplan
Het leven gaat door en Lara is van plan om na het eindexamen dit jaar de HAVO te doen: ‘Dan wil ik proberen een LOOT-status te krijgen om tijd voor de sport te krijgen. Dit jaar word ik 16 en dan ga ik met de paarden verder, daarvoor hebben we nu Lecce Balia RS die nu 6 wordt, een Arezzo x Berlin x Kreator XX, gekocht van Margo van Nijnatten. Afgelopen seizoen heb ik al twee crossen met haar gereden en ook de springwedstrijdjes gaan goed. Het is een heel geplan, twee paarden per dag rijden en tussendoor leren. Ik moet m’n eindexamen halen, dat is minder leuk maar het moet wel. Ik heb met m’n ouders de afspraak dat de punten goed genoeg moeten zijn om op wedstrijd te kunnen gaan.’

Lara met Lecce Balia RS in Ysselsteyn

Lara is inmiddels met Spotlight weer volop aan de gang met de toekomst: trainingen in Baexem, oefencross in Schaijk, het Limburgs kampioenschap in het L-springen en M1-dressuur, een training met hartslagmeting door Carolien Munsters in Renswoude. Op de planning staat op 20 maart een Z-cross in Alphen/Chaam en daarna observatiewedstrijden in onder andere Oud-Karspel: ‘Daar heb ik ook mijn eerste Z-cross gereden afgelopen jaar, toen kwam ik ook op de radar bij de bondscoach. In de observatiewedstrijden kan ik goed kijken hoe het gaat. Het is al gaaf dat ik die wedstrijden kan rijden. Het EK wordt dit jaar gehouden in Strzegom in Polen, ik denk dat de kans 50/50 is, maar daar ga ik voor!’

Vader Mervyn Smeets: je hebt geen idee!
Als je niet ‘in de paarden’ zit, is het een hele onderneming om in zo’n korte tijd dit allemaal mee te maken. Vader Mervyn Smeets: ‘Lara is heel fanatiek, en blijkbaar heeft ze toch talent want de leercurve is zo steil en zo snel! Ze is een medium-puber, dat valt allemaal hartstikke mee. Voor ons als ouders is het fantastisch om te zien, ook omdat je de paarden thuis hebt. We hebben geen binnenbak, en soms is rijden pittig in de kou, regen of in het donker. In het begin vraag je je wel af: waar moeten we zijn? Je hebt geen idee! Trainen in Ysselsteyn is voor ons al een uur en een kwartier, en dat is voor ons dan een thuiswedstrijd. Gelukkig kan ik redelijk mijn eigen tijd indelen, dat is ook wel makkelijk als je een mailtje krijgt dat je volgende week dinsdag een training hebt om 16.00 uur in Ermelo. Uurtje of tweeëneenhalf enkele reis.’

Vlnr: Lara op Poseidon, vader Mervyn op de mobiel, Zusje Nina, moeder Baukje en Poseidon-eigenaresse Elise van der Spoel;
foto Claus Close Up, Ashley Claus

‘Weet je, we kochten twee jaar geleden een leuke pony en die bleek meer in zijn mars te hebben dan we hadden kunnen dromen. Het EK wordt nou toch een serieus doel: het is heel fijn dat we mensen hebben die ons helpen. En wij luisteren heel graag! Fotograaf Ashley Claus van Close Up bij voorbeeld: wij rijden met haar cross-setje en zij zorgt dan voor de foto’s. En Sandy Schaepkens die onze pony masseert en op deze manier bijvoorbeeld meekijkt of de pony iets mist in zijn training. Het is leuk dat je voor iemand mag rijden want echte sponsors zijn op dit niveau moeilijk te vinden. Als ik dan kijk naar alle lessen, het deelnemen aan internationale concoursen: het blijft in zekere zin toch een elitesport.’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz