De Manege & Ruiter Bond start op 20 mei met een nieuwe manege-instructeursopleiding. Op zaterdag 6 maart is daarvoor de intake gepland. Voor deze SPEN / CPION-gecertificeerde opleiding, ontwikkeld door docenten uit het mbo-onderwijs paard van Groenhorst met veel input van manegehouders, is geen eigen paard vereist. De nadruk ligt op het lesgeven aan manegeruiters op manegepaarden.

Voor voorzitter Yvonne Buijs van de bond is het duidelijk dat de opleiding in een behoefte voorziet:: ‘De KNHS/ORUN-opleidingen zijn goedgekeurd voor het veiligheidscertificaat maar die passen niet bij manegebedrijven. In die opleidingen geven cursisten les aan twee, drie mensen tegelijk en ligt de focus vooral op het verbeteren van het paard. Dat is niet wat je
als manege-instructeur wil. Op manegebedrijven komen mensen één keer per week rijden, de de nadruk ligt dan vooral op plezier hebben en het verbeteren van de ruiter – en in mindere mate van het paard. Bovendien is de functie van een manege-instructeur breder dan alleen lesgeven. Omgaan met ouders, een kantinedienst draaien, herkennen als een paard niet goed is, noem maar op, het hoort er allemaal bij. De opleiding moet dus breder zijn.”

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen moeten kandidaten een basis eigen rijvaardigheid en een basis kennis van het omgaan met paarden hebben. Dat kan via D8, F8 of B-dressuur en een kleine sprong kunnen maken en een VMBO diploma of gelijkwaardig (of hoger). Om te kunnen beoordelen of deze vaardigheden aanwezig zijn, is er op 6 maart 2021 een intake dag gepland. Je rijdt met 4 of 5 personen in de baan en laat stap, draf en galop zien. Tevens wordt een sprongetje genomen van 40 cm. Er vindt een kort praktijkdeel plaats om de kennis van de omgang met het paard te beoordelen. Deze dag vindt plaats in Achterveld bij Manege De Mallejan, de kosten voor deze intake zijn € 50,- incl. BTW. Kandidaten kunnen deelnemen met een eigen paard of met een manegepaard (€ 17,50 incl. BTW).

Er dient in de opleiding een portfolio te worden aangelegd en ingeleverd te worden waarin opdrachten staan, zoals
manegelessen geven, een opzadelcursus verzorgen, bardienst verzorgen, enz. Daarvoor heeft elke kandidaat een stagebedrijf nodig. Dit stagebedrijf dient ter goedkeuring doorgegeven te worden aan de Manege & Ruiter Bond.

Deze opleiding wordt als enige in Nederland afgesloten met een SPEN / CPION erkend diploma, waardoor er overal
verzekerd kan worden. Het keurmerk Welzijn & Veiligheid erkent dit diploma wel. Alleen de Stichting Veilige Paardensport van de KNHS/FNRS erkent dit diploma niet. SPEN staat voor Stichting Permanente Educatie Nederland, CPION voor Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland., een onafhankelijke organisatie, die opleidingen toetst, diplomeert of certificeert en registreert.

De kosten van de opleiding 2021/2022 bedragen incl. examen en incl. BTW € 1500,-. Er bestaat een
mogelijkheid een annuleringsverzekering af te sluiten via Equine Risk, zie www.equinerisk.com.Op de site www.manegeruiterbond.nl vind je het inschrijfformulier. Dit kan ingevuld, gescand en
teruggestuurd worden naar info@manegeruiterbond.nl.

Er starten donderdag 20 mei 2021 twee opleidingen waarbij Manege de Mallejan in Achterveld, Almeersch Hippisch Centrum in Almere, Manege Castellum in Utrecht, Manege de Paardenhof in Kwadijk en Stal Mansour in Arnhem betrokken zijn.
Er starten twee opleidingen gelijktijdig.
Groep 1
donderdag 20, 27 mei en 3 juni 2021 Digitaal
donderdag 17 juni en 1 juli 2021 in Almeersch Hippisch Centrum
donderdag 16, 30 september en 14 oktober 2021 om Manege de Paardenhof
donderdag 11, 25 november 2021 in Manege de Mallejan
donderdag 9 en 20 december 2021 in Stal Mansour
donderdag 3 en 17 februari 2022 in Manege de Paardenhof
donderdag 17 en 31 maart en 14 april 2022 in Manege Castellum
donderdag 28 april en 12 mei 2022 in Stal Mansour
donderdag 19 mei 2022 Manege de Mallejan
zaterdag 29 mei 2022 Stal Mansour examen

Groep 2
donderdag 20, 27 mei en 3 juni 2021 Digitaal
donderdag 10 en 24 juni 2021 inManege de Paardenhof
donderdag 9 en 23 september, 7 oktober en 4 en 18 november 2021 in Almeersch Hippisch Centrum
donderdag 2 en 13 december 2021 en 13 en 27 januari in Manege de Mallejan
donderdag 10 februari , 10 en 24 maart en 7 april 2022 in Manege Castellum
donderdag 21 april en 12 mei 2022 in Stal Mansour
donderdag 19 mei 2022 in Manege de Mallejan
zondag 28 mei 2022 Stal Mansour examen

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz