[responsive_menu_pro]

Op woensdag 4 september vindt in De Nieuwe Heuvel in Lunteren vanaf 18.15 uur de Veulenveiling Midden-Nederland plaats. Een van de leden van de indrukwekkende selectiecommissie is Marcel van Manen. Zijn kernwoorden? “Voor de dressuurveulens uitstraling en beweging, voor de springveulens papier en galop.”

Marcel van Manen, 35 inmiddels, maakt deel uit van de selectiecommissie samen met Frenk Jespers, Wout-Jan van der Schans, Ad Valk, Sjakie Hurkmans, Dirk Reijne en Joop van Wessel. “In de eerste fase gaan we op pad met een klein groepje. En als het erop aankomt, zijn we vier of vijf dagen met de hele groep weg, in de verschillende windrichtingen. Als een veulen goed genoeg is, nemen we ‘m gelijk definitief. Als er een loopt waarvan een vader heel veel nakomelingen heeft, of waar misschien nog wat twijfels omheen zitten, dan accepteren we zo’n veulen voorlopig, maar binnen een week horen de eigenaren of ze erbij zitten.”

“We hebben een heel mooie collectie gevonden. Bij de dressuurveulens zijn er heel wat bij die extreem goed lopen en heel veel uitstraling hebben. Bij de meeste veulens is het papier ook heel interessant, uit goede stammen. Bij de springpaardveulens hebben we een mix van jonge en bewezen hengsten.  Zowel van de jongere als van de oudere hengsten hebben we veulens met een heel goede afstamming gevonden. Natuurlijk hebben we een aantal veulens van dezelfde hengst, ik geloof van Cornet 3, van Toto jr. 4, maar er zijn ook veel vaders met maar één veulen.”

Voor Marcel van Manen is het nu het derde jaar als lid van de selectiecommissie: “Mijn vader Huib was een van de mede-oprichters van de veulenveiling, en zelf heb ik echt van alles voor de veiling gedaan, ik ben ook monsterknecht en hoekman geweest. Zo’n jaar of vier geleden hebben ze me gevraagd om in de commissie te komen, dat past mooi bij onze MT Stables. Een keuringsklaarmaakstal -mooi scrabblewoord hè- en handelsstal met veel klanten die voor de keuring komen, daar zitten ook weer mensen bij die doelgericht willen verkopen. Plus dat we zelf ook fokken en elk jaar een aantal veulens en jonge paarden kopen. Inmiddels hebben mijn vrouw Tamara van Manen-Marse en ik een mooi bedrijf opgebouwd hier in Kootwijkerbroek, met Petra Thijssen en Jordy Andeweg als vaste krachten.”

Veulenveiling Midden-Nederland heeft in de loop van jaren een prachtige lijst van resultaten opgebouwd. Een van de toppers is Chaplin van Martin Fuchs, de Verdi-zoon die in 2007 geveild werd en die inmiddels onder andere de Grote Prijzen van Mexico en Zürich heeft gewonnen. Maar ook de KWPN-goedgekeurde hengst High Shutterfly,  ter dekking bij Lauw van Vliet, is een waardige ambassadeur. Of de hengst Ticino, bij Oldenburg en Westfalen goedgekeurd en inmiddels op stal bij Sönke Rothenberger.

De bezichtiging van de veulens op 4 september start om 14.30 uur met toelichting van Chris de Heer. Johan Wilmink veilt de veulens traditiegetrouw van 18.15 uur.

Foto Sjoert Pegge (sjoert.com), klik hier voor zijn website.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz