Op woensdag 12 juni wordt de volgende European Sport Horse Auction gehouden. In de accommodatie van Stal ter Leydonck in Lochristi dit keer, vlak bij Gent. “In de vier jaar dat we bezig zijn, hebben we nog nooit zo’n goede club paarden gehad, qua eigen prestaties en qua afstamming, vooral ook de prestaties van moederszijde. Plus dat er meerdere goedgekeurde hengsten bij zitten,” zegt Dennis Swennen namens de organisatie.

De ESHA-veiling vindt in Lochristi plaats een week voor Knokke Hippique en op een woensdag, zodat ook ruiters volop gelegenheid hebben om te komen. In de namiddag worden de 50 paarden in de ring gepresenteerd, ’s avonds vindt de veiling plaats onder leiding van Koen Olaerts.

“We zijn naar Lochristi gegaan, de westkant van België, omdat daar ook heel veel paardenmensen en handelaren gevestigd zijn. Samen met Stijn Stevens, de eigenaar van Stal ter Leydonck, kwamen we in januari op het idee. De veilingen in Bocholt en Schijndel blijven uiteraard bestaan. En als organisatoren ideeën hebben om ook een ESHA-veiling te huisvesten, laat ze dan contact opnemen. Een soort ESHA On Tour,” zegt Dennis.

Dennis en Jurgen Swennen, Kees van den Oetelaar en Marc Mertens zijn de drijvende krachten achter de organisatie: “We vinden het belangrijk dat het concept hetzelfde blijft als alle andere keren: gezellig, een goede inrichting, maar geen tierlantijntjes. Bij ons gaat het om de paarden. Niemand heeft er iets aan als mensen achteraf alleen maar zeggen: wat hebben wij op een mooie stoel gezeten.”

Toen het idee geboren was, moesten de paarden komen: “En dat is ongelofelijk goed gelukt. We hebben met een aantal mensen contact gezocht van wie wisten dat die goede paarden hebben en goede ervaringen met onze veilingen. De meeste paarden zijn bij de eigenaar geboren of zijn als jong paard gekocht. Mooi is dat een vooraanstaande Franse fokker zich heeft gemeld om de paarden via onze veiling te verkopen. We hebben drie selectiedagen gehad in Peer, Lochristi en Schijndel. Een aantal paarden is afgevallen omdat ze niet voldoende niet kwaliteit lieten zien of omdat de keuring niet goed genoeg was. Een enkeling heeft ook afgemeld toen ze de andere paarden hebben gezien, de ogen zijn open gegaan. In plaats van dat wij zeggen: je mag niet meedoen, beslissen mensen dat eigenlijk zelf.”

“We hebben er een 50-tal overgehouden, 2, 3 en 4 jaar, allemaal springgefokt. Die worden in de veiling op 12 juni aan de hand en in het losspringen getoond. Het is een abnormaal goede selectie van paarden geworden, met meerdere gekeurde AES- en Zangersheide-hengsten in de selectie. Vagebond, Le Tot de Semilly, Colman, Diamant de Semilly, Kashmir van Schuttershof, Quickly de Kreisker, Casall, ze zitten er allemaal bij!”

esha.horse

 

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz