Mr. Britt Loeffen gaat haar kennis en ervaring delen met de lezers van Nieuws.horse! De sportieve dochter van Cor Loeffen deed na haar rechtenstudie zo’n zes jaar ervaring op met paardenzaken en gaat dat nu voortzetten vanuit de praktijk van ALEX advocaten in Wijchen. Uit die ervaring van zes jaren heeft ze interessante zaken te melden.

Tennis en voetbal, dat waren en zijn de sporten van Britt Loeffen. En dat best fanatiek: “Ik ben nu 31, maar leeftijd heeft daar niet zoveel mee te maken: hoe ouder ik word, hoe fanatieker geloof ik. Ik heb in Nijmegen rechten gestudeerd en ben in het strafrecht afgestudeerd. Ik heb altijd tijd voor een bijbaantje gehad, zoals bediening in de horeca en juridisch secretaresse op een advocatenkantoor. Daardoor had ik wat centjes erbij en heb ik veel kunnen reizen.”

Britt groeide op in een gezin waarin vader Cor en later ook opa van moeders kant fanatieke paardenmensen zijn: “Natuurlijk werd er wel een pony aangeschaft. Mijn broertje had een geit, die stond met de pony in de stal, en die waren zo aan elkaar verknocht dat als ik pony reed, de geit ernaast liep. Dat moet wel een komisch gezicht zijn geweest. Uiteindelijk was de voorliefde voor tennis groter en werd dát mijn sport. Volgens mij vond papa dat ook wel prima, hij heeft me nooit gepusht om te rijden. Het was al zoveel paard bij ons thuis, vooral mama vond het ook wel prima dat we niet gingen rijden. Mijn vader ging er wel vanuit dat je naar je beste kunnen alles deed. Hij gaf les in Deurne, was op werkdagen natuurlijk altijd weg, daarnaast was hij een periode ook veel weg voor keuringen, lezingen en zo. Af en toe ging ik mee, naar de hengstenkeuring, of naar CHIO Rotterdam of Jumping Amsterdam.”

Britt Loeffen op San Patrignano Dorina, opgeleid door vader Cor

Britt was nauwelijks afgestudeerd of ze kon al terecht in de praktijk van Luc Schelstraete: “Ik naar Tilburg afgereisd om kennis te maken en tot mijn verbazing kon ik meteen aan de slag. Hij gaf mij een bureau en een computer en zei: hier is een dossier, ik hoor graag wat je ervan vindt.” Zo kwam ik als vanzelf weer in de paarden en dat bleek toch een goede combi. In zekere zin ben ik opgegroeid in de paardenwereld, ken de terminologie, de denkwijzen, de mitsen en maren, de redenatie van de mensen in die wereld. Dat maakt het toch makkelijker om aansluiting te vinden, onderling begrip is belangrijk. Dat zit vaak in heel kleine dingen. In de dressuursport is ‘verzamelen’ een veelgebruikte term maar dat is voor niet-paardenmensen niet heel vanzelfsprekend, verre van zelfs. Of ‘opzadelen’, ook zo’n term. Ik kan de vertaalslag maken naar iets wat de rechter kan begrijpen. Daarnaast wordt in de paardenwereld veel gedaan op basis van vertrouwen en ontbreekt een contract. Natuurlijk is het beter om alles in een contract vast te leggen en dat weten mensen vaak ook heel goed, maar in de hippische wereld is men dat niet gewoon.”

“Ik leerde het vak bij Luc, eerst een jaar als juridisch medewerkster. Ik mocht snel best veel dossiers zelfstandig doen, wel onder supervisie van een advocaat uiteraard. Ik leerde snel hoe ik een dossier moest beoordelen, hoe dat aan te pakken, wat de logische stappen zijn. Nee, dat leer je niet op een universiteit. Toen werd het me ook duidelijk hoe bleu je bent als je zes jaar in de boeken hebt gezeten. Natuurlijk ging het met vallen en opstaan, maar het was aan mij om te zorgen dat ik boven kwam drijven. Nadat ik werd beëdigd als advocaat, ben ik zelf de rechtszaal in gestapt om cliënten bij te staan. Het gaat bij zaken rond paarden veel over koop en verkoop, lease, trainingsovereenkomsten, eigendom of aansprakelijkheid bij ongevallen. ”

In november 2018 heeft ze de overstap gemaakt naar ALEX advocaten. “Waarom? Bij ALEX advocaten had ik de mogelijkheid om binnen een breder veld van het ondernemings- en contractenrecht werkzaam te zijn. Plus dat in januari 2018 onze zoon Jurre werd geboren. Ik woonde in Tilburg en Den Bosch en nu kon ik terug naar mijn familie en vrienden in Wijchen, dat is heel belangrijk voor me. Ik ben bij ALEX advocaten aan de slag gegaan, een kantoor met zes advocaten. Het kantoor doet veel in het arbeidsrecht, huurrecht, omgevingsrecht, ondernemingsrecht en contractrecht. Ik ga daarnaast de hippische praktijk opzetten omdat ik daarin geschoold ben. En het lijkt me hartstikke leuk en nuttig om daarover te vertellen.”

“Het merendeel van de zaken die bij mij langs kwamen ging over karaktergebreken, stalgebreken, peesproblematieken en ook kissing spines. Als ik kijk naar de dossiers waarin bijvoorbeeld karaktergebreken speelden, dan viel mij op dat dit soort gebreken zich vooral voordeden in dossiers waarin particulieren, noem ze amateurs, stelden dat er sprake was van een karaktergebrek. Wat mensen dan vaak vergeten is dat paarden levende dieren zijn. Een paard wordt verplaatst uit de vertrouwde omgeving, naar andere mensen, andere gewoonten, noem maar op. Als je dat ineens gaat veranderen, en het paard reageert daarop, dan moet je dat niet meteen wegschrijven als een negatieve eigenschap van een paard. Misschien klinkt het wel wat zweverig…. maar veel mensen zouden beter voorgelicht kunnen worden, over wat het houden van een paard in alle opzichten betekent.”

“Als je op zoek gaat naar een paard of pony, zorg dan dat je weet hoe je de eigenschappen kunt beoordelen die je zoekt, dat je weet wat je belangrijk vindt aan een paard. Vraag het paard op proef, of ga een paar keer rijden, of neem hem eens even mee naar de nieuwe stal, zodat je bekijkt hoe hij zich daar gedraagt. En als het dan toch niet voldoet, blijf asjeblieft in gesprek! Hoe vaak ik niet zie dat een koper direct begint te roepen dat het paard terug moet omdat hij niet voldoet, alsof het een TV is die je terug over de toonbank schuift! Of dat juist een verkoper meteen zegt: bekijk het maar. De hakken gaan in het zand en dat brengt een oplossing niet dichterbij.”

“En waar ik me over verbaasd heb: best veel mensen die willen rijden op hoger niveau denken dat te kunnen bereiken door enkel het kopen van een paard van hoog niveau. Alsof je in een Formule 1-auto gaat zitten en dan meteen mee kunt doen in de Formule 1. Daar gaat het vaak fout, verwachtingen komen niet uit, mensen raken gefrustreerd. Soms gaan ze dan van alles uitproberen met zo’n paard of wordt het paard binnenstebuiten gekeerd door een dierenarts. Negen van de tien keren wordt er wel iets geconstateerd en dan wordt geroepen dat hetgeen de dierenarts heeft geconstateerd de oorzaak is van het niet naar verwachting functioneren van het paard. Er zijn maar weinig mensen die het bij zichzelf of in omgevingsfactoren zoeken. Dit alles natuurlijk los van de categorie waar er werkelijk iets aan de hand is. En ja, nog te vaak zijn er verkopers die paarden slijten aan mensen op een manier die de paardenwereld geen goed doet. ”

“Het is mijn vak om het verhaal van de client om te zetten naar een verhaal wat de rechter begrijpt en de rechter te overtuigen van het gelijk van mijn client. Ik begrijp heel goed dat mensen geen paard met een stalgebrek willen. In de paardenwereld wordt maar voetstoots aangenomen dat bijvoorbeeld luchtzuigen een gebrek is op grond waarvan het paard teruggegeven kan worden, maar je kunt je afvragen of dat vanuit juridisch oogpunt wel juist is. In de rechtszaal zal de rechter de koper vragen met welk doel hij het paard heeft gekocht. Als het antwoord op deze vraag luidt “een parcours te kunnen springen”, dan zal de koper vervolgens moeten aantonen dat het luchtzuigen in de weg staat aan het springen van een parcours. Volgens mij is tot op heden vanuit de veterinaire wetenschap nog niet onomstotelijk bewezen dat een luchtzuiger geen springparcours kan lopen. Uiteraard houd ik mij aanbevolen voor onderzoeken waaruit dit verband wel is gebleken. Neemt niet weg dat een luchtzuiger wel minder waard is, dus dat vermindering van de koopprijs een reële optie is.”

“In mijn werk is verwachtingsmanagement eigenlijk de basis. Ik geef cliënten een inschatting van hun juridische positie en de mogelijkheden en kansen. Soms betekent dit dat ik een client moet vertellen dat zijn positie niet zo gunstig is en hij beter niet kan gaan procederen. Ik probeer daarin dicht bij mezelf te blijven.”

Klik hier voor meer informatie over Britt Loeffen en ALEX Advocaten

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz