DOMBURG – Veere is het beu dat ruiters het vertikken paardenpoep op te ruimen. Om het probleem definitief op te lossen, gaan controleurs van de gemeente ruiters bekeuren die op de voet- en fietspaden rijden. Op die manier hoopt het dagelijks bestuur van de gemeente dat ze alleen nog gebruik maken van de ruiterpaden.

Het niet rijden op het ruiterpad gaat 55 euro kosten, op het niet direct opruimen van uitwerpselen komt een boete van 140 euro te staan. Beiden exclusief administratiekosten. Inwoners van Veere storen zich flink aan paardenpoep op de fiets- en voetpaden. Een paar jaar geleden bleek dat dit zeer hoog scoorde op de lijst van ‘kleine ergernissen’. Officieel moeten ruiters de poep opruimen. Maar uit een notitie van het dagelijks bestuur van Veere blijkt dat ze dat nauwelijks doen. Zeker in de buurt van maneges ligt er volop stront op voet- en fietspaden. Dat is volgens het college niet alleen onsmakelijk maar ook nog eens gevaarlijk voor vooral fietsers. In de notitie staat ook dat het tegengaan van paardenpoep op de openbare weg landelijk een groot probleem is. ,,Een echte oplossing is er eigenlijk niet.” Zo is het volgens het college niet mogelijk om solitaire paarden een poepzak te laten dragen. Dat kan alleen bij gespannen paarden.

Eerst waarschuwen
Ruiters mogen volgens de verkeersregels niet rijden op de voet- en fietspaden. Dat doen ze wel omdat dat voor hen veel veiliger is dan rijden op de rijbaan. Veere grijpt dit gedrag aan om iets te doen aan de paardenpoep die ruiters maar laten liggen. De controleurs krijgen opdracht om alle ruiters die rijden op de voet- en fietspaden eerst te waarschuwen. En als ze daar niets van aantrekken, te bekeuren. Daardoor hoopt en verwacht het college dat ze in het vervolg kiezen voor routes waar ze wel mogen rijden en geen ergernis veroorzaken als de dieren poepen en de berijders de stront niet opruimen.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz