Muziek, presenteren en paarden, dat zijn de trefwoorden voor Ad Mulders. En werken met zijn karakteristieke stem, die mensen gehoord hebben zonder dat ze zich dat realiseren, bijvoorbeeld als de stem bij de shows van Hans Kazan of Omroep Brabant. Tegenwoordig is hij ook bestuurslid van de KNHS-regio Noord-Brabant. En maakt hij vanuit zijn bedrijf CSN Media onder andere de web-serie Spoorwegen TV met tot 150.000 kijkers per aflevering en items voor Nieuws.horse TV.

In Berghem bij Oss woont de familie Mulders, met Ad als enige die niet rijdt. De zes paarden thuis worden ingezet door echtgenote Marga, zoon Guus en dochter Anouk. Guus werkt bij de springstal van Koen Leemans in Middelbeers en Anouk volgt een media-opleiding in Arnhem. Marga is ook nadat ze Ad vroeger had leren kennen altijd blijven rijden: “Marga sprong wel maar ging later vooral dressuren, daar vond ik helemaal niks aan. Ik ging wel eens mee maar ik snapte niet waarom dat leuk was. Het was saai, er gebeurde niks, het duurde heel lang. Tot ik het springen zag, dat was leuk: daar gebeurde tenminste iets.”

De familie Mulders ging al snel aan het springen met de pony’s: “Dat was heel erg leuk. Guus en Anouk zijn allebei begonnen met groene pony’s, achteraf bekeken was dat misschien niet zo heel slim. Maar ze zijn met een paar pony’s wel naar het ZZ en Z gegaan. En dan volgt het doorschuiven naar de paarden, met een heel ander sfeertje. Bij de pony’s tref je elkaar elke week, zijn de ouders enorm gedreven. Bij de paarden heb je natuurlijk heel veel ruiters, fokkers en eigenaren die al twintig of dertig jaar in de paarden zitten. In dat wereldje leer je elkaar ook wel snel kennen, tenminste, als je er wat voor doet.”

Guus Mulders in actie

Het moge duidelijk zijn: bij Ad thuis in Maasbommel waar hij opgroeide tot hij een jaar of elf was, hadden ze niks met paarden. Ad vond muziek mooi en met de belofte dat hij piano- en orgelles zou krijgen, volgde de verhuizing naar Oss, aan de andere kant van de Maas: “Ik vond die lessen geweldig, heb er nou nog heel veel plezier van met studiowerk, maar radio en tv was toch het allerleukst, dacht ik. Op m’n twaalfde deed ik de drive-in discotheek bij vriendjes en vriendinnetjes. En op m’n veertiende, toen ik al een redelijk zware stem had voor mijn leeftijd, vroeg een mediabedrijf in Oss me om teksten in te spreken. Voice-over, hé, dat was leuk! Een bedrijf in de buurt leverde een podiumwagen voor de Veronica Zomertruck en Prijzenslag en op een gegeven moment ben ik daar ook terecht gekomen. Toen als regisseur naar Duitsland voor muziekprogramma’s, talkshows, promotieshows, maar ook optredens van UB40 en Tina Turner. Vooraan twintig was ik, geweldig. En toen via Veronique als voice-over met Hans Kazan mee het heel land door.”

Voor het populaire programma Prijzenslag was de jonge Ad Mulders de voice-over. Op de foto rechts achter Hans Kazan.

Het was de tijd dat hij ook Marga uit Beneden-Leeuwen leerde kennen en hij langzamerhand kennis maakte met de paardensport. Hij beschouwde het met de ervaring die hij inmiddels had opgedaan, bijvoorbeeld als de vaste stem van Omroep Brabant: “Omroepers bij wedstrijden vond ik al heel snel klungelig wat betreft inhoud. En de stem van de omroeper? Daar werden ook geen eisen aan gesteld, zo leek het. Ik dacht: dat kan toch niet zo moeilijk zijn. De fout die volgens mij heel veel omroepers blijven maken, is dat ze niet luisteren of ze te horen zijn. Kijk, dat die geluidsinstallatie k is, dat is jammer, maar ik zie te vaak dat mensen een halve dag praten zonder dat ze weten of ze verstaanbaar zijn. Belangrijk bij het omroepen zijn fatsoenlijk, met humor en goed verstaanbaar. Binnen mijn vakgebied weet ik dat het heel vaak beter kan. Omroepers met toontjes, maniertjes, imitaties waardoor je hoort of iemand een presentator speelt, geen eigen stijl of altijd hetzelfde zeggen, verschrikkelijk, tot op het hoogste niveau. En ze scholen zichzelf niet, ontwikkelen zichzelf niet. Het zijn dingen die gemakkelijk verbeterd kunnen worden. Zoals klakkeloos oplezen wat er staat. De sponsors zijn: Jansen autobanden, slagerij Pietersen, etc. Heel aardige mensen hoor, maar asjeblieft, maak er geen standaard-dingetje van.”

Als omroeper in Heeswijk-Dinther

Vanuit de eigen vereniging in Oss begon Ad Mulders zelf met omroepen: “Dan heb ik wel altijd mijn eigen laptop mee met alle geluidjes. Bij 99% van de installaties kan ik het zo aansluiten. En ik zorg zelf voor mijn spullen, zoals mijn eigen plopkap mee. Je weet toch niet hoeveel frikandellen er al in gespuugd zijn? Of mijn microfoon, voor het geval je het weer een keer meemaakt dat het apparaat daar niet deugt. Of mijn eigen monitor zodat ik terughoor wat ik zeg. En ik maak thuis in de studio even een reclameblok-productie waardoor de sponsors fatsoenlijk naar voren komen. Het is belangrijk dat je jezelf blijft. Je moet een beetje aanleg hebben om een goed verhaal te vertellen, veel luisteren en kijken hoe anderen het doen. En inderdaad, het is wel een kunst om interessant te blijven na een paar honderd paarden…..”

Ad verzorgde voor de FEI de regie van de uitzending over het WK enkelspan.

Vanuit de vereniging in Oss kwam Ad in het bestuur van de KNHS-regio Noord-Brabant: “Ik had geen idee waar ik instapte. Mijn eerste indruk: log, en niet snel beslissend, niet doortastend, dingen werden doorgeschoven van de ene naar de andere vergadering. Al snel is het bestuur hervormd. Niet meer de vertegenwoordigers uit de kringen, maar mensen die op een bepaald gebied kennis hadden. En ik doe dan de PR, media, social media, etc. Voorzitter Jacques van der Harst vroeg me erbij toen hij bezig was om de jury-opleidingen te veranderen, samen met Gert-Jan de Reus die de opleidingen-portefeuille heeft. We hebben een pilot gedaan met video’s: vier of vijf combinaties worden gefilmd, die worden gejureerd en vervolgens besproken in kleine groepjes van maximaal 15, gewoon aan een ronde tafel, met een docent als Mattie Boomaerts. We fileren een proef, en voordat we weggaan worden de protocollen ingenomen en vernietigd en worden de beelden gewist. Er gaat niks naar buiten. Vroeger hadden we een hal vol met juryleden, met combinaties die meer of minder goed waren. Nu hebben we aan de tafel software waardoor het heel gemakkelijk is om vooruit en terug te kijken, dat hebben we als regio ontwikkeld. Het idee van Mattie en Jacques is inmiddels ook al door andere regio’s overgenomen.”

Warming-up van het publiek is ook een vak!

Ad Mulders is niet iemand die op z’n gemak hele startlijsten zit te bekijken: “Laat mij maar wat doen. Ik ga graag naar wedstrijden kijken, als Guus en Anouk springen, of met mensen kletsen, maar op een gegeven moment heb ik het wel gezien. Daarom ben ik ook gaan omroepen op de kampioenschappen in Schijndel. Je zit daar de hele dag, vijf weekenden, laat mij maar wat werken.”

Als bestuurslid word je ook steeds meer geconfronteerd met dilemma’s: “Neem de afgelopen kampioenschappen, zo heet als het was. Je hebt met fanatieke ouders en sporters te maken in alle richtingen maar ook met de publieke opinie. Je krijgt dan heel veel commentaar op voorhand: jullie gaan toch zeker niet met dit hete weer, etc. We hebben gekeken wat het hitte-protocol was. Afgelasten kon niet, dan zou iedereen op de achterste benen staan. We hebben ervoor gezorgd dat elk paard maar één keer in actie zou komen. Dat betekent geen barrage maar een twee-fasen, eigenlijk helemaal niet leuk. Op dinsdag hebben we dat samen met de organiserende vereniging moeten besluiten, alles omgezet, nieuw tijdschema, andere jury-indeling. En dan valt het toch weer iets mee. En je hoort mensen zeggen: ja maar bij Hendrix gaat het allemaal gewoon door. Tja. Als je niks doet, ben je helemaal de gebeten hond. Als je wel iets doet, krijg je ook onbegrip. In het kader van dierenwelzijn heeft het toch wel gewerkt. We hebben nu al met de organisatie in Zijtaart besproken hoe we ons voor kunnen bereiden.  En we zijn bezig om te bekijken hoe de kampioenschappen er vanaf 2020 uit gaan zien.”

Met Mark King en Mike Lindup van Level 42

Wat op Brabants niveau speelt, is ook op een ander niveau aan de orde: “De toekomst van de paardensport? Het zal steeds lastiger worden om de groeiende tegenwerking tegen te gaan. In Brussel wordt al flink gelobbyd in verband met dierenwelzijn. We zullen ervoor moeten zorgen dat we de sport zo schoon en netjes mogelijk houden. En zo positief mogelijk in de publiciteit brengen. Die hype nou even met dat Natural Horsemanship vind ik in die zin gevaarlijk. Laat kinderen lekker op de rug van een paard hobbelen, voordat je het weet is ernaast lopen de norm…..”

Klik hier voor meer informatie

 

 

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz