Op 28 januari kwam het KNHS-enduranceforum bij elkaar. Hieronder vind je een beknopt verslag, onder andere van de vergadering over de zoektocht naar nieuwe leden en de endurance tijdens de Hippiade.

Suzanne Pen heeft aangegeven dat ze stopt als forumlid endurance. Suzanne heeft in de afgelopen jaren een mooie bijdrage kunnen leveren aan het enduranceforum en wordt bedankt voor haar inzet voor de endurancesport in Nederland!  Hiermee zijn meerdere posities vacant binnen het enduranceforum. Mocht je interesse hebben in een functie binnen het enduranceforum neem dan contact op met de KNHS Endurancevereniging voor meer informatie.

Het forum heeft vanuit het veld een aantal ingekomen stukken ontvangen. Deze stukken met veel belangstelling gelezen en in de vergadering besproken. Het forum vindt het fijn om te merken dat er vanuit het veld actief wordt meegedacht en nieuwe initiatieven worden opgezet. Heb je ook suggesties of ideeën? Het KNHS-enduranceforum ziet je voorstel graag tegemoet!

Fitheid en welzijn van het paard zijn belangrijke waarden in de endurancesport. Met de Best condition prijs wordt dit benadrukt. De sporter die er voor zorgt dat zijn paard de beste conditie heeft krijgt met de Best Condition prijs extra waardering. In het nieuwe wedstrijdprogramma van de endurancevereniging is een model opgenomen voor berekening, op een objectieve manier, van de Best Condition prijs in de klasse III en IV.  Omdat het enduranceforum paardenwelzijn belangrijk vindt wordt binnen het forum nagedacht over hoe we ook in de lagere klassen aandacht kunnen krijgen voor een goede conditie van het paard. In eerdere vergaderingen is al gesproken over een opzet. Deze wordt de komende periode achter te schermen verder uitgewerkt en getest in het veld. De resultaten worden besproken in de volgende vergadering.

In de vergadering heeft het forum gesproken over de praktische invulling van de Hippiade endurance op 23 augustus 2019. In voorgaande edities van de Hippiade is het helaas voorgekomen dat er harder werd gereden dan goed was voor het paard. Ook al ging dit slechts om een enkeling, paardenwelzijn staat voor het forum voorop. Het forum wil daarom een verplichte voorbespreking door de dierenarts laten houden voorafgaand aan het kampioenschap. De dierenarts geeft in de voorbespreking de deelnemers de laatste tips en adviezen mee bijvoorbeeld gelet op de weersomstandigheden. Op deze manier zorgen we er met elkaar voor dat het kampioenschap voor iedereen een positieve ervaring is. De dierenartsen houden tijdens de wedstrijd nauwlettend de conditie van de deelnemende paarden in de gaten.

Het enduranceforum maakt op basis van het beleidsplan een jaarwerkplan voor elk jaar. In de vergadering heeft het forum gekeken welke acties er nog openstaan van het jaarwerkplan 2018 en bekeken welke punten er in 2019 opgepakt gaan worden. Buiten de vergadering om wordt hier verder over doorgesproken. Na de algemene ledenvergadering hoopt het enduranceforum weer op volle sterkte te zijn. Het jaarwerkplan komt in de volgende vergadering opnieuw op de agenda.

Foto: Maarten Hanke

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz