De hengstencompetitie in Ermelo kende de afgelopen dagen een bedroevend aantal toeschouwers. Dat was vroeger anders, en ook in België weten ze meer dan volle tribunes te trekken. Kees van den Oetelaar vindt het meer dan jammer.

“De hengstencompetitie? Daar is hé-le-maal niks meer aan. Wie het bedacht heeft om de paarden niet meer te jureren, die heeft geen gevoel voor de praktijk. Punten geven zorgt voor discussies, en dat is wat we moeten hebben.. Ik heb op Clip my Horse de competitie gevolgd, alsof ik naar een dooie oefenwedstrijd zat te kijken. Nou zitten er nog 20 of 40 man op de tribune, volgend jaar helemaal niks meer.”

Kees kent de praktijk van jaren geleden nog: “Vroeger konden we over de koppen lopen, kon er niemand meer bij. Ik ben bang dat het in Den Bosch straks ook een saaie avond wordt. Het was vroeger een goed ding dat ze de competitie openstelden voor alle hengsten, nou de finale nog. Dat doen ze bij het BWP ook, is fantastisch. BWP’ers, KWPN’ers, AES-hengsten, alle hengsten mogen in de finale meedoen. Daar kan elke hengst kampioen worden, hier zijn ze schijnbaar bang voor concurrentie. Natuurlijk zeggen mensen dat ik voor eigen parochie preek vanuit het AES maar daar geef ik niks om, ik zie gewoon wat er gebeurt. Als ze er niemand bijhalen om er iets van te maken, bloedt het dood. Een dooie bedoening is het.”

“De hengstencompetitie is er voor de fokkers, om ze voor te lichten. We hebben genoeg mensen die goed kunnen jureren. Eerlijk naar de fokkers zijn, dat is belangrijk. Gisteren in de dressuur kreeg een paard een hoog punt voor de stap, met een goed commentaar. Even daarna kreeg een paard met een mindere stap ongeveer hetzelfde cijfer. In principe slecht gejureerd dus, maar het zorgt wel voor commentaar. Het levert discussie op, dat moeten we hebben.”

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz