De club Dier & Recht gaat op dinsdagochtend 31 januari naar minister Adema om de uitkomsten van een petitie aan te bieden. Zo’n 30.000 mensen hebben een petitie ondertekend die oproept tot ‘het stoppen van pijn en dwang in de paardensport’. Dier & Recht komt opnieuw met valse argumenten, onder andere dat ‘uit onderzoek blijkt dat maar liefst 83 procent van de onderzochte sportpaarden een of meerdere verwondingen heeft in of om de mond als gevolg van het bit.’ Vorig jaar is juist dat argument als aantoonbaar fout gekwalificeerd door dierenartsen die dat onderzocht hebben. Toch blijft Dier & Recht dit soort stellingen naar voren brengen en gaan ze ervoor om het gebruik van een bit te verbieden. En krijgen ze de gelegenheid om dat bij de minister onder de aandacht te brengen……Het is maar dat we het even weten.

De tekst voor de petitie luidt als volgt:

Stop pijn en dwang in de paardensport!

Veel paardenliefhebbers volgen een evenement zoals Jumping Amsterdam vol belangstelling. In de paardensport wordt er van de paarden een enorme prestatie gevraagd. De paarden worden hierbij vergeleken met topatleten, die de beste verzorging zouden krijgen die er mogelijk is. Toch blijkt uit onderzoek dat de paardensport niet zonder leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan.

Al duizenden jaren wordt er om een paard te berijden, gebruik gemaakt van het bit. Het bit is een stang of band in de mond van het paard, met daaraan teugels om sturing te geven. Bij paardrijden draait bijna alles om het dier te laten gehoorzamen.

Met een bit rijden is zo genormaliseerd dat pijnsignalen door het gebruik van een bit vaak niet worden opgepikt. Dit terwijl er alternatieven zijn om een paard zonder bit te berijden, waarbij het dier een hoop stress, pijn en verwondingen bespaart blijft.

Het bit als dwangmiddel leidt tot dierenleed

De gevoelige paardenmond is anatomisch niet gemaakt om een bit te dragen. Om het bit passend in de mond te krijgen, worden er zelfs kiezen getrokken en tanden gevijld. Het dragen van een bit leidt tot stress en extreem veel slikken, kwijlen, schudden met het hoofd, en ander afwijkend gedrag waaruit is af te leiden dat het paard last heeft van het bit.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 83 procent van de onderzochte sportpaarden een of meerdere verwondingen heeft in of om de mond als gevolg van het bit. Op wedstrijden leidt dit soms zelfs tot bloedende monden. Een ruiter kan hierop gediskwalificeerd worden tijdens een wedstrijd, maar een paard heeft al pijn voordat de mond bloed.

Dier&Recht strijdt voor een beter dierenwelzijn, waarbij er zonder pijn en dwangmiddelen met de paarden wordt omgegaan. Over het gebruik van bitten is geen wetgeving. Op wedstrijden van hoog niveau is het zelfs verplicht om bitten te gebruiken, zo ook tijdens Jumping Amsterdam.

Teken de petitie!

Omdat het dragen van een bit een onacceptabele aantasting van het welzijn is, pleit Dier&Recht voor een verbod op het gebruik van dit dwangmiddel. Bitloos rijden moet de norm worden. Help jij mee zodat de paarden niet meer de mond wordt gesnoerd? Teken nu de petitie!

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz