Vrijdagavond 21 oktober gaf Ellen Bontje in Woudenberg bij ‘De Valleiruiters’ de inspirerende clinic ‘Simpel rijden met Ellen Bontje’. Febe van Zwambagt en Dominique Filion reden voor de pauze ieder een (relatief) jong paard. Door haar ervaring maar vooral haar ouderwetse, gedegen en imponerende vakmanschap kon Ellen binnen enkele momenten de vinger op de zere plek leggen en voor zowel paard als ruiter passende, vaak simpele oefeningen geven.

Ellen Bontje nam voor Nederland aan maar liefst drie Olympische Spelen deel, waarbij ze twee zilveren teammedailles won. Daarmee alleen al is ze een begrip in de Nederlandse paardenwereld. In de jaren ’90 gaf ze ook veelbesproken clinics op de KWPN hengstenkeuring waarmee ze bewondering oogstte. Al jaren hebben we praktisch niets van haar gehoord. Daar kwam afgelopen weekend verandering in: Bontje gaf in Woudenberg een clinic en trainingen.

Zo kon Van Zwambagt met de vijfjarige Metallic (v. Dettori) door een simpele oefening haar paard sneller aan haar been krijgen waardoor de wissel makkelijker gesprongen werd. Regelmatig kon het publiek op de tribune vragen stellen aan Ellen. Dat leverde een interessante interactie op met heldere antwoorden en nieuwe inzichten. Na de pauze werden twee ervaren paarden voorgesteld met ook hier voor veel ruiters herkenbare verbeterpunten.

Op haar eigen unieke wijze hielp Ellen de combinaties om tot meer ontspanning en afdruk te komen. Aan Dominique Filion met Hermès (v. Bretton Woods) werd gevraagd om te gaan lichtrijden in de passage. Dat leverde de nodige hilariteit op. Door de ontspanning die het lichtrijden even in de rug gaf, werd de passage losser, krachtiger en meer door het lijf, waardoor Dominique een prachtige passage kon laten zien.

Trainingen

Op zaterdag en zondag mochten 10 combinaties (van M2 tot Zware Tour) een individuele training volgen. Ook hier waren er veel lovende en enthousiaste reacties. Door haar professionaliteit en vakmanschap kan Ellen zeer snel zien wat er op dat moment nodig is, en met haar positiviteit en liefde voor paarden kan ze snel een eenvoudige aanpassing in de training maken, die zeer veel effect op de combinaties had!

Voor het publiek en de organisatie was het een boeiende en leerzame setting waar heel veel is geleerd voor zowel de paarden als de ruiters.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz