Talloze secretariaten heeft Yvonne van Bergen inmiddels gedraaid. Altijd enthousiast, altijd vriendelijk, altijd in actie voor “haar” ruiters, elk probleem oplossend. Bij Indoor Friesland is ze sportdirecteur, hoewel ze een moeilijke tijd achter de rug heeft.

In verband met Corona hebben we haar de laatste jaren weinig gezien, dus we beginnen met te vragen hoe het met haar gaat. Yvonne: “Heel goed! Of misschien moet ik zeggen weer heel goed. Gelukkig heeft Bouwbedrijf Van Grunsven me een helpende hand toegereikt door me in dienst te nemen tijdens deze onwerkelijke tijd. Maar, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en per 1 september jl. ben ik gelukkig weer volledig in de evenementenwereld actief. Helaas ben ook ik niet gespaard gebleven, ik heb long covid gehad. Eerst heb ik dus vooral veel gewerkt in de dynamische bouwwereld en veel aandacht besteed aan mijn familie en hondje Flynn, maar toen ik eenmaal besmet was, was ik vooral druk met mijn herstel. Mijn energielevel had niet meer inhoud dan ca. 1.5 uur per dag”.

Secretaresse NHS

Indoor Friesland komt voor menigeen wellicht plotseling weer op de kalender, maar voor Corona waren de plannen er al. Yvonne praat niet graag over zichzelf, maar nu wordt ze enthousiast: “Dat is een mooi verhaal! Vroeger was er op concoursen altijd een secretaresse van de toenmalige NHS (Nederlandse Hippische Sportbond) aanwezig. Ik was ook zo’n secretaresse en mijn eerste concours was Indoor Friesland, toeval bestaat niet. Ik vond het geweldig en was meteen fan. Grappig om te vertellen, ik hoorde een leuk deuntje dat in mijn hoofd bleef spelen. Later bleek dat het Friese volkslied te zijn. Ieder jaar ben ik terug gegaan tot en met de toen voorlopig laatste editie in 2007. Voor Corona werd ik gebeld door iemand van het toenmalige bestuur of ik het zag zitten om mee te werken aan een doorstart van Indoor Friesland. Ik heb geen seconde getwijfeld, natuurlijk heb ik ja gezegd”.

Sportdirecteur

We noemden het al, tot nu toe kenden we Yvonne vooral van het secretariaat, maar nu mag ze zich sportdirecteur noemen. We zijn benieuwd hoe haar dat bevalt. Yvonne, lachend: “Veel beter! Dit is veel breder, ik ben overal bij, het is echt een uitdaging, ik leer veel nieuwe mensen kennen en kan al mijn ideeën kwijt. Altijd deed ik het secretariaat en daar was eerlijk gezegd een beetje de sleur in gekomen. Netwerken, shows verzinnen, sponsoring, nieuwe rubrieken opzetten, marketing, alles vind ik nu leuk. Yvonne in het kwadraat is het nu eigenlijk. Al wil ik wel graag alles zelf doen, dat is een dingetje, daar moet ik voor oppassen.

Oude Indoor Friesland in nieuw jasje

Mijn doel is het oude Indoor Friesland in een nieuw jasje organiseren met dezelfde sfeer en gezelligheid. Met een team van ervaren en nieuwe mensen. Het bestuur bestaat uit ervaren mensen op allerlei gebieden, allen uit het noorden van ons land en dus thuis in de omgeving. Daarnaast heb ik in Louis Konickx een gerenommeerd parcoursbouwer gevonden die geassisteerd zal worden door Quintin Maertens. Verder heb ik op alle sleutelfuncties ervaren concoursmensen vast kunnen leggen en tenslotte, last but zeker not least, een groep enthousiaste vrijwilligers bereid gevonden om ons te helpen”.

Programma’s

Yvonne’s enthousiasme werkt aanstekelijk, dus we zijn nu wel heel benieuwd naar het programma. Yvonne: “Eigenlijk was het de bedoeling dat we één weekend zouden doen met alleen springen. Echter toen kwam het verzoek om ook dressuur en zo ontstond een mooi tweede weekend. De finales van de Roelofsen Horse Trucks Cup, internationale 3* dressuur, shows, een programma met voor iedereen wat wils. Tussen de finales van de Roelofsen Horse Trucks Cup zullen de ambassadeurs van Indoor Friesland, zowel dressuur als springen, op een leuke manier worden voorgesteld. Zaterdag is er een dressuur challenge voor basisruiters in de klassen ZI, ZII en ZZ licht en is het verder de dag van de kür op muziek. Op zondag tenslotte is er een internationale lichte tour rubriek en staat ’s middags een familie showmiddag op het programma. Indoor Friesland krijgt visite van Paardenpraat TV met niemand minder dan Britt Dekker en Esra de Ruiter. Als klap op de vuurpijl en heel toepasselijk zal Britt haar Friese hengst Johnny meebrengen. We hopen dat heel Friesland uit zal lopen.

Na twee dagen rust begint op woensdag het springweekend alweer. Met dan de finales van de Horses2fly competitie. Van donderdag tot en met zaterdag staat er 1* en 3* internationaal springen op het programma. Om zoveel mogelijk ruiters een kans te geven deel te nemen, mogen de ruiters niet aan beide series deelnemen. Traditie getrouw zal de 3* Grote Prijs op zaterdagavond worden gereden waarbij we hopen dat iedereen net als vroeger na afloop een biertje blijft drinken op de winnaar. Vrijdagavond zal een echte Friese avond zijn met Elfsteden springen, een speedrubriek waar ik verder nog niet te veel over wil vertellen. Maar sensationeel wordt het!

Hoefijzer en faciliteiten

Wat geldt voor beide weekenden, de tribunes en de vipplaatsen zullen in de vorm van een hoefijzer worden opgesteld met in het midden de piste wat een hele bijzondere uitstraling gaat geven die niemand gewend is. Deze elementen moeten kenmerkend gaan worden voor Indoor Friesland. Daarnaast ben ik er trots op om te kunnen vertellen dat we twee losrijpistes hebben voor de internationale ruiters, waarvan één in het strodorp. Ook zal er een longeercirkel zijn. Voor de tuigpaarden die aanwezig zullen zijn voor diverse programmaonderdelen is er een aparte ingang en ook een kleine losrijpiste. Tenslotte is er voor de nationale ruiters een eigen ingang. Dit alles om te voorkomen dat deze in aanraking komen met de internationale concourspaarden.

Meezingen en dansen

Op bovenstaande ben ik heel trots, we doen er alles aan om van Indoor Friesland een ouderwets mooi evenement te maken. Waar ik helaas geen invloed op heb, maar wat wel één van onze doelstellingen is, waar we heel hoog op inzetten, is de sfeer. We leven in een heel ander tijdperk, zeker na Corona, maar ik wil graag iedereen uitnodigen om allemaal mee te zingen en te dansen waar maar enigszins mogelijk.

Ruiters

Aan de ruiters zal het niet liggen, die zijn heel enthousiast. De inschrijvingen stromen nu echt binnen. Bij de dressuur kunnen we al bekend maken dat in ieder geval ambassadeurs Dinja van Liere en Marten Luijten aan de start zullen komen en bij de springruiters hebben Marc Houtzager en de stal van bondscoach Jos Lansink al toegezegd.

Wij-gevoel

Yvonne weer ouderwets, zoals we haar kennen van haar secretariaatswerk. Eigenlijk nog een stukje enthousiaster. Yvonne: “Dat klopt, ik heb hier echt heel veel plezier in. Ik ben sowieso super vereerd dat ik deze unieke kans krijg. Ik, als Limbo in Friesland. We gaan ons best doen om Indoor Friesland mooier dan ooit op de kalender te zetten en te houden. Met geweldige sport en ouderwetse gezelligheid, het oude Indoor Friesland in een modern jasje. Echter, ik kan dat niet alleen, dat moeten we met elkaar doen. Aan de voorbereiding zal het niet liggen, het gehele team ademt nu al dat mooie wij-gevoel en ik hoop dat we dit op het evenement kunnen gaan uitstralen en overbrengen op iedereen die aanwezig is”.

Jos Lansink

Jos Lansink: “Over Yvonne kan ik alleen maar positief praten. Als zij een secretariaat runt, weet je dat het goed zit. Ze weet wat ruiters en organisatie willen en is flexibel. Ze blijft altijd rustig en houdt overzicht, ze probeert alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en houden en zeurt nooit. De combinatie Yvonne en Indoor Friesland zie ik dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Vroeger vond ik Indoor Friesland een geweldig concours. Ik heb wel eens met mijn paarden staan wachten omdat er nog koeien in de hal stonden. Toevallig heb ik het programma net ingezien en dat ziet er heel goed uit. Yvonne is door de wol geverfd zoals men dat noemt en dat is precies wat een concours met een doorstart nodig heeft. Het zal niet gemakkelijk zijn in deze tijd, maar zij gaat dat redden, daar ben ik 100% van overtuigd”.

Eric van der Vleuten

Eric van der Vleuten: “Als Yvonne een secretariaat runt, dan weet je dat het goed geregeld zal zijn. Zij weet hoe het werkt, bij haar loopt het altijd soepel. Van inschrijvingen tot startlijsten, alles loopt bij haar altijd op rolletjes. Als er problemen zijn en je komt bij Yvon, weet je dat het geregeld wordt. Ik vind het geweldig dat Indoor Friesland terug op de kalender is, ik ben er altijd met veel plezier heen gegaan en vond het jammer toen het concours stopte. Yvonne is altijd heel enthousiast en als ze ergens aan begint, maakt ze het ook af, dat kan je niet van iedereen zeggen. Ja, ik heb er alle vertrouwen in dat de come back van Indoor Friesland een succes wordt. Als Yvonne op het secretariaat zat, ging je er met plezier heen en dat zal met haar als sportief directeur vast niet anders zijn”.

Indoor Friesland is terug van weggeweest! Tijdens de 41ste editie in het WTC Expo in Leeuwarden kan iedereen genieten van paardensport van wereldklasse. Van 14 t/m 16 oktober is er internationale dressuur, de finale van de KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie, een teamevenement op nationaal niveau en een familiedag met o.a de Future Guys, PaardenpraatTV en een show van Britt Dekker. Van 19 t/m 22 oktober staat er nationaal en internationaal springen op het programma met op vrijdagavond 21 oktober een geweldige showavond met het Friese Elfsteden Springen en Friese Tuigpaardrubrieken en op zaterdag de spectaculaire SLTN Grote Prijs van Indoor Friesland. Mede dankzij de ambassadeurs van het evenement: Jur Vrieling, Franke Sloothaak, Wiepke van de Lageweg, Marten Luiten en Dinja van Liere met Hermès, belooft het een paardensportevenement van wereldklasse te worden. Volg het Indoor Friesland via www.indoorfriesland.frl en de sociale media kanalen. Het evenement is tevens live te volgen via Horse & Country.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz