In 1995 won Roelof Bril de Grote Prijs van Indoor Friesland. En nu, bijna 30 jaar later, is hij nog steeds actief in de sport, grote kans dat hij ook dit jaar meedoet.

Roelof: “Als ik aan Indoor Friesland denk, zie ik een evenement voor me dat we helaas nog maar weinig zien. Een evenement met stampvolle tribunes met een publiek dat zo ontzettend meeleefde. Samen gaf dat een ongekende sfeer. De sport is veranderd, dit soort concoursen zijn zeldzaam geworden. Zuidbroek lijkt er als enige concours in Nederland nog een beetje op.”

“Dat is misschien niet toevallig ook een concours in het noorden van ons land. Ook op buitenlandse ruiters had Indoor Friesland grote aantrekkingskracht. Ik denk dat dat onder andere komt door het feit dat in het noorden vooral kleiboeren woonden die in de winter weinig anders te doen hadden, mensen die tijd hadden om zo’n bijzonder concours te organiseren.”

Te veel grote centra
“De avond voor het concours begon, stonden de koeien nog in de hal, schitterend. Dat was natuurlijk niet gezond, maar het gaf wel sfeer. Er mocht toen ook nog binnen gerookt worden. Gezellig sport kijken, sigaretje en drankje erbij; als je later op de avond binnen kwam, was het gewoon mistig. Inmiddels zijn er veel te veel grote centra met alle weken concours die het niet halen bij dit soort evenementen.”

Royal Star 

Indoor Friesland won hij in1995 met Royal Star: “Een paard met niet het laatste vermogen, maar wel heel snel. Heel eerlijk gezegd had het ook heel anders kunnen lopen. Hij was bang voor blauwe hindernissen en in het basisparcours stond een paars-blauwe muur, een sponsorhindernis. Maar alles ging goed en het resultaat is bekend. Ik heb Royal Star maar drie jaar gereden. Hij kwam bij mij via Jan Broek uit Zuidwolde en ik kon hem kopen omdat hij moeilijk water sprong.”

Fokkerij

Roelof Bril is behalve als ruiter ook als fokker succesvol: “Op het WK in Herning werd een fokproduct van mij individueel dertiende en mijn fokproduct Darry Lou, inmiddels één van de toppaarden van Harry Smolders, won twee jaar gelden de Grote Prijs van Calgary. Ik heb nu voor mezelf een goed paard, Ibirico, ook zelf gefokt. Als het enigszins geregeld kan worden, zal ik erbij zijn tijdens Indoor Friesland. Omdat ik het geweldig vind dat Indoor Friesland terug is op de kalender, maar ook omdat ik vind dat wij als ruiters dit soort initiatieven moeten stimuleren.” 

Indoor Friesland 2022
Indoor Friesland is terug van weggeweest! Tijdens de 41ste editie in het WTC Expo in Leeuwarden kan iedereen genieten van paardensport van wereldklasse. Van 14 t/m 16 oktober is er internationale dressuur en een teamevenement op nationaal dressuurniveau. Van 19 t/m 22 oktober staat er nationaal en internationaal springen op het programma. Mede dankzij de geweldige ambassadeurs van het evenement, Jur Vrieling, Franke Sloothaak, Wiepke van de Lageweg, Marten Luiten en Dinja van Liere met Hermès, wordt er achter de schermen met veel energie en enthousiasme gewerkt aan een paardensportevenement van wereldklasse. Volg het Indoor Friesland via www.indoorfriesland.frl en de sociale media kanalen.

Foto’s: Digishots

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz