Willem Luiten is op 26 september overleden. De man uit Winschoten kenden we in de paardenwereld als ruiter, als bestuurder, als kritisch betrokken ledenraadslid, als KNHS manager wedstrijdsport, als jurylid, als internationaal steward/toezichthouder, altijd rechtlijnig en rechtschapen. We kenden hem ook als vader van dressuurtalent Marten. In 2021 kwam de diagnose: ALS. Vooral met zijn gezin heeft hij geprobeerd er toch nog een mooie tijd van te maken.

Willem Luiten groeide op in Twente, in Groningen studeerde hij rechten. Daar is hij gaan rijden, werd hij al snel voorzitter van de NBVR-vereniging en leerde hij zijn vrouw Linda kennen. Willem bracht het tot Z2-Dressuur, reed in het achttal voor Neta en sprong tot en met het M. Uiteindelijk vond hij het rijden moeilijk te combineren met zijn werk bij de Rabobank.

Willem Luiten was bestuurslid bij de Groninger bond, hij volgde Hes van der Wal op in het bestuur, en was actief voorstander van de fusie tot de KNHS. Daar nam hij in de beginjaren plaats in de ledenraad. Bij de KNHS heft hij ook een periode als manager wedstrijdsport gewerkt.

In 1991 werd Willem Luiten nationaal jurylid springen, daarna werd het internationaal, als toezichthouder, FEI steward met een nuchtere mentaliteit die zaken minzaam probeerde op te lossen.

Willem Luiten vond het moeilijk om zijn ziekte te accepteren, hij moest erin berusten. Vanuit de tuin, een favoriete plek, kon hij Marten zien rijden. Hij heeft de weinige tijd die hem nog gegeven was, vooral doorgebracht met zijn gezin.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz