Peter Versteijnen doet regelmatig verslag voor Nieuws.horse vanuit Shanghai over zijn belevenissen. Deze keer vertelt de instructeur van de Jay Club over de voortdurende corona-beperkingen en zijn komst naar Nederland. Dat is nodig, want hij gaat een huis bouwen.

Volgende week komt Peter Versteijnen weer naar Nederland. En dan gaat hij in februari weer terug: ‘Het prettigste zou zijn twee of drie maanden hier in China en dan een paar weken terug. Dat is goed vol te houden. Maar ja, toen kwam corona erbij, en dat is bijna niet te doen. Dan maar zoals nu zeven of acht maanden hier zijn en dan een langere periode terug.’

Hij heeft een directe aanleiding om naar Nederland te komen: ‘Ja, we gaan ons huis bouwen naast de manege van onze zoon Sam en Robin met hun kleine in Middelbeers. En daar willen ze mijn hulp bij hebben. Terug naar huis gaan is makkelijker op dit moment dan weer China in komen. In oktober wordt de president opnieuw gekozen, een hele ceremonie in Peking, en dan geldt in het hele land een strikte beveiliging. Ze zijn zo bang dat corona uitbreekt, voor je het weet wordt een hele wijk afgesloten om maar besmettingen te voorkomen.’

Samen met drie leerlingen en collega-instructeur en vriend: ‘Ik noem hem Frank , Chinese naam is Xia Hai.’

Testen
‘ik moet ook elke dag testen. Dan heb je op straat allemaal hokjes waar je heen kunt gaan. Je scant via een app, stokje in de mond, klaar. Maar ze doen dan de stokjes van tien personen in een buisje. En wanneer één van die tien besmet is, dan worden ze alle tien geïsoleerd. Als je daarbij zit, word je gewoon opgesloten voor een paar dagen. En dan weer getest.’

‘Laatst op een avond, met een diner in de stad, belde de manager op: je buurman in het complex zat in het buisje! Dan gooien ze gewoon het hele appartementencomplex op slot. Nou, de baas geregeld dat ik in een hotel kon maar ik had alleen een rijbroek en een shirt plus telefoon, geen paspoort of niks. Dat accepteerden ze dus niet. Ben ik naar onze stal gegaan en heb ik de nacht doorgebracht op een bankje. Daarna ging het wel goed in dat hotel, een paar nachten en toen kon ik weer door.’

Niet meer zo
‘Ik denk dat na oktober de quarantaine eraf gaat. Nou moet je bij binnenkomst eerst zeven dagen in een hotel en dan van daaruit naar het appartement, waar je tenminste drie dagen niet naar buiten mag. Straks als ik terugkom, is het hopelijk alleen die drie dagen in je appartement. Als het dan nog niet geregeld is, dan wacht ik echt tot het weer wel kan, ik ga dat niet meer doen zo.’

Peter Versteijnen heeft met zijn leerlingen een wedstrijd gereden bij zijn eerste werkgever Heylan: ‘Dat was een leuke wedstrijd, en een van mijn leerlingen won de 1m10 rubriek. In het algemeen zien ze nou in China wel dat onze leerlingen beter rijden dan de gemiddelde Chinees. Bij een wedstrijd 1, 2 en 3, dat komt vaker voor. En ik heb weer een wedstrijdje gereden. Met een paard waar wat twijfels over waren, heb ik gezegd: ik zal er wel een rondje mee rijden. Wie, jij? Ja ik. Gewoon voor de fun, mijn witte kloffie aan en een rondje gereden.’

En dan nu voor een maand of vier naar Nederland: ‘Dat vinden ze hier ook niet prettig, best moeilijk voor de mensen hier. Maar ik kan ook thuis de boel niet in de steek laten.’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz