[responsive_menu_pro]

Filip Grootjans heeft een open brief gestuurd aan de FEI, de internationale paardenbond. De inhoud spreekt voor zich, de reacties op social media ook. Ann Carton-Grootjans was in Kronenberg de amazone die in de proef met een vreselijk ongeluk te maken kreeg met haar merrie Kai-Licha de Carmel. ‘Vrijwillig verlaten’ staat er op de uitslagenlijst.

‘Liefde voor paarden is wat je doet, niet wat je zegt. Op vrijdag 24 juni 2022 is er op CSI De Peelbergen een verschrikkelijk ongeluk gebeurd in de ring met ons Grand Prix-paard Kai-Licha de Carmel. In de rechte lijn van hindernis 2 naar 3 hoorden we een klapperend geluid en Kai verloor direct de kracht in haar linkerbeen achter. Kai kon niet meer lopen en het was voor iedereen duidelijk dat ze veel pijn en verdriet had. We zagen onze beste vriendin in doodsangst lijden en vroegen de behandelend dierenarts, die heel snel aanwezig was, om verdoving of een medicijn te geven dat haar lijden zou verlichten.

Er was een koude weigering om dat te doen, omdat de regels van de FEI deze onmiddellijke behandeling niet toestonden. Dus onze lieve Kai moest lijden en wachten op de komst van de FEI Veterinarian Delegate. Na 10 minuten was de dierenarts er. Zij bevestigde dat het niet was toegestaan ​​om pijnstillers toe te dienen. Het eerste bloed van het paard was absolute prioriteit, om te kunnen onderzoeken of de ruiter of de verantwoordelijke haar geen verboden product had gegeven. Dus de afgevaardigde van de FEI-dierenarts liep weg op zoek naar haar kleine koffertje om bloed af te nemen.

Na een kwartier was ze terug. De hele tijd stond Kai-Licha daar in de arena op 3 benen, lijdend van pijn en in shock, en geen enkele dierenarts zou haar helpen omdat de FEI-regels dit niet toestaan.

We denken dat dit niet minder is dan een criminele manier om paarden te behandelen en gaat regelrecht in op de waarden die de FEI pretendeert te verdedigen. Op dat moment was “The Wellfare of the Horse” voor de FEI geen prioriteit.

Niet alleen het imago van de FEI is op deze plek beschadigd, maar vooral het imago en de reputatie van onze geliefde sport als geheel. Niemand die van paarden houdt, voor ze zorgt en echt rijkunsten heeft, kan deze bureaucratische houding verdragen van een federatie die geacht wordt de rechten van onze paarden en ruiters te verdedigen.

Onze lieve Kai moest uiteindelijk geëuthanaseerd worden. Het is jammer dat door het volgen van koude regels op een niet-intelligente en emotieloze manier, onze beste vriendin zo hard moest lijden in haar laatste momenten.

Ik heb mijn punt gemaakt. Ik verwacht geen antwoord van de FEI-afdeling in woorden of in een steriele argumentatie. Ik hoop op een reactie in daden en een onmiddellijke aanpassing van deze onmenselijke regel. Naar mijn mening zou de FEI de vrijheid moeten geven aan de dierenarts die geschoold en getraind is om zijn eigen oordeel te vellen en die een paard altijd in de eerste plaats moet helpen.

Liefde is wat je doet, niet wat je zegt.

Filip Grootjans’

Klik hier voor de reacties op Facebook

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz