[responsive_menu_pro]

Bastiaan Meerburg (1978) uit Heteren is per 1 juli de nieuwe algemeen directeur van het KWPN. Hij is landelijk bekend als deskundige op het gebied van plaagdieren, waarover hij vaak in de media te horen en zien was. Thuis runt hij met zijn familie de kleinschalige Stoeterij Airborne met Welsh-pony’s en dressuurpaarden.

Dr. ir. B.G. (Bastiaan) Meerburg MBA kan bogen op een carrière in wetenschap en politiek, daarnaast vervulde hij verschillende bestuursfuncties, onder andere bij het Nederlands Welsh Pony & Cob-stamboek en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Hij studeerde Zoötechniek aan Wageningen Universiteit, deed een MBA bij Nyenrode en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij onder meer verschillende functies binnen de overheid bekleedde. Sinds 2017 is de in Heteren wonende Meerburg directeur bij Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Warm hart
Bastiaan kijkt uit naar zijn start bij het KWPN: “Ik draag de paarden- en ponyfokkerij een warm hart toe. Samen met mijn vriendin run ik Stoeterij Airborne, waar we kleinschalig Welsh-pony’s en dressuurpaarden fokken. Voor mij is het prachtig om hobby en beroep te kunnen combineren. Vanuit mijn ervaring als voorzitter van de Ledenraad bij het Welsh-stamboek weet ik hoe stamboekorganisaties functioneren. Het wordt de uitdaging om ervoor te zorgen dat alle leden zich bij het stamboek betrokken voelen. Ik ga daarom graag het gesprek aan, om zo alle leden optimaal te kunnen bedienen bij wat zij nodig hebben en verwachten van het stamboek. Zo stellen we hen in staat om de beste paarden van de wereld te blijven fokken, want dat is waar de Nederlandse fokkers goed in zijn. Ik draag daar graag aan bij.”

Helicopterview
Met een loopbaan in de wetenschap en de nodige politieke- en bestuurservaring verwacht Meerburg een helicopterview en sensitiviteit mee te brengen. “Voorop staat dat het KWPN binnen de sportpaardenfokkerij een leidende positie inneemt, die prominente positie willen we uitbouwen. Er bestaat veel discussie binnen de paardenhouderij. Welzijn is een voorbeeld van één van de maatschappelijke thema’s waar momenteel veel aandacht voor is. Als stamboek moeten we daarop inspelen en een standpunt innemen. Voor mij geldt dat wetenschap een belangrijke basis is, maar ik weet ook dat er in de fokkerijwereld veel afwegingen op basis van emotie worden gemaakt. We moeten daar een balans in vinden, zodat we onze keuzes inzichtelijk kunnen maken.”

Verbindend leiderschap
Andries van Daalen, voorzitter van het Algemeen Bestuur, licht toe dat er vanuit brede hoek belangstelling was voor deze functie. “Het KWPN is een vereniging waar een grote verscheidenheid aan mensen en belangen samenkomen. We hebben daarom geselecteerd op verbindend leiderschap, dat is namelijk waar het in een vereniging om draait. We denken in Bastiaan een aimabel en plezierig mens te hebben gevonden. Een directeur die breed georiënteerd is, met een scherp oog voor de verschillende belangen die spelen en de veranderende wereld om ons heen. Zijn taak is om te behouden wat we hebben en te bekijken hoe we onze positie zowel nationaal als internationaal, binnen én buiten de wereld van paardensport- en fokkerij, kunnen verstevigen.”

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz