[responsive_menu_pro]

Isabell Werth, zevenvoudig Olympisch kampioene dressuur, vindt het toekomstige verbod op toucheren in de opleiding van springpaarden onjuist. “De bond hield alleen rekening met de publieke impact uit angst dat men mogelijk in het verkeerde daglicht zou komen te staan,” zegt ze in de Frankfurter Allgemeine. Ze pleit voor een bekwaamheidsattest, een soort barreerbewijs.

Over het algemeen vindt ze de manier waarop de Duitse bond omgaat met de kritiek op de gangbare methoden van paardentraining te defensief. “Helaas heeft onze bond niet de moed om duidelijk te stellen dat wij als ruiters en paardeneigenaren ook een opvoedingsopdracht hebben – zoals ouders dat doen met een kind,” aldus de 52-jarige Werth. “Met onze paarden willen we sporten en topprestaties neerzetten. Dus moeten we ze opleiden. Daar durven we echter niet voor uit te komen omdat sommige mensen ons dan zouden bestempelen als dierenmisbruikers.”

De huidige reden voor de bond om het barreren/toucheren te verbieden was een reportage van RTL in januari, die in het geheim had gefilmd bij topruiter Ludger Beerbaum. De werkelijke mening van de bond laat nog op zich wachten. Isabell Werth legt uit dat je niet zo veel hoeft te beoordelen of “een handbeweging goed of fout was”. De reactie van het paard is het enige dat voor haar telt. “Het paard reageerde totaal niet geïrriteerd, angst, schrik of paniek tijdens de sprong. Het accepteerde de hulp.”

“Aanraken is niet bedoeld om pijn te veroorzaken, maar om het reactievermogen van een paard te verfijnen.” Met betrekking tot het argument dat slechts een paar experts deze trainingstechniek goed zouden kunnen uitvoeren, stelt ze voor: “Waarom voert de bond geen bekwaamheidsattest voor toucheren of barreren in – vergelijkbaar met een rijbewijs?”

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz