Net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro gaat het Para-dressuurteam van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink voor een rijke medaille-oogst tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. Om deze dromen te kunnen verwezenlijken zijn Rixt van der Horst, Sanne Voets, Frank Hosmar en Maud de Reu geselecteerd.

Het Nederlandse Para-dressuurteam reist over een aantal weken als medaillekandidaat naar de Spelen in Tokio. Met een klinkende overwinning in de landenwedstrijd in Kronenberg vorige maand, waar de wereldrecordscore van de Verenigde Staten bijna werd verbeterd, werd de kandidatuur onderstreept. Vrijdag 16 juli werden tijdens de laatste observatie ook weer prachtige scores gerealiseerd waarmee de ruiters toonden dat de goede vorm er nog steeds is.

Het Nederlandse para-dressuurteam won tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro brons in de landenwedstrijd. Daarnaast was er daar eremetaal voor Sanne Voets (goud), Rixt van der Horst (zilver en brons), Demi Vermeulen (zilver) en Frank Hosmar (2x brons). Bovendien is de Nederlandse ploeg regerend Europees- en wereldkampioen.
Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Sanne Voets zijn al jaren vaste waardes in het team van Joyce van Rooijen – Heuitink, voor KNHS Talententeamlid Maud de Reu wordt dit het eerste internationale kampioenschap waar ze van start gaat.

“Het samenstellen van het team is best ingewikkeld, omdat er in het team verplicht minimaal één combinatie moet zitten uit Grade I, II of III. En daarnaast willen we natuurlijk ook zoveel mogelijk individuele medailles meenemen uit Tokio,” vertelt bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink.

Rixt van der Horst (Grou), Grade III

Findsley N.O.P. (v.Belissimo M), merrie, bruin, 10 jaar, KWPN

Eigenaren: Lisa Sanders, Patrick Scherpenzeel

Groom: Chantal van Luttervelt

Sanne Voets (Berghem), Grade IV

Demantur RS2 N.O.P. (v.Vivaldi), ruin, vos, 13 jaar, KWPN

Eigenaar: RS2 Dressage Center De Horst

Groom: Kathleen van Winden

Frank Hosmar (Haarle), Grade V

Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), ruin, bruin, 16 jaar, KWPN

Eigenaren: Frank en Annelies Hosmar

Groom: Lianne van der Horst

Maud de Reu (Zwolle), Grade III

Webron N.O.P. (v.Sir Sinclair), ruin, bruin, 18 jaar, KWPN

Eigenaar: Boris Braam

Groom: Daniëlle van Vilsteren

Niet meereizende reserves:
Britney de Jong (Utrecht), Grade V
Caramba, (v. Tuchinski), ruin, donker bruin, 14 jaar, KWPN
Eigenaar: Yvette Vreeburg
Groom: Chantal de Ruijter

Reservepaard Frank Hosmar (Haarle), Grade V

Guetta (v.Sandreo), ruin, bruin, 10 jaar, KWPN

Eigenaren: Frank en Annelies Hosmar

Groom: Lianne van der Horst

Lotte Krijnsen (Enschede), Grade IV
Rosenstolz (v. Rotspon), merrie, donkerbruin, 15 jaar, Oldenburg

Eigenaar: Fam. Krijnsen

Groom: Rolina Aalders

Paralympische Spelen

Bij de Paralympische Spelen is er één paardensportdiscipline, de para-dressuur. Er wordt in vijf Grades gereden. In Tokio nemen 78 ruiters en paard combinaties uit 27 landen deel. Zestien landen strijden in de landenwedstrijd om de medailles.

Andere format

Ook bij de Para dressuur zijn er wijzigingen in het format. Bij de Para dressuur gaan vier Nederlandse combinaties naar Tokio waarvan er drie worden aangewezen voor het team. De vierde ruiter gaat individueel van start. In de individuele finales mogen maximaal twee combinaties per grade per land starten.

Programma para-dressuur

Dinsdag 25 augustus, openingsceremonie

Donderdag 26 augustus, individuele proef Grade II, IV en V, 8:00 – 15:30 uur (*)

Vrijdag 27 augustus, individuele proef Grade I en III, 8:00 – 15:20 uur

Zaterdag 28 augustus, landenproef deel 1, 10:00 – 14:50 uur

Zondag 29 augustus, landenproef deel 2, 11:00 – 13:35 uur

Maandag 30 augustus, Kür op muziek, 8:30 – 15:35 uur

(*) Nederlandse tijden, in Tokio is het 7 uur later.

foto Elianne Castelijns

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz