Jan Brouwer moet zo’n 400.000 Euro betalen aan de Noorse Kristin Andresen. Dat is de uitkomst van het hoger beroep bij het Gerechtshof Leeuwarden waarmee aan een juridische strijd van ruim zes jaar een eind komt.

Het gaat om de hengst Handsome O die in 2015 door Jan Brouwer werd verkocht via de KSS, de veiling tijdens de KWPN hengstenkeuring. Snel na de aankoop werd in Noorwegen een hanentred geconstateerd waarna het juridische gesteggel begon.

De uitspraak van het gerechtshof: “Appellante (Kristin Andresen) heeft op een veiling een hengst gekocht van geïntimeerde (Jan Brouwer). Het staat inmiddels vast dat het paard is behept met het gebrek hanentred, waardoor het niet langer geschikt is als dressuurpaard en evenmin kan worden ingezet voor de fokkerij. Vraag is wanneer het gebrek is ontstaan, voor of na de aflevering. Op grond van diverse getuigenverklaringen acht het hof bewezen dat het gebrek is ontstaan tussen de veiling en het moment van aflevering, waardoor het paard niet aan de overeenkomst beantwoord.”

Het bedrag dat Jan Brouwer moet betalen is opgebouwd uit 300.000 euro aan aankoopsom tijdens de KSS veiling (plus rente), 62.211 euro aan schadevergoeding (plus rente) en circa 30.000 euro aan juridische kosten terug te betalen.

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft de eerdere vonnissen van de kantonrechter in de rechtbank Noord-Nederland vernietigd.

foto Elianne Castelijns

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz