Peter Versteijnen werkt voor de Jay-Ranch, een groep van rijscholen in de miljoenenstad Shanghai. Regelmatig vertelt hij vanuit het verre China over zijn belevenissen.

In augustus gaat de nieuwste rijschool Bao Chan in Shanghai officieel open. Dat wordt de vaste plek van stalmanager/coach Peter Versteijnen: ‘Het is een grote plek, met 120 stallen en twee rijhallen van 50 x 80 meter en 30 x 60 meter. Dat wordt meer de plek voor de teamleden, alleen springen en dressuur. Eventing trainen tussen de flats, dat gaat niet hè. Gelukkig hebben we hier goede connecties met het gemeentebestuur en de landelijke overheid, die mensen willen de paardensport promoten, ze willen op allerlei vlakken ondersteunen.’

‘Dat merk je bijvoorbeeld aan de regelgeving. De eigenaar van de Jay-Ranch begon met de eerste rijschool op het dak van de shopping mall en toen kwamen de ambtenaren: hoe ze daar nou mee om moesten gaan. Maar ze zagen dat het promotie was, een toevoeging voor Shanghai. Toen zeiden ze: dan maken we er ook regels voor, krijg je een vergunning. We moeten het bij voorbeeld perfect schoonhouden, nooit meer dan één mesthoopje in de stal.  En dat wordt ook onmiddellijk afgevoerd, elke dag gaat er een klein vrachtwagentje met mest weg. Je ruikt ook geen mest hier omdat het er niet is.’

Boven op het dak van een winkelcentrum in de miljoenenstad Shanghai…hoe werkt dat met het transport? ‘Je hebt het winkelcentrum met daaraan vast de parkeergarage, daar zijn allemaal taluds die naar boven lopen. Kun je met een vrachtwagentje gewoon naar boven, of ze laten de paarden naar boven lopen via die parkeergarage, en dan komen ze boven op de shopping mall uit. Zo kunnen ze de zaak bevoorraden. Je kunt moeilijk via de liften van de shopping mall balen hooi naar boven gaan brengen. Daarom ook zijn mensen bijna dag en nacht bezig om de paardenmest eruit te halen.’

Deze week was het zes jaar geleden dat de eerste Jay-Ranch werd opgericht: ‘En hij heeft nu al elf van die rijscholen! Hij begon buiten de stad met acht paarden maar het was voor de mensen te ver weg. Hij dacht toen: als de mensen niet naar mij komen, dan moet ik naar de mensen. Hij zocht ruimte en hij bedacht dat het dak van het winkelcentrum daarvoor goed was.  Na een paar weken kon er al geen lesklant meer bij. Mensen hoeven namelijk niet te reizen, en dat is in zo’n enorme stad een groot voordeel. Ik neem mijn petje voor hem af. Hij komt uit de IT-wereld, alles wordt gemonitord en bijgehouden in een systeem. Medicijnen, verzorging, hoefsmid, of online een les boeken: welke instructeur, welke tijd, allemaal online. Hij loopt daarin voor op andere rijscholen.’

‘Volgend jaar moeten we weer een stuk of 40 paarden hebben, dan gaan we in Nederland eens rondkijken. Zelf ga ik over een maand even terug naar huis, dat is ook nodig want het bedrijf in Berkel-Enschot moet opgeleverd worden. En dan gaan we verhuizen naar Middelbeers naast Sam en Robin. Eind juli ga ik dan weer terug naar Shanghai. Ik heb al mooi wat reacties gehad van allerlei mensen, dat is leuk om te ervaren. Ik ga jullie in elk geval op de hoogte houden via Nieuws.horse!’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz