De FEI heeft internationale evenementen in 10 landen op het Europese vasteland met onmiddellijke ingang en tot 28 maart 2021 afgelast. Een zeer agressieve stam van de neurologische vorm van het Equine Herpes Virus (EHV-1) heeft al geleid tot gerelateerde uitbraken in ten minste drie andere landen in Europa. “We raden ook ten zeerste aan dat de betrokken aangesloten federaties ook hun nationale evenementen annuleren,’ zegt de FEI. Alleen de lopende ‘tours’ mogen doorgaan.

Deze beslissing is van toepassing op alle FEI disciplines, maar om te voorkomen dat grote aantallen paarden gelijktijdig vertrekken van de Jumping Tours op het Iberisch schiereiland, in Italië en België die al een aantal weken aan de gang zijn, mogen deze specifieke Tours doorgaan als individuele “bubbels” op voorwaarde dat er absoluut geen nieuwe paarden de locaties mogen betreden en er geen positieve gevallen van EHV-1 worden bevestigd.

De Jumping Tour-locaties in Vejer de la Frontera (ESP), Vilamoura (POR), San Giovanni in Marignano (ITA) en Gorla Minore (ITA) zullen beschikken over strikte bioveiligheidsprotocollen en extra FEI veterinaire afgevaardigden ter plaatse. Paarden mogen deze locaties alleen verlaten als ze in het bezit zijn van een officieel gezondheidscertificaat van de plaatselijke veterinaire autoriteiten. Paarden die deze locaties verlaten zonder deze documentatie, worden geblokkeerd in de FEI Database. Het is ook verboden om een ​​paard te vervoeren zonder officieel gezondheidscertificaat.

De beslissing heeft betrekking op evenementen in Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Italië, Oostenrijk, Polen, Nederland, Duitsland en Slowakije.”Dit was geen gemakkelijke beslissing om evenementen op het vasteland van Europa te blokkeren, vooral na de grote verstoring van de FEI-kalender als gevolg van de Covid-19-pandemie”, zei FEI-secretaris-generaal Sabrina Ibáñez, “deze stam van EHV-1 is bijzonder agressief en heeft al paardendoden veroorzaakt en een zeer groot aantal ernstige klinische gevallen. We moeten onze paarden veilig houden.”

“We zijn ons er ook van bewust dat een groot aantal paarden de locatie in Valencia verliet zonder officieel gezondheidscertificaat, wat betekent dat ze een onbekende gezondheidsstatus hadden. Sommige paarden waren al ziek en het risico van overdracht door deze paarden is een groot probleem.”

“Het annuleren van deze wedstrijden op het vasteland van Europa, met uitzondering van de lopende Jumping Tours op het Iberisch schiereiland en Italië, beperkt het aantal paarden dat internationaal reist en vermindert daardoor de kans dat dit zeer ernstige virus op steeds grotere schaal wordt overgedragen. We raden ook ten zeerste aan dat de betrokken aangesloten federaties ook hun nationale evenementen annuleren.”

“We zijn ons terdege bewust van het feit dat dit een zeer stressvolle en verontrustende tijd is, en dat dit potentieel enorm verstorend kan zijn voor die atleten die streven naar hun Minimum Eligibility Requirements (MER’s) of bevestigingsresultaten voor Tokio, maar we zijn op zoek naar manieren om dit te verlichten om atleet / paardcombinaties te helpen bij het verkrijgen van hun MER’s of bevestigingsresultaten zodra de evenementen op het vasteland van Europa mogen worden hervat.”

De FEI is zich ervan bewust dat sommige atleten al op wedstrijdlocaties zijn aangekomen of onderweg zijn, en neemt rechtstreeks contact op met alle betrokken atleten die tussen nu en 28 maart 2021 deelnamen aan evenementen.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz