Op Stal Paardenkracht in Ede is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. De paarden gevestigd op deze stal zullen de locatie de komende weken niet verlaten. Ook worden er geen paarden van buiten toegelaten. Contactbedrijven zijn geïnformeerd. De paarden staan onder controle van een dierenarts.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft na onderzoek van neusswabs en bloedmonsters bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1).

Rhinopneumonie is een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. Het is een veel voorkomende ziekte in Europa. De neurologische vorm steekt ook jaarlijks ergens de kop op. Een belangrijke preventieve maatregel is het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden en niet-besmette paarden. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via handen en kleding. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz