Joan van Gorkum heeft het 1m60-springpaard Chromas naar Nederland gehaald. De Russische Trakehner kan wel eens een belangrijke bijdrage leveren aan de bloedspreiding in de springpaardenfokkerij, zeker ook omdat de prestaties in zijn familie dat ondersteunen.

‘Het water liep me in de mond toen ik begin 2020 in Litouwen Chromas zag lopen,’ vertelt Joan van Gorkum. ‘Op een stoeterij was het, daar stond hij, een spijkerharde, bloedgemaakte hengst. Bleek hij ook nog eens heel goed 1m60 gesprongen te hebben met Kostas Gaigalas. En een enorm overtuigende familie te hebben.’

De vader van Chromas, Horalas, sprong zelf op 1m45 nivo en gaf naast Chromas ook de hengst Fiatas die op 1m60-niveau sprong. De springaanleg zat er al vroeg in: Pritok, de grootvader van Horalas, liep in de jaren ’80 op het hoogste niveau en dat deed ook zijn vader Topki in de jaren ’70.

‘Ik heb het direct goed uitgezocht en ik ben ervan overtuigd dat deze hengst onze fokkerij van springpaarden kan verrijken. De fokkerij wordt immers steeds mondialer en tegelijkertijd het genenpakket steeds smaller. Ik heb er daarom alles aan gedaan om hem voor West-Europa beschikbaar te krijgen en dat is gelukt!’ 

Klik hier voor meer info

foto Herve Bonnaud

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz