De organisatie van CSI Salland bij Manege Bartels in Raalte is door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor het letsel dat een deelnemend paard heeft opgelopen. In oktober 2017 waaide een staltent om, een amazone en haar paard kwamen onder de tent terecht. Omdat code geel was afgegeven, kon de organisatie volgens de rechtbank geen beroep doen op overmacht.

Het paard raakte in het tumult geblesseerd en onderging een operatie in 2017. De eigenaar van het paard stelt dat het dier een ernstig letsel heeft overgehouden aan het ongeval en eist een aanzienlijke schadevergoeding. Volgens een rapport van een taxateur was het paard voor aanvang van het concours zo’n 200.000 euro waard, na het ongeval nog slechts 10.000. 

CSI Salland deed beroep op een exoneratieclausule die in het FEI vraagprogramma opgenomen werd. De rechtbank ging hier niet in mee. De reden hiervoor was het feit dat organisator de tent in gebruik had genomen ondanks een waarschuwing die door het KNMI afgegeven werd. Er gold op dat moment immers een code geel voor zware windstoten en feitelijk optredende wind. 

De aansprakelijkheid van CSI Salland is nu vastgesteld, het gaat in het vervolg om de omvang van de te vergoeden schade.

Lees hier het vonnis

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz