Abel Slippens en Koos Poppelaars zijn met de Global Dressage Auction gestart, een nieuwe online veiling gericht op dressuur en voorlopig alleen in embryo’s. ‘We willen ons onderscheiden met de beste dressuurgenen, die online te koop zijn op een transparant platform,’ zegt Abel Slippens. De eerste veiling staat van 23 tot en met 26 januari gepland.

Abel: “Nu worden er voornamelijk springpaardenembryo’s verkocht, maar aan de kant van de dressuur was er nog weinig te zien. Dus het leek een gat in de markt. Maar voor ons is het niet enkel het veilen van embryo’s; het draait om het totaalplaatje. Als koper én verkoper heb ik de afgelopen jaren inmiddels genoeg ervaring opgedaan in binnen- als buitenland op verschillende veilingen. Ik heb gezien dat dingen soms niet optimaal geregeld zijn, voor zowel de kopende als de verkopende partij. Hoeveel procent moet ik afdragen? Ben ik verzekerd? Hoe komt het mijn kant op? Wanneer? Al deze vragen gaven mij nooit veel vertrouwen. Ook ervaarde ik veel after-service werk. Wij willen dat met onze online veiling anders gaan aanpakken. Naast de focus op dressuur en embryo’s, focussen we ons alleen op online. Dit is in onze ogen de enige manier om ook echt een grote internationale doelgroep te kunnen bereiken. Wij willen ons daarnaast onderscheiden met de beste dressuurgenen, die online te koop zijn op een transparant platform.”

Waarom is de markt voor springpaardenembryo’s er wel, maar is dat bij de dressuurpaarden nog niet het geval?
Koos: “De fokkerij van springpaarden is al redelijk lang gefocust op de sport waarbij bekende merrielijnen met populaire hengsten worden gekruist. Bij de dressuur heeft deze trend nog iets langer op zich laten wachten. Bij de springpaarden kijken ze al veel meer naar het kruisen van een merrie die hoger in de sport heeft gelopen met een hengst die dat ook doet, omdat uit de praktijk blijkt dat een 1.50 merrie en een 1.50 hengst in de regel een nakomeling geven die dat gemiddeld ook loopt. Dat is niet hard te bewijzen, maar wel iets wat we in de praktijk vaak terugzien. Bij de dressuurpaarden zie je dit nog een stuk minder gebeuren, maar ik ben ervan overtuigd dat daarvoor hetzelfde opgaat.”

“Met de dressuurfokkerij wordt er wel steeds meer gekeken naar merrielijnen en verschuift het langzaam ook deze kant op. De toekomst van de fokkerij is sport en niks anders. Toch wordt er, wat veilingen betreft, nog veel gekeken hoe een paard presteert op een keuring. Al zie je bij jonge paardenproeven steeds meer dat gelet wordt op de aanleg voor de Grand Prix. De focus verandert. Dat zie je ook bij het fokken van veulens. Je krijgt een hele andere generatie fokkers die steeds meer vanuit de sport denken. Met onze veiling stimuleren we fokkers naar de toekomst te kijken. Je moet willen gaan voor Grand Prix maal Grand Prix. Dat is nu nog niet altijd mogelijk, want er zijn nog weinig bewezen merries, maar inmiddels wel al een aantal internationaal bewezen hengsten. De vraag verplaatst zich nu al naar de prestatiefokkerij van een kwalitatief goed sportpaard op basis van twee bewezen ouders.”

Abel: “Veel koeienboeren hebben dit allang uitgevonden en spoelen al jaren embryo’s uit hun best presterende koeien. Vervolgens zetten ze deze over in middelmatige koeien om zo de populatie sneller te verbeteren op allerlei fronten. Daar moet de paardenfokkerij en vooral die van de dressuurpaarden ook meer naartoe.”

Wat is volgens jullie dan een interessante moeder?
Koos: “Het is een grote plus als ze zelf goed gepresteerd hebben. Het liefst Grand Prix, maar dat is wel het ultieme. De directe moederlijn moet in ieder geval van dermate niveau zijn dat iemand daar geld in wil investeren. Denk aan een volle zus of moeder van een Grand Prix paard. In de veiling komen bijvoorbeeld embryo’s uit een volle zus van Johnson, een D’Avie uit een volle zus van een paard van een Engels teamlid, een Escolar x Jazz x volle zus van Don Schufro. Voor een fokker zijn dat op papier toch wel de pareltjes. Mochten er fokkers zijn die een interessant embryo willen veilen dan mogen ze die uiteraard bij ons aanmelden. De veiling zal verschillende malen plaatsvinden verdeeld over het jaar.”

Wat is het verschil tussen een veulen en een embryo kopen?
Koos: “Dat zit hem vooral in het zicht. Op een veulenveiling doet lopen verkopen. Als je een interessant gefokt veulen hebt die zich minder laat zien, dan brengt deze minder op. Terwijl dit in potentie gewoon een goed paard kan worden. Bij embryo’s focus je meer op het papier, want dat is het enige wat er is. Dus dat moet top voor elkaar zijn. Daarbij komen embryo’s ook niet zomaar op de markt, maar vanuit ons eigen netwerk hebben we al wat interessante objecten voor de veiling gevonden.”

Abel: “Je verkoopt vooral de verwachtingswaarde van een goed paard en misschien is dat helemaal zo slecht nog niet. Op een veulenveiling zie je immers al die veulens eindeloos rondjes draven en als het niet draaft dan wordt het niks. Terwijl Anky van Grunsven bijvoorbeeld al zegt dat ze elk paard kan leren draven, maar stappen en galopperen kan je niet maken. Maar waarom draven al die veulens dan op die veilingen?”

Koos: “Met een embryoveiling ondervang je dat, want met deze genetische combinaties heb je heel veel kans dat er straks goede paarden uitkomen. Misschien worden het wel niet allemaal top veulens, maar de kans dat het goede sportpaarden worden is veel groter.”

En hoe werkt dat dan met draagmoeders of het afleveren van een embryo?
Abel: “Draagmerries zijn bij ons heel belangrijk en verdienen dan ook zeker aandacht. Daar heb ik zelf veel van geleerd toen ik telefonisch een dracht kocht op een offline veiling. Ik had gevraagd of de draagmerrie braaf was en maat had. Toen ze hier kwam, bleek het een hitje eerste klas. Je kon er amper bij in de buurt komen en bij het veulen vervolgens dus ook niet. Niemand is daar misschien in geïnteresseerd, maar de kwaliteit van de draagmerrie speelt wel degelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van een veulen. Dus geven wij bij elke embryo ook informatie over de draagmerrie, zoals de maat en het karakter.”

Koos: “Iedereen weet wel hoe vervelend het is om een rotmerrie in je koppel of stal te hebben staan. En veulens krijgen van alles wat mee, dat is een feit.

Abel: “Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan het nazorgtraject. Denk aan geboortebegeleiding, de registratie van het veulen (wat bij embryo’s ingewikkelder is), chippen, paspoort aanvragen en transport. Voor ons is dat stukje extra heel belangrijk. Want als je iets duurs koopt dan wil je het ook goed geregeld hebben. Het fijnste is dan om de overdracht pas te hebben op het moment dat het veulen van zijn moeder af kan om de opfok in te gaan. Naast drachten zullen we ook ingevroren embryo’s gaan veilen waarbij we een goede verzekering aanbieden.”

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz