Totilas is niet meer. De zwarte hengst bezweek maandagavond op 20-jarige leeftijd aan de gevolgen van koliek. De zoon van Gribaldi uit de Glendale x Akteur-merrie Lominka werd gefokt door Jan Schuil en Anna Visser. Jiska van den Akker leidde de hengst op en reed hem als zesjarige naar de vierde plaats op het WK jonge dressuurpaarden in Verden. Daarna werd Cees Visser de eigenaar en Edward Gal de ruiter.

De jaren 2009 en 2010 werden de succesjaren voor de combinatie Gal-Totilas. Nederlands kampioen, Europees kampioen en Windsor en drievoudig wereldkampioen in Kentucky met een tot dan toe ongekende internationale uitstraling.

Het vele werk leidde echter tot een twijfelachtige verkoop. Naar verluidt betaalde Paul Schockemöhle meer dan 10 miljoen Euro voor Totilas, die echter al snel geblesseerd raakte. En daarna nooit meer de oude werd, waardoor de verkoop uiteindelijk veel verliezers kende. De nieuwe ruiter Matthias Rath, altijd correct, kon de onmogelijke opgave nooit waarmaken, Edward Gal had geen paard meer, Nederland was het beste teampaard kwijt, Paul Schockemöhle moet zich bekocht hebben gevoeld.

Totilas bracht als vader nakomelingen als Toto Jr. en Total US met Edward Gal, Go Legend met Marlies van Baalen en Governor met Adelinde Cornelissen.

foto Elianne Castelijns

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz