De Nederlandse ponyamazones hebben onder aanvoering van Lara van Nek teambrons gehaald op het Europees kampioenschap in Hongarije. De oranjedelegatie moest met een klein verschil achter Denemarken aansluiten. Het goud was voor Duitsland, waarvan Lucie-Anouk Baumgürtel zelfs de 80%-grens overschreed.

De beste Nederlandse combinatie was Lara van Nek en Baumann’s Despino NRW. De amazone uit Wijdewormer reed naar 75,31% en staat daarmee zesde in de landenwedstrijd. “Een energiek gereden proef, waarin Lara risico durft te nemen. Er zijn maar weinig combinaties die zo’n krachtige uitgestrekte draf laten zien. Lara heeft geen steekje laten vallen”, meldt bondscoach Imke Schellekens.

Vloeiende proef

Jill Bogers uit het Gelderse Alem zadelde First Hummer en met 73,60% kwam dit duo tot de achtste positie. “Een vloeiende proef”, oordeelt de bondscoach. “First Hummer gaat in een mooie stille aanleuning de baan door en heeft geen zwakke punten. In deze score zit nog wel wat rek, als de eerste wedstrijdspanning eraf is.”

Veel expressie

Sita Hopman en Brouwershaven Utophia II reden naar 72,88% en dat betekent de tiende plaats voor deze amazone uit Schoorl. “Een pony met veel expressie, vooral in het drafwerk. Een foutje in de galoptour was jammer, dat kostte punten. Verder een hele stabiele proef, ook deze score kan zeker nog omhoog.”

Betrouwbare combinatie

Jill Kempes (Erichem) en Next Black Magic waren goed voor 71,45%, wat resulteerde in de zestiende plaats. “Een betrouwbare combinatie die zonder fouten een heel stabiele proef neerzette. Het galopwerk gaat hen gemakkelijk af, dan gaat de score nog wat omhoog.”

Verwachtingen

De komende dagen wordt er om de individuele medailles gestreden. Welke verwachtingen heeft de bondscoach? “Ik hoop dat één of twee combinaties in de top 5 staan. Ik durf niets over een medaille te zeggen, want de scores zijn hoog. Toch denk ik dat de Nederlandse amazones nog wat extra’s kunnen laten zien als de eerste wedstrijdspanning eraf is en ze met net wat meer durf kunnen rijden.”

Drie weken kampioenschap

Het Europees kampioenschap in Pilisjászfalu, in de omgeving van Boedapest, was de afgelopen twee weken voor alle jeugdruiters. Children, Junioren, Young Riders en U25-deelnemers waren goed voor diverse hoeveelheden eremetaal, waaronder teamgoud bij de U25 en de Young Riders en teamzilver voor de Junioren en de Children. De komende dagen sluit het evenement af met het individuele kampioenschap voor ponyruiters.

Uitslag Landenwedstrijd
Goud Duitsland – 232.771
Zilver Denemarken – 222.171
Brons Nederland – 221.800
Jill Bogers (Alem) – First Hummer, 73.60%
Sita Hopman (Schoorl) – Brouwershaven Uthopia II, 72.886%
Jill Kempes (Erichem) – Next Black Magic, 71.457%
Lara van Nek (Wijdewormer) – Baumann’s Despino, 75.314%

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz