Marianne van der Vorm had in Velsen-Zuid een prima weekend: ze reed voor het eerst van haar leven Grand Prix. Met Endy BH reed ze twee dagen boven de 60%, met Dendy BH debuteerde ze in de Prix St.-George. Een mooie opsteker voor de aanstaande veiling van de dressuurpaarden van haar werkgever Stoeterij Black Horses!

Met beide paarden, voortkomend uit de fokkerij van Huub van Helvoirt, begon Marianne zo’n vier jaar geleden in de Z1, toen ze voor de tweede keer in dienst kwam bij Stoeterij Black Horses. Dendy BH is de 12-jarige Jazz x Ulft x Amor, waarover ze nu zegt: ‘Dendy is heel gevoelig voor complimentjes en echt een paard voor het hogere werk. Het leuke is dat Dendy en Endy allebei als icsi-merries gebruikt zijn, dus er komen ook nakomelingen van deze merries in de veiling.’

Met Dendy BH

Endy BH, de 12-jarige De Niro x Jazz x Ulft uit de Nationale kampioensmerrie Andy, is vanaf nu Grand Prix geklasseerd: ‘Het begon vier jaar geleden met best wat moeite om de wissels onder de knie te krijgen, Anky heeft me er toen bij geholpen, dat was fijn. Het was voor mij de vraag hoever ze zou komen en toen ben ik bij Carolien Munsters een cursus gaan volgen over hartslagmeting. Weet je, als iets niet lukt, ben je toch geneigd om door te gaan. Maar door die cursus kwam ik erachter dat ik dat bij haar juist niet moest doen omdat dan haar hartslag echt te hoog werd. Eigenlijk pleegde ik dan voor mij ongemerkt roofbouw op haar. We hebben trainingsschema’s gemaakt, met hartslagmeting, met herstelperiodes, en door die aangepaste training werd ze heel snel sterker en toen ging het ook heel snel beter.’

‘Eigenlijk ben ik maar één keer Inter II gestart, toen reed ze ook meteen een winstpunt. Ik les bij Ruud Schaeffer, en af en toe bij Adelinde, zij hebben me vooral bij het laatste stukje enorm geholpen. Ik ging naar Ruud vooral voor de 1-ers en de piaffe/passage. En nou heb ik aan Endy een super leuk paard om te rijden. Het is echt elke dag een feestje met dit paard, altijd vrolijk, oortjes erop en gaan, echt een heel leuk paard. De tweede dag in Velsen ging het al beter met ruim 63%, ik moest best wel veel nadenken over welke kant ik op moest, haha. Mooi dat ik zelfs van een jurylid al bijna 65% kreeg.’

Marianne, 36, uit Bleskensgraaf en moeder van zoon Milan en dochter Jillian, had daarvoor tot en met de Inter I gereden met haar eigen paard: ‘Dat was vier jaar geleden, maar hij kreeg artrose, kon niet verder. Het paard had maar één oog, ik heb ‘m daarom gekregen toen hij 2 jaar was met de afspraak om ‘m niet te verkopen. Dan is het toch leuk om tot de Inter I te komen. Hij is nu bij mij op stal lekker van zijn pensioen aan het genieten.’

Marianne met haar eigen paard

En dan komen op zaterdag 1 augustus beide paarden in de veiling….: ‘Ik wist al een tijdje dat de verkoop eraan zat te komen, ik ben blij en dankbaar dat ik deze kans krijg om het af te ronden. In principe hebben we genoeg paarden bij Black Horses, ik doe ook met het hele team de dressuurmatig opleiding van de springpaarden. Ik klim niet direct overal meer op omdat ik tien jaar geleden mijn rug gebroken heb bij een val van het paard, drie wervels, dat is gelukkig helemaal goed gekomen. Na een maand of 3 zat ik toch alweer op het paard, na een half jaar reed ik mijn eerste wedstrijdje. Maar het maakt je wel wat voorzichtiger. Ik blijf voor halve dagen bij Black Horses, en heel fijn bedrijf. En daarnaast heb ik met mijn 19-jarige dochter het bedrijf Topvorm Dressage in Sliedrecht, met 19 boxen, op de plek waar BH eerst zat. Een kleinschalige pensionstal, paarden opleiden en handelen en ook  privélessen geven.’

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz