In de Brabantse Kempen is het afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd door een enthousiaste groep vrijwilligers in combinatie met een aantal ondernemers om het Hippisch Toerisme een impuls te geven. Tevens is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een Ruiter- en Men Knooppunten netwerk.

De opening van het nieuwe ruiternetwerk was oorspronkelijk gepland op 21 maart jl., maar het coronavirus gooide roet in het eten. Ook de lancering van de website en ruiterkaart is toen uitgesteld. Vanaf nu is de gratis kaart af te halen bij de deelnemende bedrijven en toeristische informatiepunten in de Kempen.

Op de website en de ruiterkaart staat het nieuwe ruiternetwerk centraal. Dit systeem van knooppunten is de afgelopen maanden in samenwerking met Visit Brabant aangelegd in Bergeijk, Bladel, Eersel en Waalre (in Valkenswaard lag het al). Aan het project doen meer dan 50 bedrijven mee. Dit zijn bedrijven aan de route. Denk aan horeca, parkeer- en startlocaties, maneges en stallen, overnachtingsmogelijkheden, paardenverzorging en -benodigdheden.

Nu er binnen de coronamaatregelen weer wat meer mogelijk is, vindt de werkgroep van Paardrijden in de Kempen het verantwoord om de website en de ruiterkaart alsnog te introduceren. Natuurlijk doen we wel een oproep aan ruiters en menners. Wanneer je er op uit trekt, houd je dan wat betreft afstand en hygiëne aan de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast zijn, in verband met corona, nog niet alle deelnemende bedrijven open. Hopelijk is dat op korte termijn wel het geval zodat paardenliefhebbers uit heel Nederland hun hart op kunnen halen in de Kempen.

De aanleg van dit knooppuntensysteem maakt onderdeel uit van een project waarvoor in het kader van Leader Grenscorridor N69 een Europese subsidie van bijna € 715.000,– is toegekend. Naast de aanleg van het knooppuntensysteem verricht een tiental hippische bedrijven uit Bergeijk en Eersel investeringen in ruitervoorzieningen bij hun bedrijven. Samen investeren zij voor ca 1,5 miljoen euro. Dat varieert van extra capaciteit voor de stalling van paarden, extra slaapgelegenheden voor paardenliefhebbers tot ontvangstruimtes, trailerplaatsen en parcoursen.

De aanleg van het netwerk en de investeringen door ondernemers worden in de markt gezet met extra marketinginspanningen, waaronder de nieuwe website en ruiterkaart. De bijdrage van de Rabobank via haar coöperatiefonds is met name als stimulans van de marketing bedoeld.

Het project wordt gedragen door de Stichting Beleef Bergeijk, die als projectverantwoordelijke optreedt. Als trekker van het geheel doet de stichting een beroep op Erik van Nuland als projectleider.

Via de website www.paardrijdenindekempen.nl kun je zelf routes samenstellen, maar ook gebruik maken van de uitgezette themaroutes die veelal in de mooie bos en natuurgebieden over eindeloze zaden, kronkelende bospaadjes, zandverstuivingen of heide gebieden lopen.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz