We kunnen niet allemaal een paard ‘lezen’, goed opvoeden of het op het allerhoogste niveau laten presteren. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet! Maar er is iets raars in onze wereld. Als je een passie hebt, dan weet je alles, dan kun je alles en dan heb je overal een oplossing voor of een antwoord op. Per definitie. Persoonlijk ben ik blij dat als ik een probleem heb, dat ik iemand naar mijn vrije keuze kan vinden die mijn probleem kan oplossen. Ik schaam mij daar niet voor. Graag zelfs. Liefst met een glimlach en garantie. Oplossen en door.

Vergelijk het met de loodgieter. Als jij alleen maar bagger door je leidingen gooit dan weet je zeker dat je op een dag ernstige verstoppingen krijgt. De loodgieter komt langs om jou van jouw probleem af te helpen dat door jouw doorspoelgedrag is veroorzaakt. Daar zijn kosten aan verbonden. Voorrijkosten, uurtarief en kosten voor gebruikte materialen. Vinden we allemaal normaal. Als de loodgieter ook nog zo vriendelijk is, en jou het advies geeft dat je beter geen frituurvet door je gootsteen kan spoelen en beter geen vochtige doekjes door het toilet kan trekken en je doet dat toch… dan zijn de consequenties en de kosten voor jou. Logisch lijkt mij.

En zo werkt het ook met paarden. Niemand die succesvol met paarden werkt, kan toveren. Deze mensen hebben in vele gevallen ‘iets’. ‘Iets’ waardoor ze nét dát kunnen wat een ander niet kan. Ik heb het nu over ontastbare zaken van onschatbare waarde zoals gevoel, inzicht, kennis, ervaring. Veelal een combinatie tussen een natuurlijke aanleg én gevormd zijn door de praktijk. Door vallen, opstaan en weer doorgaan. In alle opzichten.

Daarnaast hebben ze niet alleen te maken met het betreffende paard. Maar ook met jou. Allemaal levende wezens, ieder met zijn eigen karakter, omgangsvormen, gedragsnormen, talent en tekortkomingen. Paard én mens. En toch zijn ze net als de loodgieter bereid om er alles voor te doen om jouw probleem op te lossen. Maar er is meer: in tegenstelling tot de loodgieter maken deze mensen je ook wijzer. Ze leren je iets. Ze leggen je iets uit. Ze begeleiden je. Ze geven je inzicht. Ze laten je dingen voelen. Ze delen een stuk van hun kennis en ervaring. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. En wees blij, anders zou het in sommige gevallen onbetaalbaar zijn. Wat jij vervolgens met het advies van jouw ‘loodgieter’ doet, dat is aan jou, dat zegt niets over hem of over zijn werk. Het zegt iets over jou…

Esther de Vries weet als geen ander paarden en mensen te leren trailerladen. Lees hier haar levensverhaal. Esther schrijft onregelmatig regelmatig over haar belevenissen in Nieuws.horse.

 

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz