Hoe het soms kan lopen. Peter Versteijnen uit Berkel-Enschot werkte in de metaalsector, heeft paarden thuis volgens de rijke traditie van de familie, geeft les en bouwt parcoursen in de buurt. En nu zit hij elk jaar een halfjaar in China om het Olympische eventingteam en andere paardensporters daar verder te brengen. Wanneer hij terug kan, is vanwege het coronavirus nog even niet duidelijk…. 

“De stad is helemaal afgesloten, je kunt de stad niet uit. Er is een avondklok om 10 uur, heel China staat stil. Alle fabrieken, alle winkels, restaurants, cafés, alles is hier dicht. Alleen de supermarkt is op bepaalde tijden open, en de bank soms heel even om te pinnen. Gelukkig gaat het werk gewoon door.”

Het werk van Peter Versteijnen is het trainen en begeleiden van ruiters van Heilan Equestrian: “Dat is van een rijke man, top-10 in China, met 70.000 mensen in dienst in allerlei takken, voornamelijk kleding. Ik schat in dat de helft van de stad Xinqiao van hem is, een stad met anderhalf miljoen inwoners in de provincie Jiangsu, niet zo groot naar de begrippen hier. Hij bezit hotels, gebouwen, appartementen waar het personeel woont, en een groot park, geïnspireerd door de Spaanse Rijschool.”

“Hij heeft een grote showhal gemaakt, met een bak van 62 x 25 meter, en daar wordt elke zaterdagavond en zondagmiddag een show gegeven van een uur. Carrouselmatig, met 70 paarden in de baan, vooral Andalusiërs en Friezen. In totaal staan daar 470 paarden. In stallen van vier etages hoog, de paarden gaan omhoog en omlaag met een dubbele lift, da’s wel een bezienswaardigheid ja.”

Het paardencomplex in Xinqiao, met rijpistes, stallen, een museum, koetsen, trainingshallen, etc.

“Nou zijn ze een nieuwe piste aan het maken, 120 meter lang, 70 meter breed, op de vierde etage. Op de begane grond is een winkelcentrum, op de tweede vloer zijn allerlei restaurants zoals Burger King, KFC, wok restaurants, een Italiaan, en zo. Op de derde vloer is het stallencomplex voor 100 paarden. En op de vierde is de rijpiste, eigenlijk een trainingspiste. Tja, die bouw ligt nu ook even stil.”

“Op de begane grond va het buitenterrein hebben we een piste van 100 meter breed en 180 meter lang, alles onder één overkapping. Daar staan tribunes in. Er worden kleine showtjes gegeven van ongeveer 20 minuten, daar komen heel veel mensen naar kijken, elke avonden elk weekend. Duizenden mensen komen erop af. Je moet niet vergeten dat we op een kwartiertje rijden zitten van een stad met 7 miljoen mensen. 30 Minuten de andere kant op hebben we een stad met 9 miljoen mensen. En met de trein is het 50 minuten naar Sjanghai, waar 25 miljoen mensen wonen.”

Peter kwam er terecht in 2014 via Imke Bartels toen die daar dressuurruiters lesgaf. Al vrij snel vroeg Martin Lips of Peter interesse had om het eventingteam mee te begeleiden. “Ik had een normale baan in de metaal, die heb ik opgezegd en ik ben hier naartoe gegaan. Ik ben begonnen om de jongens van het eventingteam les te geven. Martin traint ze thuis in Rijsbergen. Dat begint na vijf jaar vruchten af te werpen.”

“De laagste klasse in de dressuur is hier de Prix st.-George, ze erkennen eigenlijk geen lagere klasse. Ja, nu hebben ze in de ruiterscholen wat programma’s gemaakt om op lager niveau ook mensen te leren dressuur rijden. Springen? Daar staat de hindernis, daar moet je overheen, hoe maakt niet uit hoe. Ik moet ze altijd op het hart drukken om gecontroleerd te rijden, netjes, kort draaien, noem maar op. Martin en ik zijn er al vijf jaar mee bezig. Als ons team nou op een wedstrijd komt, dan staan ze te kijken hoe netjes die mannen rijden. En hoe ze de prijzen meenemen. Dat is dikke winst: een B-parcours kan goed € 2000,- eerste prijs hebben. Of € 1.000,-, of € 1.500, in elk geval dik gesponsord. Gelukkig beginnen ze nu in de breedte meer systeem in de rijderij te krijgen.”

“Ik begeleid dat, heel mooi werk, ik woon in een appartement met alles erop en eraan.  Thuis draait alles door omdat mijn zoon Sam en zijn vrouw de zaak waarnemen, de stal, de africhtingsstal en een paar pensionpaarden. Het is afwachten wanneer ik weer terug kan. De mensen die hier rijden zijn niet buiten de stad geweest, gelukkig was hier was geen sprake van besmetting en dat willen ze graag zo houden. Toen die uitbraak kwam, was het Oud en Nieuw in China, dan gaan veel mensen naar hun ouderlijke huis, ooit wel 2000 kilometer ver weg. Hele families zijn nu uit elkaar omdat sommigen wel naar de familie gingen en anderen niet, maar niemand mag nog weg. Moet je je voorstellen dat kleinere kinderen alvast vooruit gereisd zijn.”

“Ze hebben het er nu over dat het nog zo’n 20 dagen zal duren. Maar ja, als je de berichtgeving over de ontwikkelingen hoort….KLM, Emirates, alle vluchten zijn geschrapt. Ik had 23 februari gepland maar dat gaan we niet halen…..”

 

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz