Esther Haverkate-Schipper was de gelukkige winnares van de Nieuws.Horse LIVE actie! Ze won voor Jumping Twente in Geesteren een compleet mediapakket inclusief een banner, redactionele aandacht en een dag uitzending van het concours op 11 juli. De moeder van springamazone Puck Haverkate heeft ambitieuze plannen met het gebruik van het terrein dat vroeger Erve Maathuis heette.

De hele familie Haverkate zet zich in om van Jumping Twente een succes te maken. Esther zelf, haar man Bob vooral als liefhebber van de sport, dochter Puck en zoon Maxim, hoewel die verder niks met paarden doet. “En ik mag Sini en Gerrit Hagenvoort van het secretariaat en de omroep niet vergeten, want zonder hun inzet zou het allemaal niet kunnen. Gelukkig zijn er ook veel vrijwilligers die ons helpen, zelfs mensen die hun vrije dagen zo plannen dat ze de hele dag bij onze wedstrijden actief kunnen zijn,” zegt Esther.

Uit Almelo komt ze, waar ze in de buurt bij de toenmalige manege Rootveld als klein meiske midden jaren ’70 begon te rijden: “Mijn moeder had ook al gereden, dus dat zat er wel een beetje in. Op m’n zevende kreeg ik mijn eerste eigen pony, en daarna was het eigenlijk het normale verhaaltje wat zoveel kinderen en hun ouders meemaken. Heel veel vallen en opstaan en uiteindelijk toch een goede match met een pony waardoor ik tot in het Z gesprongen heb. Geen grote resultaten hoor, alleen hobbymatig. Bij de vereniging Sint Hubertus in Harbrinkhoek, elk weekend op concours. Ik zit nog steeds in het bestuur daar, en ook in de organisatie van een tweedaags concours in het voorjaar in Almelo op het terrein van de Looleeruiters.”

Esther ging over naar de paarden, bleef hobbymatig rijden, deed intussen de meao en de hotelschool “en toen kwamen man en kinderen en heb ik het hele spul verkocht. Eigenlijk heb ik zelf daarna nooit meer echt gereden, ja, heel af en toe een 40+-wedstrijd later, dat wel,” blikt ze nu terug. Dochter Puck ging al snel naar de manege, waarbij de handigheid van rijden niet lang daarna opviel: “Ja, al vrij snel kwam er een mevrouw van wie de dochter met rijden gestopt was: of Puck haar pony niet kon rijden. Dus ik met Puck en de pony op concours, in eerste instantie alleen dressuur want ze was in het begin niet zo’n held. De pony was een beetje lastig, behoorlijk zelfs: na hindernis 2 snel naar de uitgang, zo’n soort pony. Maar ja, Puck was toen helemaal gek van die pony, en maar doorgaan, ze zou het wel voor elkaar krijgen. En ik ging trouw mee, heb het haar zelf laten uitzoeken. Na hindernis 2 weer naar de uitgang, en dan gingen we lachend weer naar huis, ja, ook Puck. In Ermelo kwam ze later huilend de ring uit omdat ze voor het eerst een keer foutloos was. En zo hebben we voor Puck nooit een eigen pony gekocht. En de trailer? Ook niet, dat zat bij de pony.”

Bob en Esther Haverkate

Puck ging op haar 16e naar de paarden en trainde paarden voor Rob Schipper, van wie ze ook les kreeg. Later reed ze nog een jaar paarden voor Stal Maathuis: “Ze heeft zelfs nog even les gehad van Jan Maathuis. En begin vorig jaar is ze voor zichzelf begonnen als zzp-er, rijdt ze vooral voor VDP Horses van Arend-Jan van der Pol in Bathmen. Onze rol is natuurlijk flink veranderd. Tegenwoordig mogen we komen kijken maar ook niet meer dan dat. Aan de kant geschoven? Nee, zo voelt dat niet. Ik ben zelf uiteindelijk in de mode terecht gekomen, onder andere als bedrijfsleider bij een grote modezaak in Almelo. En nu doe ik The Cube Shop, een shop bij een pompstation, steeds meer op catering, eten en drinken gericht. Genoeg te doen dus. Ik ben meer bestuurswerk gaan doen en we zijn ook hartstikke trots dat ze dat op eigen kracht allemaal doet. Heel af en toe help ik haar wel eens als groom als dat zo uitkomt.”

Na het faillissement van Stal Maathuis in 2015 ontstond op het terrein van Erve Maathuis op initiatief van een aantal grote ondernemers het driedaagse Jumping Twente: “Een top opgezet concours, een nationaal driedaagse, met de allure van een internationaal concours. Na twee of drie keer is dat verwaterd op de een of andere manier. We hebben er hier met veel mensen vaak over gesproken. Zo’n mooi terrein dat zo weinig gebruikt wordt dat het gras door de all weather bodem heen groeide. Een paar weken in april heb je hier de wedstrijden van het Twentse Ros Albergen, de club van Jos Brinkman, dan heb je Hippisch Geesteren van de verenging Sint-Joris, en CSI Twente.”

Drie generaties: Esther, moeder Rita en dochter Puck

“We zagen natuurlijk ook dat Puck steeds vaker door de week op wedstrijd ging. En toen we de vraag kregen om het terrein te gaan gebruiken en er wat van te maken, zijn we begonnen met twee springwedstrijden en een dressuurconcours. We? Dat is ons gezin en Sini en Gerrit Hagenvoort. Vooral Sini had al snel in de gaten dat ik bij het secretariaat hulp zou kunnen gebruiken, want dat moet goed in orde zijn en haar ervaring komt daar heel goed bij van pas. En toen kwam de eerste keer, hartstikke spannend. We zijn aan het eind van het indoorseizoen gaan zitten met een oefenwedstrijd. Nou, die zat meteen hartstikke vol, met heel veel complimenten.  Alleen van de Z-ruiters hoorden we dat ze graag het hele terrein wilden benutten en dat niet de baan opgedeeld was. Dat hebben we de tweede wedstrijd meten veranderd en nu op 16 mei hadden we meer dan 300 starts, van 8 uur tot 9 uur ’s avonds.”

Puck Haverkate met John Doe VDP

Jumping Twente is een stichting: “Met een klein aantal enorm betrokken mensen, verder niet gebonden aan een vereniging. Gelukkig kunnen we gebruik maken van alles wat er nodig is voor een wedstrijd, zoals, laptops, tijdwaarneming, omroepinstallatie, secretariaatswagen, noem maar op. Daarom kunnen we nu met sponsoring op bescheiden schaal vooruit, gelukkig doet het bedrijfsleven hier in de buurt heel goed mee. Weet je, het zijn niet de dikste bedragen maar we kunnen beter tien kleinere hebben dan één grote. En we kunnen onze vrijwilligers aan het eind van de dag iets toestoppen, ook belangrijk. Het volgende outdoorseizoen willen we elke maand een springwedstrijd houden tot en met ZZ en elke twee maanden een dressuurwedstrijd tot en met ZZ-licht. Doordeweekse wedstrijden blijven dat. En we willen proberen om de driedaagse weer in ere te herstellen, voor pony’s en paarden.”

Eerst gaan we naar donderdag 11 juli. De parcoursbouw is in handen van Tim Frielink: “Dat willen we zoveel mogelijk afwisselen om elke wedstrijd weer anders te laten zijn. Hoe laat we beginnen op 11 juli weten we nog niet, we denken nu 09.00 uur, maar dat is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Die verlopen via MijnKNHS. En het helpt onze plannen als we via Nieuws.horse live uit kunnen zenden. We kunnen onze sponsors wat extra aandacht geven. En TV erbij, dat geeft toch de wedstrijd iets bijzonders.”

Facebook Jumping Twente

 

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz