DEN HAAG/ASTEN – Een hobbypaardenhouder uit Geldrop snapt niet waarom de gemeente Asten vasthoudt aan een stevige dwangsom tegen zijn paardenbedoeninkje aan de Kleine Heitrak, terwijl de tegenstanders al zijn verhuisd.

 

De nieuwe buren hebben geen enkel bezwaar tegen de paardenhouderij, zei de raadsman van hobbypaardenhouder T. Steevens gisteren tijdens een hoger beroepszaak bij de Raad van State.

Om die reden vindt de Geldroppenaar de dwangsom achterhaald. Eerder vroegen de vorige buren van Steevens om handhaving bij de gemeente. Zij hadden last van Steevens paardenhouderij, die pal achter hun woning lag.

De gemeente Asten wilde aanvankelijk niet optreden, maar werd door de rechtbank teruggefloten. Een hobbypaardenhouderij met vier paarden was volgens de rechtbank toch in strijd met de agrarische bestemming. Dus legde de gemeente maar weer een dwangsom op.

De stal die Steevens gebruikt maakte ooit deel uit van de naastgelegen kalkoenhouderij. En hoewel de kalkoenhouderij binnenkort wordt verbouwd tot meelwormenhouderij, blijft dat hoe dan ook een agrarisch bedrijf.

Onzin

Steevens vindt de dwangsom onzin, niet alleen omdat de klagende buren zijn vertrokken, maar ook omdat de gemeente even verderop aan de Kleine Heitrak wel een hobbypaardenhouderij toestaat. Volgens de gemeentewoordvoerders is die situatie niet helemaal vergelijkbaar omdat daar de hobbypaardenhouder ook een ander bedrijf heeft en op het perceel woont.

Steevens woont immers in Geldrop en heeft aan de Kleine Heitrak alleen de stal en een paardenbak. Volgens de gemeente moet Steevens maar apart om een zogenoemde afwijkingsvergunning vragen zodat hij zijn hobbypaardenhouderij kan voortzetten.

Volgens diens raadsman is dat niet nodig en kan de dwangsom gewoon van tafel en kan Steevens gewoon doorgaan met zijn hobby.

Of de Raad van State dat ook zo ziet zal binnen enkele weken uit de uitspraak blijken.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz