TREC: Recreatie neemt een kijkje…

Wil je eens iets meer met de manier van buiten rijden? Probeer eens TREC. Bij deze manier van wedstrijd rijden ben je niet zozeer tegen anderen aan het rijden, maar probeer je, samen met je paard, een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

TREC valt als recreatieve sport onder de Internationale bond voor paardentoerisme, de FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre). De KNHS is hiervan in Nederland de licentiehouder.

TREC bestaat uit drie onderdelen. De belangrijkste, meestal het eerste onderdeel, is de buitenrit; de POR. Deze buitenrit rijd je op kaart. Samen met je paard zoek je de weg en probeer je het juiste tempo in de gaten te houden. Het tempo ligt niet zo hoog als bij endurance, dat kan ook niet want je moet wel de juiste route zoeken en daarvoor heb je tijd nodig.

Het tweede onderdeel, de MA, is kort. Dit bestaat uit een 100-150 meter lange baan waarbij je zo langzaam mogelijk moet galopperen en zo snel mogelijk terug stapt.

Het laatste onderdeel, de PTV, is de hindernisbaan. Maximaal zijn er 16 obstakels, waarvan gemiddeld twee of drie springhindernissen. Andere kunnen zijn een poort om te openen, stilstaan in een cirkel, ‘laaghangende takken”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze tak? Binnenkort vind de eerste TREC van het seizoen plaats. Deze zal plaatsvinden in Teteringen. Dit is een 1-daagse wedstrijd. Eind april vind de 2de plaats te Eersel, dit is een 2-daagse TREC, waarbij alle klassen zijn uitgeschreven.

Omdat deze recreatieve sport uit Frankrijk is overgewaaid zijn de benamingen afkortingen vanuit het Frans.

Voor meer informatie over de wedstrijd te Teteringen, mail naar flextrec@gmail.com

Een geconcentreerde deelnemer tijdens de PTV (jury op de achtergrond). Photo by Eddi Wabnitz©

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz