2e Weekend Brabantse Kampioenschappen in het teken van Pony dressuur
Verslag: Marjolein van Gaal

Gelukkig was de weg naar de Brabantse Kampioenschappen Pony’s in Schijndel net op tijd sneeuwvrij en konden op vrijdag 1 februari om 17.00 uur de C-pony’s klasse L1 en L2 van start gaan.

Categorie C klasse L1
Nick van Doorn met zijn palomino Starlight was de eerste ponyruiter die de gouden medaille uitgereikt kreeg op het BK pony’s indoor 2019 in de categorie C klasse L1. Hij behaalde een mooie score van 68,42% en bleef daarmee de als 2e geplaatste Jilles Timmers met haar Demi-Beau net voor!

Categorie C Klasse L2
De klasse L2 bij de C-pony’s werd overtuigend gewonnen door Naita van der Velden met haar knappe vos pony Woldberg’s Tobias. Janne Hendricks met haar pony Safiera mocht als 2e het erepodium beklimmen voor een knappe 2e plaats.

Nadat de C-pony’s het toneel hadden verlaten, werd er van start gegaan met een maatje groter! Het was de beurt aan de DE pony’s categorie L1 en L2.

Categorie DE klasse L1
De klasse L1 werd met glans gewonnen door Lara van Gaal met Den Östrik’s Nio met een score van bijna 74% in een heel sterk deelnemersveld. Het zilver ging naar Claire Vermaes met de ervaren Matcho ‘D’ van Prinsenhof’s en als 3e mocht Dena Lammers op het erespodium stappen. Deze 3 amazones behaalden allemaal een score van meer dan 70%!

Categorie DE klasse L2
Nina van Rooij met Amigo was de enige die in de categorie DE klasse L2 een score van meer dan 70% bij elkaar wist te rijden en dit was dan ook genoeg voor het Brabants Kampioenschap in deze klasse! Anne Teulings met Jonker’s Anigo volgde met een mooie score van 69,1% en Senna van de Gevel met haar palomino hengst Davinci wist de derde plaats te bemachtigen.

Categorie DE Klasse B
Deze klasse werd verreden over 2 ringen met 16 deelnemers waarna de beste 4 uit elke ring mochten overkampen. Wat een feest voor Kebie Raaijmakers met haar hengst Pronk Stables Golden Boy: jarig en Brabants Kampioen! Zij won zowel de eerste als de tweede proef! Gwenn Swannen met Pablo liet ook 2 nette proeven zien en zij kreeg de zilveren medaille voor haar prestaties! Meike Hendrickx met haar pony Esmee pakte het brons!

Categorie AB klasse L1
Tess van den Hurk met haar kleine schimmeltje Prins Beatle werd overtuigend Brabants Kampioen door met een grote voorsprong te winnen van Lisanne Backbier met Devon DH.

Categorie AB klasse L2
Wederom de Brabantse titel voor Nick van Doorn met Isabel. Met een geweldige voorsprong op de nummer 2 Victoria Wijlaars met Lotto won Nick voor de 2e keer dit weekend het Brabants Kampioenschap in een deelnemersveld dat overheerst werd door dames! Chapeau Nick!

Categorie AB klasse B
Het was een nek-aan-nek race tussen Juultje Smits en Nina Schevers. Uiteindelijk ging het goud met een minimaal verschil naar Juultje en Nina kreeg daardoor de zilveren medaille! Als derde mocht Jules Boden het erepodium beklimmen. Super gedaan met jullie schattige pony’s!

Categorie C klasse M1/M2
In de categorie C klasse M1/M2 mag Jill van Hooff zich Brabants Kampioen Dressuur Indoor 2019 noemen. Zij won deze titel door bijna 71% te scoren. Lynne van Erp met King eindigde als 2e in deze categorie!

Categorie B klasse M1/M2
Voor de 2e keer Brabants Kampioen in 1 weekend. Dit overkwam Nina van Rooij die met haar schimmeltje Chico een gedurfde proef reed en hiervoor een score van 71,5% van de jury’s kreeg. Dana Maas met Devon DH reed ook een keurige proef die werd beloond met 71,2% en hiervoor kreeg zij de zilveren medaille omgehangen.

Categorie DE klasse M1
De pas 10-jarige Sophie van der Steen reed met haar Yellow Boy een nagenoeg foutloze proef en dat werd beloond met een prachtige score van 71,4%. Daantje van Drunen met El Macho werd 2e met een score van 70,1% en het brons ging naar Sophie Verburg met Memphis Choco. Deze dames gaan de strijd weer met elkaar aan op 9 maart in Ermelo.

Categorie DE klasse M2
Bernice Wolfs met Waku Waku werd Brabants Kampioen in de klasse DE-M2 en was daarmee te machtig voor de als 2e geplaatste Isa van den Eijnden met haar pony Max en de nummer 3 Manoek Linssen met Jacco.

Categorie DE klasse Z1
Lynn Peijnenburg werd Brabants Kampioen door een nette proef te rijden met haar valk pony Sulaatik’s Vingino. Het zilver ging naar Nicole Kimenai met haar bruine hengst Tongerenhof Aramis en het brons was voor Romee van Gaal met Casimir de Luxe. De ereronde van deze categorie leek meer op een race-wedstrijd!

Categorie C klasse Z1
Deze kleine categorie werd gewonnen door Axelle Eekels met Hoge Linthorst Maverick en als 2e mocht Janneke Steenbergen met haar palomino Hakoena Matata binnen rijden.

Categorie DE klasse Z2
Prachtige scores voor de top 3 dames in deze allerhoogste klasse dressuur bij de pony’s. Evi van Rooij won met haar soepel bewegende King Stayershof’s Jango met een score van maar liefst 73,8% en bleef daarmee Tessa van Hemert met haar stoere hengst Noordhof’s Surprise (72,0%) en Micky Schelstraete met Jonker’s Pieter (71,2%) voor.

De kür op muziek won Tessa door een nette foutloze kür te rijden en daarmee van plaats wisselde met Evi die een originele kür reed maar helaas een spanningsfout had. Hierdoor werd Tessa van Hemert uiteindelijk Brabants Kampioen en Evi een mooie 2e plaats. Het brons in het overall klassement van het Z2 ging naar Micky Schelstraete met Jonker’s Pieter.

De hoofdjury van de kür op muziek vertelde na afloop dat er uiterst professioneel gereden werd vooral door de top 4 en dat de amazones erg aan elkaar gewaagd zijn. Vandaag werd het verschil gemaakt door de spanningsmomenten wat dan ook de uitslag bepaald heeft. Als er spanningsstoringen in de kür zijn, komt dit ook tot uitdrukking in een lagere score bij het punt harmonie. Onderdelen kun je wel compenseren waardoor je technische punt dan weer wat hoger wordt, maar dit wordt wel meegenomen in het artistieke gedeelte.

Deze Brabantse Kampioenschappen waren voor 2 deelnemers wel heel bijzonder, zij werden namelijk beide dubbel Brabants Kampioen! Het zijn Nick van Doorn en Nina van Rooij. Daarom een aantal vragen aan deze twee kanjers!

Nick van Doorn
V: Wat vind je ervan om altijd tussen de dames te rijden?
A: Aan de ene kant niet leuk, want ik vind dat zij mooier op hun pony zitten, maar aan de andere kant vind ik het wel leuk omdat ik ze er altijd af rijd!!

V: Als je van tevoren zou weten dat je 1 x BK zou worden, met welke pony zou dat dan zijn?
A: Met Isabel! Met Starlight had ik concurrentie van Jilles die in zijn kring ook alles gewonnen had.

V: Doe je iets bijzonders in de week voorafgaand aan de Brabantse Kampioenschappen?
A: Ik slaap minstens een week onder mijn Brabants Kampioenschap deken wat ik al eerder heb gewonnen en mama ook!!

Nick bedankt zijn moeder omdat zij zorgt dat hij en zijn pony’s er altijd top uitzien op wedstrijd en zijn vader omdat hij hem overal mee helpt! En natuurlijk Paulien van Esch die er iedere wedstrijd bij is om hem te coachen!

Nina van Rooij
V: Welk kampioenschap voelt het beste, van Amigo of van Chico?
A: allebei natuurlijk, maar met Amigo heb ik niet zo’n goede voorbereiding kunnen hebben, dus dat was echt bijzonder.
Ik vond dat ik tegen hele goede ruiters moest rijden.

V: Hoe komt het dat je altijd extra goed kunt presteren op een kampioenschap?
A: Ik ga nooit iets veranderen vlak voor de wedstrijd en ik heb altijd een geluksflesje in mijn jasje tijdens de proef!

Nina wil heel graag Team Van Rooij bedanken en ze noemt daarbij: Iris en papa voor het lesgeven, mama omdat ze ervoor zorgt dat alles er super uitziet, opa voor het verzorgen van de pony’s en Evi en Sofie voor het supporteren. En natuurlijk de allerbelangrijkste: Lia omdat ik op haar lieve pony Chico mag rijden!

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz