Tijdens de Hengstenkeuring Tuigpaard in Ermelo werd zojuist de bij het publiek én de fokkers zeer populaire dekhengst Cizandro keur verklaard. Hengstenkeuringscommissievoorzitter Johan Hamminga maakte dat tot groot enthousiasme van zijn fokkers, eigenaren en het publiek bekend.

De prestaties van de Waldemar-zoon Cizandro (uit Uizandra ster pref v.Manno) zijn dan ook heel positief te noemen. Zijn extreem hoge fokwaarde voor zowel sport (181) als exterieur (113) hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. In het bijzijn van zijn fokkers, de gebroeders Den Otter uit Bruchem, en zijn eigenaren, de gebroeders Van Manen uit Ede, kreeg Cizandro de bijbehorende eresjerp omgelegd.

Tijdens de huldiging werd Cizandro geflankeerd door zijn goedgekeurde zonen Hubert VDM met Lambertus Huckriede en Hertog Jan met Mark de Groot. Ook de IBOP-topper Jara met Nico Calis en de reservekampioen van de Egbert Emmink Bokaal van afgelopen jaar, zijn zoon Kerro met Henk Hammers, bewees zijn vader eer met zijn aanwezigheid.

Cizandro zelf heeft een indrukwekkend cv opgebouwd. Hij liep naar een extreem hoge score tijdens zijn verrichtingsonderzoek en was kampioen van de vijfjarigen, van de zes/zevenjarigen en bij de zevenjarigen. Hij was meerdere keren kampioen dekhengsten en won een aantal keer de hengstencompetitie. Daarnaast is hij drievoudig winnaar van de Oregon Trofee en won hij de Manno Trofee tweemaal. Het Tuigpaard van het Jaar 2013 kon daar afgelopen zomer de winst van de Renovo Schaal tijdens de Nationale Tuigpaardendag bijschrijven.

Maar, en daar is het predicaat keur voor bedoeld, zijn nakomelingen laten ook van zich spreken. Zowel zijn zonen als zijn dochters vallen op de keuringen op door het hoge sterpercentage en tot op heden werden er maar liefst vier van zijn zonen goedgekeurd: de naar Amerika geëxporteerde Hiro T en Globetrotter, en de eerder genoemde Hubert VDM en Hertog Jan. Cizandro-dochters als Heidelien (winnaar Egbert Emmink Bokaal) en Heideroos plaatsten niet alleen hoog op de nationale keuringen maar presteren ook goed in de sport. Ook NMK-kopgroepmerries als Johannalina, Ilina, Holette en Jaantje maakten veel indruk. De afgelopen jaren breken steeds meer van Cizandro’s nakomelingen door in de sport, denk aan Heres GSM, India, en kampioen vijfjarige tuigpaarden Imondro.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz