Op zondag 30 december is Rien van den Oetelaar plotseling overleden. De man achter de manege De Molenheide voelde zich al enige tijd niet fit, maar zijn hart begaf het onverwacht. Rien van den Oetelaar (* 31 mei 1953) heeft zijn leven lang de manege gerund bij het ouderlijke bedrijf in Schijndel en vanuit zijn liefde voor het paard duizenden mensen leren rijden. In de rijhal van zijn eigen manege wordt op vrijdag 4 januari dan ook de afscheidsbijeenkomst gehouden. Vanaf 12.00 uur is daar iedereen welkom die zich betrokken voelt bij Rien van den Oetelaar om afscheid te nemen. Om 13.00 vindt de afscheidsbijeenkomst plaats met toespraken en muziek waarvoor alle aanwezigen uitgenodigd zijn. Aansluitend is er een drankje en kan er nagepraat worden. De crematie vindt daarna in besloten kring plaats.

Rien van den Oetelaar was net als zijn zus Carolien en zijn broers Wim en Kees een familiemens en een paardenliefhebber. Eenvoudig, wars van poeha, met een heel goede smaak ook, die niks met geld te maken had. Zo’n vijftig jaar geleden zette hij de manege-activiteiten voort die vader Dorus opgezet had. Sindsdien was hij de man achter de lessen, de ponykampen en de manegeclub De Molenheide. Vanuit de overtuiging dat zijn manege voor iedereen toegankelijk moest zijn. Daarom hield hij de prijzen bewust laag: ook iemand die minder verdiende, moest kunnen rijden.

Hij maakte van manege De Molenheide de plaats waar je vertrouwd terecht kon, vooral omdat de paarden vertrouwd waren. Rien hechtte zich aan zijn dieren, wat soms weleens op gespannen voet stond met de handelsdrang van andere familieleden. Vanaf 2000 was hij zakelijk alleen verantwoordelijk voor de manege. Met eerlijkheid en recht-door-zee als basis van zijn denken en handelen. Hij besloot om de fokkerij naar eigen inzicht in te richten, wat paarden met karakter opleverde, die fijn aan de teugel te rijden waren en gemakkelijk om op te zitten, maar ook met een bont kleurenpalet. Rien was zuinig op zijn paarden, op de zadels, op de hoofdstellen, een perfectionist in zijn vak. En, wat minder bekend is, de fokkerij leverde ook sportpaarden en sportpony’s op die in Europa verkocht werden.

Rien van den Oetelaar was trots op de sportprestaties die verbonden zijn met zijn familie. Tegelijkertijd had hij er persoonlijk niks mee. Hij was veel meer de man van de kleine details, van zijn mooi ingerichte huis, zijn tuin, en van de kwaliteit van zijn paarden. Zo zou hij ook herinnerd willen worden.

Waar in Nederland vind je nog zo iets unieks !

Geplaatst door Kees van den Oetelaar op Vrijdag 28 juli 2017

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz