“Concreet en niet met een hoop poespas.” Zo omschrijft organisator Dennis Swennen zijn volgende project: op donderdagavond 31 januari vindt in het Belgische Bocholt, vlak over de grens, de volgende European Sport Horse Auction plaats. Vooral voor springpaarden en eventers die dan 2 t/m 5 jaar oud zijn.

De veiling is een vervolg op de grote driedaagse veiling die in september in Schijndel gehouden werd. “Dat was een fantastisch evenement, veel publiek, heel veel klanten, iedereen enthousiast. Van de 70 gereden en jonge paarden zijn er 68 verkocht, van de veulentjes 50 van de 70 omdat we daar een open inbreng hadden met alleen een keuring op correctheid. De locatie was fantastisch, de catering geweldig, de datum perfect direct na Zangersheide, dat gaan we zeker weer doen. Als je zo’n veiling organiseert, is het geweldig om nu te zien hoe mensen video’s toesturen, berichten dat ze hun paard heel goed hebben doorverkocht, of op Facebook posten hoe de paarden lopen in de sport. Cristo bij voorbeeld, de Cellestial x Quantum die bij de C&M Stables in Albergen staat, die heeft al zijn eerste internationale 1* Grand Prix foutloos gelopen.”

Het tekent de aanpak van Dennis Swennen, die samen met broer Jurgen en Kees van den Oetelaar de organisatie verzorgt: “De kleinere veilingen doen we nou een paar jaar en dan vormt zich een groep van mensen die er graag gebruik van maken. Vertrouwde mensen, met paarden waar we het verhaal van weten. We willen het eerlijk doen, bij ons geen geprepareerde paarden. Correct en niet met een hoop poespas. Let op: er is elk jaar wel iets, maar dat hebben we steeds ten goede opgelost.”

De volgende veiling in Bocholt is in de aanpak niet anders: “De mensen van de Damburg in Bocholt hadden al een paar keer gezegd: zouden we niet weer een keer iets samendoen? We hadden er al een keer een wedstrijd vrij springen georganiseerd. Het zijn mensen die in ons concept geloven. We hebben het in de groep besproken en iedereen vond het een goed idee. Op één plaats dertig of veertig paarden kunnen zien die wij vertrouwd inbrengen en dat meer frequent, zodat de mensen ook in het hele jaar bediend kunnen worden met paarden en niet één keer per jaar. Op donderdagavond 31 januari, rond de jumping die dan ook in de Damburg gehouden wordt. En twee dorpen verder in Opglabbeek vindt in Sentower Park dan een CSI plaats, dat is ook gunstig.”

Nu, ruim anderhalve maand voor de veiling, worden nog steeds paarden aangeboden: “Ja, het kan nog steeds, we zijn volop bezig met de selectie. Dat betekent vooral bij heel veel fokkers thuis kijken. Eind december maken we de video’s bij ons in Peer of bij Kees in Schijndel. We hebben al een heel goed aanbod, opvallend veel van aanbrengers van de afgelopen jaren. Dat die zo enthousiast zijn, is ons grootste compliment en het geeft ons ook een goed gevoel. Dat is volgens mij voor klanten ook een goed teken.”

Fokkers en eigenaren die een paard inbrengen, weten waar ze aan toe zijn: “We hanteren een vast inschrijvingsbedrag van 750,- ex btw. Dat is inclusief alle kosten, bij voorbeeld voor professionele fotografie, het produceren van video’s, de organisatiekosten of promotie. Alleen van de koper vragen we 10%. Voor de aanbrenger is dat waterdicht, er zijn gegarandeerd geen extra kosten, iedereen weet waar die aan begint. We hebben ook wel mensen gesproken die een bedrag voor ogen hebben dat voor ons te hoog is. Dan zeggen we wel wat we ervan vinden, de keuze is aan hen: een lagere laatprijs of niet, even goede vrienden. Wij willen natuurlijk dat alle paarden verkocht worden, tegen realistische laatprijzen. We bieden goede paarden aan en we willen iedereen de kans geven om het paard te verkopen, maar dan wel realistisch.”

Klik hier voor meer info

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz