Het AES (Anglo-European Studbook) heeft de afgelopen dagen in Engeland weer hengsten gekeurd en gepromoveerd naar een andere status. In totaal werden 10 hengsten ingeschreven of gepromoveerd.
Deze ‘public stallion grading tour’ wordt twee keer per jaar gehouden. De keuring en de goedkeuring werd uitgevoerd door Robbert Ehrens, AES-directeur Joris van den Oetelaar, Lucy Simpson en dr. Eva-Maria Broomer. Tijdens de bezichtiging ontvangt de eigenaar van elke hengst een uitgebreid rapport over de beoordeling van de gangen en eventueel het springen. De beoordeling vindt plaats zowel op de harde als op de zachte bodem. De linaire score wordt gepubliceerd in de openbare database in het kader van maximale transparantie. De gereden paarden worden onder het zadel gepresenteerd, paarden die pas zadelmak zijn gemaakt, mogen los in de ring.
De ‘public stallion grading tour’ is ook een mooie gelegenheid voor eigenaren van hengsten om ze voor te stellen voor promotie. Bij het AES kunnen hengsten bij inschrijving/goedkeuring de status ‘registered’ (10 eigen merries), ‘licensed’ (30 merries per jaar), ‘approved’ (onbeperkt) of elite (1.50m springen of Grand Prix dressuur) krijgen. Bij mogelijke promotie wordt  de hengst zelf gepresenteerd en worden de prestaties van hun nakomelingen en de wedstrijdresultaten van de hengsten zelf beschouwd.
De ingeschreven dressuurhengsten zijn
– James Bond (Negro x Donnerhall x Borneo) gefokt door Cees Visser en in eigendom van Luke Norbury. De vierjarige hengst werd geroemd om zijn kracht en uitstraling. Bovendien deed de bouw van James Bond de jury aan grootvader Donnerhall denken. Vooral de zeer expressieve galop en de actieve stap vielen op.
– Kinnear (foto bovenaan artikel)  (Franklin x Welt Hit x Grafiet), een driejarige hengst die gefotk is door Peter Rulkens en in bezit is van Suzanne Leon and Fiona Langdale. Kinnear wordt opgeleid door Emma Woolley van WSC Dressage. De juryleden prezen zijn fantastische galop en de elastische draf.
– Keyland Full Throttle (For Romance x Goodtimes x Darling Boy XX) werd gefokt door eigenaresse Kelly Anderson van de Keyland Stud, waar hij ook opgeleid wordt.  Een hengst met een zeer overtuigende stap en een prachtig type.
Ook enkele jongere dressuurhengsten werden ingeschreven. De eerste is Freckleton Royal Affair, een bonte hengst van Co-Pilot uit een Monte Carlo x Lauren DVH-merrie. Hij liet een erg expressieve en elastische draf zien met veel ruimte en bovendien een goed temperament. De hengst werd gefokt door Penny Roots en hij is in eigendom van Hilary Waterhouse. De tweede is General, een jonge Governor uit een merrie van San Amour x White Magic. Hij was misschien wel  de meest overtuigende in zijn draf, met bovendien een zeer uitgebalanceerde draf en een goede, actieve stap. Bovendien is General een heel mooie verschijning.
De springhengsten:
– C-Star, gefokt door Gerda Weston van Weston Warmbloods, een driejarige hengst van Big Star uit een Tangelo x Lupicor-merrie die voor de sport naar Canada werd verkocht.  C-Star liet een super vermogen en techniek zien en een krachtige, uitgebalanceerde galop.
– Kinnair (Kannan x Cicero x Concorde) is uit de halfzus van springtalent Civoli. Hij liet imponerende springmanieren zien en met de bloedlijnen van de grootheden Kannan, Cicero en Concorde is deze hengst van Weston Warmbloods interessant voor heel veel fokkers.  
– Folds Director (Penrhyn Executive x Cholderton Boreas x Southbrook Diplomat) is een raszuivere Cleveland Bay van eigenaresse Charlotte Springall die hem ook opleidt. Hij werd gefokt door haar moeder.  Folds Director kan een goede combinatie vormen met een moderne warmbloed of veel bloed voerende merrie. Hij is goed gebouwd en laat veel kracht zien.

Hocus Pocus met Joseph Hughes-Jones

Hocus Pocus is vanaf nu een Approved hengst. De zoon van Zambesi uit een Vancouver x Silvio I-merrie is gefokt door eigenaar Joseph Hughes-Jones. Hocus Pocus heeft indruk gemaakt in de rubrieken voor jonge springpaarden en loopt nu op 1.30m-FEI-niveau.  Ook de kwaliteit van de veulens was erg overtuigend, waarvan sommige in de AES Elite Auction worden geveild.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz