Vorige week donderdag is het KNHS Jaarplan voor 2019 gepresenteerd aan de Ledenraad. Het Jaarplan werd goed ontvangen en er is een positief gevoel dat dingen gebeuren die de paardensport laagdrempeliger, eenvoudiger en leuker gaan maken. Ik ben daar vanzelfsprekend blij mee, al is er ook een maar.

Hartstikke fijn zo’n positief gevoel, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat onze leden hier iets van gaan merken. Ik merk nu dat leden niet altijd weten wat we al aanbieden en dat dit succesvol is. Neem bijvoorbeeld de dressuurproeven app. Er zijn ondertussen 20.000 mensen die hier mee werken. Dat er nog altijd mensen zijn die het bestaan ervan niet kennen, terwijl ze er wel gebruik van kunnen maken, ligt mede aan onszelf. Wij kunnen in mijn ogen nog beter neerzetten wat we doen en voor welke groep mensen. Dat is een uitdaging, maar wel eentje die we graag aangaan.

In het verlengde hiervan doen we veel voor de recreatieruiter en ook dit mogen we nog beter voor de bühne brengen. Zo hebben we een samenwerking met Staatsbosbeheer en zijn we alle geschikte ruiterroutes in kaart aan het brengen en nog meer zaken aan het digitaliseren. Dit zal terug te zien zijn op het te lanceren recreatieplatform buitenrijden.nl. Nu is er al de KNHS buitenrij app en hoewel daar zeker nog niet alles opstaat, is het dus wel goed om te weten dat deze app bestaat en dat we nog meer gaan uitrollen. Ook dit moet zichtbaar worden in het komende jaar.

Jeugd aan ons binden

Mijn wens is dat mensen daadwerkelijk veranderingen zien plaatsvinden in 2019, zeker ook in de wedstrijdsport. Dat hoeft niet direct over de gehele linie, van jong tot oud, maar laten we eerst maar eens beginnen met de kinderen. Deelnemers aan de wedstrijden moeten gaan merken, ‘hé, er is een apart circuit voor kinderen gekomen.’ We willen daarmee de aanloop naar de wedstrijdsport een stuk makkelijker en leuker maken. Voor de spelregels moeten we niet een heel pakket nodig hebben, een enkel A4’tje zou moeten volstaan. We willen de jeugd verder aan ons binden door in die aanloop meer oog te hebben voor het leren omgaan met een paard en hoe het te verzorgen. Dat is eveneens een begin van paardensport en iets dat al op een manege plaatsvindt. De goede omgang met het paard is een constante factor waar we uiting aan zullen geven. We moeten elkaar hierop aan kunnen spreken en officials zullen er extra op letten. Zonder een vermanend vingertje, maar positief kritisch.

Wedstrijden kunnen, waaronder voor de kinderen, nog strakker worden geregeld. We doen weliswaar allemaal ontzettend ons best, maar het is soms ook een beetje rommelig. Als een prijsuitreiking om 1 uur staat gepland, moet deze ook om 1 uur plaatsvinden. Verder willen we het inschrijven voor de wedstrijden handiger en makkelijker maken, zodat je vooraf online aangeeft, daar en daar wil ik heen, je direct betaalt en het dus in een enkele handeling hebt geregeld. En daarvoor hoeft niet eens zoveel meer te worden opgezet. De basis hebben we al.

Het is ontzettend belangrijk om in de wedstrijdsport te laten zien wat er verandert. De buitenwereld merkt daar nu nog te weinig van en dat kan mij niet vlug genoeg gebeuren. We zijn niet de goedkoopste sport en dus mogen mensen best wat van ons verwachten. Ik snak ernaar om dingen in de praktijk te kunnen laten zien. Intern hebben we veel opgezet, nu is het tijd om dat verder handen en voeten te geven.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz