Op 18 september zijn 15 Friese hengsten van start gegaan in het Centraal onderzoek bij Hippisch Centrum Exloo. Het stamboek KFPS houdt op haar site een weblog bij waarin wordt geïnformeerd over de voortgang in het verrichtingsonderzoek. Zes van de tien nog overgebleven hengsten in het Centraal onderzoek zijn afgelopen zaterdag door de jury aangewezen voor het tweede deel van het onderzoek in de aangespannen disciplines, waarvoor op zaterdag 24 november de eindbeoordeling plaatsvindt.
Het royaal opgekomen publiek was er getuige van dat de zesjarige Milan fân Stal Bellefleur met 86 punten de hoogste score behaalde in dit gezelschap, ondanks het feit dat de jury van een oudere hengst ook meer vraagt en meer verwacht. In zowel de dressuur- als tuigpaardensport heeft hij zich inmiddels al nadrukkelijk getoond, hetgeen hem het sportpredicaat opgeleverd heeft. Met z’n afstamming, Norbert 444 x Beart 411 zal hij niet kunnen bijdragen tot bloedspreiding. Die mogelijkheid geeft ‘Deen’ Tarok Ellemose, met Anders 451 als vader en z’n afstamming zonder Reitse 272 (en dus ook Jasper 366), Feitse 293 en Leffert 306, wellicht wel. Daarnaast liet hij met 80.5 ook een verdienstelijke verrichting zien. Denemarken laat als fokkerijland sowieso van zich spreken. Want ook Yme fan Hyllested Østergaard is van Deense origine. De Tsjalle 454-zoon had al sinds de Hengstenkeuring een brede schare fans achter zich en liet in Exloo een mooie verrichting zien. Opvallend sterk is de naar Zuid-Afrika vertrokken Hette 481 in dit CO vertegenwoordigd. Twee van zijn drie aan de eindbeoordeling deelnemende zonen, Wardy en Wullem van de Meikade zetten het verrichtingsonderzoek voort. De op een na hoogste score was voor Teunis van Hilberalti. Deze Bartele 472-zoon stamt via een stermerrie van Rindert 406 en een Model Sport en Preferente Fabe 348-dochter af van Setske F., de beroemde moeder van Beart 411.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz